Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!

Месечната издръжка на човек по-висока с до 110 лв, каза Константинов
Обновена: 11 ное 2018 15:04 | 11 ное 2018 09:30, Петя Славова
279
Българинът живеел по-добре. Преди 10 години било по-зле!
Снимка: БТА

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци. Кои стоки и услуги ще поскъпнат в резултат на по-високите цени на горивата.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек -  между 70 и 110лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

Още по темата

"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално", смята проф. Михаил Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той пред Нова тв.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население.

"Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили", каза още той.

По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки. Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3%.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3%. Сиренето, млякото и кашкавала с 3-4 %.

Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е. ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи още Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко взе хляба на комунистите. Остави ги гладни. Затова реват.Обикновените хора обаче го боготворят.Затова ще го избират вечно. Докато е жив.За ужас на комунистите.
164
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на България че е отгледала такива титани и ръководители като Бойко БОРИСОВ и Цветан ЦВЕТАНОВ.Имената им трябва да бъдат изписани със златни букви в Центъра на София.И всички като минават оттам да коленичат.
163
1
 
12
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Кой го казва това - манипулатора Цвъ , Цвъ ??
162
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платените клакьорки на партиите ги знаем. Това работят, получават пари. До тях са платените анализатори от НПО. Заедно създават работа на платените медии. Живеят си и печелят в отлична симбиоза. Всеки е полезен на другия. Парите идват от държавни програми, европрограми, НПО-фондове, частни лобисти, партийни субсидии.
161
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко. Мачкай комунистите.
160
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление соца нанесе много щети на психиката на българите. Масово хората са с манталитета за заплатаджия т.е нищо по-добро не могат да измислят, освен да седят някъде на надница и да мрънкат как парите им не стигат, чорбаджията е мръсен капиталист...а на Задад текат реки от мед и масло...и като се изнесем всички там ще настане рай.За съжаление предприемаческия дух у нас е на абсолютния минимум. Почти никой няма желание да се напъне да измисли и произведе нещо ценно.
159
0
 
11
 
! Отговори
Сотир преди 5 години
2008г бех по- щаслив,псувах си по Доган,Станишев и Царя ,но пък имаше врътки, сега парите са само в големите хрътки....
158
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До същияИ аз не съм пил вида по те и съм горд от това :)
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко.Геноцид до допука за проЗДото племе.Докато мърда.
156
5
 
15
 
! Отговори
мхххм преди 5 години
Преди 10 години света беше във финансова криза затова бяхме зле а сега БГ е най бедната и корумпирана държава и пак копаме дъно!
155
4
 
17
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
Веселине,ти май весело си живееш,сложил розовите очила.Кажи защо в Полша,Чехия/където от нова година ще вдигнат драсстично заплатите/хората се оправиха,защо в Румъния дори средната заплата ще стане 500 $ от Н.Г.са по-добре от нас,само ние боксуваме вече 30 години,а през последните 10,направо затъваме.Защото Веселине много се краде,особено по високите етажи на властта.Това е положението.
154
2
 
15
 
! Отговори
до 147 преди 5 години
Не аз съм онколог и всекидневно виждам хора,които са отчаяни и нямат нужните средства за лечение и качествена храна,а са работили цял живот.
153
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спират колите за простеста в София на разклона за Перник! Има жандармерия и десетки коли на Кат! Пазят властта! Уууууу мизерна власт! Мишки!
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останаха малко oлигoфрени в тоя сайт вече с никове...след толкова години.Василев, Циниk.... бе с една дума се надраскаха на глупости и се отказаха.Въпрос на година две е и тия двамата маллоумника да се разкарат.
151
3
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еее пак се събрахме бе, ше падне чесане на езици и тук-таме и на нещо друго.Ами то човек живей както си го направи бе, ако си простира краците според своята си черга, дето сам си я е заслужил-всичко ще му е наред, ама ако се оглежда, да гледа все чуждото-нивгаж няма да рече, че му е добре, и туй не може никак да се вкара в статистики-стъкмистики, щото си е вътре в главите ни-туй сме си ние бе...Ама мен само едно нещо ме плаши-като си гледам наборите и си викам-А бе как може да са толкоз дърти бе
150
3
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
платени лъжи " стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския"----------------------------------------------------------------------------Търсят нови баалъци, да се заробят с кредити доживот.Има ли наивници, да пълнят гушите на юдейските банкери ?!
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Колумб е стъпил в Америка дали някой го е чакал да му предложи работа? В България сме убедени, че сме бедни, защото някой друг е виновен и съответно само някой друг може да ни оправи. Единствения изход виждаме в това да емигрираме и да си оптавим живота, и че който е тук е балък .Аз намирам този манталитет за крайно дебилен...и не е изненадващо, че всеки се възползва от нас и с радост ни оправя.
148
2
 
25
 
! Отговори
D преди 5 години
Тази статия е една глупост! Каквито и цифри да ми снасяте тук , разходете се из България и ще видите коооолко хубаво се живее!!! Мир, сигурност, благоденствие за всички, интелигентни и възпитани хора усмихнати ви посрещат навсякъде. Всичко е цветя и рози! ... да, ама не - всичко е с краката нагоре! И стига лъга хората!
147
5
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
Ами таке е.Има разлика голяма,но ние искаме за 10/20 години да стигнем икономики градили и превземали блага от колониите си за 100ци години,няма как да стане за 20 години при нас.....иначе БСПто *** за власт,ама НЯМА И НЯМА ДА ИМА,ИНАЧЕ НАИСТЕНА НЯМА ДА ОСТАНАТ ХОРА ТУКА
146
3
 
6
 
! Отговори
Същия преди 5 години
Ай ти специалист ми бил. Ако са пробва да плясне му са разминават ръцете иначе ми прибира 4к...ми той потен вода не е пил бе