Сезонът на протестите: Вече и в делнични дни! Кой ще устои?

Има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му
Обновена: 13 ное 2018 13:47 | 13 ное 2018 10:30, Петя Славова
139

Нова порция протести в столицата и страната – този път в делничен ден. Освен традиционния поход на майките на деца с увреждания, подкрепени от други групи в София, шумно беше и във Варна. В морската ни столица протестиращи се спречкаха физически по време на шествието.

Президентът Румен Радев продължи със словесните стрели, упреквайки властта, че е арогантна и цинична, но и подчерта, че евентуална оставка на правителството би означавало абдикация от проблемите.

"Протестите са тест за начина, по който функционира демокрацията и правителството ни. Сценарият е ясен – докога ще устои властта на протестите. Управляващите се опитват да завъртят ситуацията по нов начин. Неизбежно протестите биват използвани от политическите партии. В момента БСП се държи настрани. Но партия "Възраждане" е много активна. БСП си взаимодейства с тази партия, с цел да изгради патриотично ляво. Правителството действа недалновидно", отбеляза политологът Румяна Коларова.

Още по темата

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че по закон не може да се предложи законопроект, без да се направи оценка за въздействието. По нейни думи там, където трябва да се оцени въздействието и някой иска да спре подобен законопроект, пише: Няма въздействие. Това е показател за политическа безотговорност, твърди Коларова.

"Влизаме в зима. Управляващите се опитаха максимално да предвидят настроенията на хората. Но има корпоративен натиск от определени кръгове. Няма как да има гражданско общество, без да минем през тези отношения. Макар това правителството да се влияе от протестите – в развитите държави гражданските протести не предизвикват трусове", изтъкна тя.

Според социалния антрополог Харалан Александров има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му.

"Наложи се вярването, че за да бъдеш чут, то трябва да протестираш на улицата. Това означава, че комуникацията в българската администрация е много ниска. Затова българите са толкова нещастни и гневни, въпреки че живеят по-добре от преди. Властта има определени ограничения от гледна точка на това какво може да направи в кризисни ситуации. Проблемите на протестиращите са на много дълбоко ниво.

В България не е имало политическа стабилност в последните 30 години. Задоволяването на определени корпоративни групи не прави обществото по-щастливо и не води към по-светло бъдеще", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не скача е червен.45 години стигат.Времето е наше .Демокрацията е в опаснст.
96
4
 
7
 
! Отговори
Игор преди 5 години
Хора със страх и добра дума винаги ще сте бедни. Не си ли научихте урока докато ГЕРБ БСП ДПС Каракачани и др. *** ви управляват (да не забравя новата звезда Сл. Трифанов) няма да прокопсате.
95
9
 
19
 
! Отговори
Ханко преди 5 години
Да се знае : колкото повече злобни герберушки плюят по Президента , толкова повече ще се хлъзгат по плювните си надолу към небитието си.. Казах!
94
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Организатор на протеста е БЕДНОСТТА!
93
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 83Инженери, лекари, специалисти се продадоха на ГЕРБ за шепа сребърници. Продажници!Уморихте народа от глад, мизерия и болести.Най- бедната страна в ЕС!Под статията стоят само публикациите на герберските ***.Постовете, подкрепящи протеста, ги заличавате.Продажна медия!
92
5
 
4
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
До asdЧе кво им е на ДПС сега?! Да не би да не си правят каквото си искат? Сигурно Орешарски подари на Доган 27 млн.лева за новопридобития ТЕЦ? Или пък любимеца на народа Пеевски се скрил в миша дупка и не смее да шукне! Не ги разбирам много тези работи, ама ли се струва, че Виолин си е дал партията под аренда на ДПС. Не ги разбирам нещата аз! Не ги разбирам. Да жувей ДС-ти ноември!!!
91
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпратихме го във Франция да говори, да се покаже,да го опознаят! А той...пресконференция с журналисти,половината от български медии! Няма снимки,няма прегръдки,няма ръкостискания! Не знаем дали го поканиха и на вечерята завалията!
90
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев припкаше по двора във Франция да заговори някой от важните в Европа,не стана,сега в България пробва да е фактор около който се въртят събитията,което не му е работата!
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е щом има Борисов 3, Радев пък иска Орешарски 2!
88
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е на Радев-Нинова това им е силата,като на снимката! Въпреки че няколко медии начело с БТВ и Нова им помагат! Толкова....един квартал хора!
87
16
 
8
 
! Отговори
asd преди 5 години
Тези протести освен да докарат БСП и ДСП по-скоро, друго нищо няма да направят. Пак ще се върнем 10 години назад.
86
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и Радев с Нинова пропагандират нова система. Соцкапитализъм!Червен капитализъм! Въобще са се разкрачили между Москва и Брюксел!
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАШИНА В ЛУКОЙЛ И ВЪВ ВСИЧКИ НАЛИЧНИ НАРЯЗАНИ ПОДАРЕНИ ЗАВОДИ И ПРЕДПРИЯТИЯ - ПРОВЕРКИ ДО ДУПКА- ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ.
84
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивайте си, герб! Докато сме все още добри към вас.
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата дандания напоследък изплува едно: Бедни сме и за това искаме социализъм примесен с капитализъм,а въобще искаме хляб и да дойде на власт този,който ни го даде!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДРИТЕ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ УНИЩОЖИЛИ ИКОНОМИКАТА НА РОДИНАТА МИ В ЗАТВОРА, А МИЛИОНИТЕ ИМ РАЗДАДЕНИ НА БЕДНИТЕ- АКО ГЕРБ НЕ ВЪРНЕ СПРАВЕДЛИВОСТТА, СКОРО НЯКОЙ ЩЕ ХОДИ ПО ЖИВИ ВЪГЛЕНИ.
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЯЛАТА ИНДУСТРИЯ БЕШЕ ПОДАРЕНА НА НЕКАДЪРНИ И СЛАБОГРАМОТНИ- НО ПОСЛУШНИ- НЕПОСЛУШНИТЕ ГИ ГРЪМНХА ЗА ДА СПЛАШАТ ДРУГИТЕ- ПРОТЕСТИТЕ СА ПРОТИВ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ОГРАБИЛА НАРОДА СИ. ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ- ДОЛУ БАНДИТСКОТО ЧЕРВЕНО РАЗГРАБВАНЕ.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В работно време много критика към протеста. Не е лошо да изкарате някой лев, за лекарства и храна, но каузата ви в загубена. Много скоро пожарникаря заминава на постоянна екскурзия в небитието.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос и Костов са виновни. И чичовците им.
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛУКОЙЛ Е РУСКА ФИРМА БРАТУШКИТЕ И ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД,ОЛИГАРХИЯ ХАРЧИ ПАРИТЕ ОТ ОТКРАДНАТОТО- ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ОБРАЛИ НАРОДА СИ- БАНДИТИ С МИЛИОНИ- Я ГИ ВИЖТЕ ЕДИН ПО ЕДИН В ПАРЛАМЕНТА- МИЛИОНЕРИ ИМПЕКСОВИ- ИЗПИЛИ КРЪВЧИЦАТА НА НАРОДА. ДОЛУ БАНДИТСКАТА ОЛИГАРХИЯ.