Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!

Месечната издръжка на човек по-висока с до 110 лв, каза Константинов
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 09:30, Петя Славова
279
Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!
Снимка: БТА

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

Още по темата

"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално", смята проф. Михаил Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той пред Нова тв.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население.

"Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили", каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки. Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3%.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3%. Сиренето, млякото и кашкавала с 3-4 %.

Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е. ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотията на жирналисти и боко изгониха младите и критично мислещите
184
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо избягаха младежите в чужбина...щото е много хубаво тук ли...
183
3
 
12
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Никой не искаме от тия сегашните партии и депутати. Нови хора без криминално минало.
182
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде се бе "професорче" излез на живо пред хората и им обясни колко добре живеят, гнида такава.
181
5
 
15
 
! Отговори
Мацко Богдански преди 5 години
Нема такова нещо. През 2008 хапвахме на Хепи в обедната почивка а сега ядем бургери на "Пожарната".
180
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със социалисти и комунисти капитализъм не се прави! Всички бяхте членове на комсомола и партията по различни поводи,с промити от пропаганда мозъци! Сега искате с тези мозъци справедливост и ред,а да ви води другарката от Крушовица! Не става, няма такъв ред в Европа,няма такива твърди, квадратни глави,няма такъв комунизъм!
179
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе дайте им на червените малко власт,отдавна не са се нааквали!
178
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости
177
2
 
26
 
! Отговори
Същия преди 5 години
Аз пък бих го питал как да започнеш бизнес без капитал...не на всеки дядо му е владика и банките го харесват. Ако ли пък има кеша почва бюрокрацията....наши и ваши ...я за място я за търг. Ти къде живееш бе заблуден. Пък кво като съм заплатаджия. Не мога да живея добре ли а? Да не би да крада. Бачкам ли ...бачкам...искам си нормалната заплата.
176
0
 
25
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Браво за избора на снимка."Има пасище, има овчар ,има и кучета само овце нема -избегали са "
175
2
 
39
 
! Отговори
1 преди 5 години
Някой долу беше написал как българина бил заплатаджия и не може да измисли нищо... На тоз да му разкажа една история как един познат искаше да започне производство в едно село близо до голям град. И как един ден му се стовариха 3 джипа пред магазинчето и беше посъветван да не се захваща с този бизнес, за да "не станело лошо". Айде "креативния" българин да посъветва как аджеба се започва бизнес, че ние простолюдието явно не знаем...
174
4
 
30
 
! Отговори
Мега миньор преди 5 години
Току що по новините дадоха как ченгетата спират хора на влизане в сф и им пишат актове...че и ши му задава въпроса...ти къде отиваш....в на ***....бокооооо изчезни ми от държаватаааа ,събудете се ейййййй робиииии
173
12
 
5
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
Всички негативи за Борисов исват от патриотите.Пирин,Оградата,хотел Кози Рог,Тишината по морето,меле с баби ,ВЦе ленти,обижда не на хора в неравностойно положение и майките им......Време е да ги замени с Воля и да превлече 10 народни преставителя от колегитеПатриотите преди изборите са се обявявали като анти ЕС и анти ГЕРБ,а сега са във власта и рушат имиджа на ЕС и ГЕРБ отвътре.
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен171Ти верно ли бе? Вече знам за кой "некачествен човешки материал" говореше Бирисов във Чикаго
171
2
 
22
 
! Отговори
Фръц преди 5 години
И БСП са крадци, но нямаха ресурсите от ЕС и фондовете, който ни отпуснаха за 10 години. Румънците имат двойно по голем ръст на икономиката от нас със същите Евро пари.
170
1
 
5
 
! Отговори
Вива ла фашион преди 5 години
До Анонимен"Българите масово гласували за патриотите"Карлос ти ли си бе мучачо ,Контрера арива арива.
169
2
 
19
 
! Отговори
Стар Пръч преди 5 години
Професор Константинов изкара хронорар за елитна компаньонка-студентка по ПР втори курс.Теорията му :Средна заплата 1060 лв(Варна) ,а стигали 3000лв за четри членно семейство- следователно и минимум едното дете работи.Сигурно е блогър,ютубър или ИТ консултант в Инстаграм.А ако имат наем или кредит то и другото дете ще се труди-ще плете мартеници ....
168
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 години Генерал Борисов унищожи напълно комунистите.Остатъците им не могат дори да влязат в Парламента при едни нови избори.За това българите масово гласуват за ГЕРБ и Патриотите.
167
6
 
6
 
! Отговори
6487 преди 5 години
До АнонименПравени са не малко опити, обаче се оказва, че това занимание е за едни конкретни хора. Ако по някакъв начин напреднеш, винаги се намира ценител, който да си хареса бизнеса ти. Така че, по-кротко с обвиненията и порицанията.
166
17
 
7
 
! Отговори
МАНДЖАТА преди 5 години
БРАВО ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ. НАРОДЪТ Е С ВАС.