Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!

Месечната издръжка на човек по-висока с до 110 лв, каза Константинов
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 09:30, Петя Славова
279
Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!
Снимка: БТА

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

Още по темата

"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално", смята проф. Михаил Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той пред Нова тв.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население.

"Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили", каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки. Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3%.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3%. Сиренето, млякото и кашкавала с 3-4 %.

Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е. ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
63
 
! Отговори
ПЕШО АНАЛИЗА преди 5 години
тия продължават да ни лъжат най-арогантно и ментално нагло. трябва да заиграе калашниковото хоро.
4
33
 
8
 
! Отговори
БАЙ стойчу преди 5 години
Ми аз взимам повече парички от преди и ся мои по добре
3
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натрия на мрънкачи....
2
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие добре ли сте да живеете 10 години под герберска тирания? Знаете ли въобще какво е свобода?
1
15
 
9
 
! Отговори
Вярно е! преди 5 години
Гениите са го формулирали преди векове - колкото по-зле,толкова по-добре! И пословица има биля...