Сезонът на протестите: Вече и в делнични дни! Кой ще устои?

Има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му
Обновена: 13 ное 2018 13:47 | 13 ное 2018 10:30, Петя Славова
139

Нова порция протести в столицата и страната – този път в делничен ден. Освен традиционния поход на майките на деца с увреждания, подкрепени от други групи в София, шумно беше и във Варна. В морската ни столица протестиращи се спречкаха физически по време на шествието.

Президентът Румен Радев продължи със словесните стрели, упреквайки властта, че е арогантна и цинична, но и подчерта, че евентуална оставка на правителството би означавало абдикация от проблемите.

"Протестите са тест за начина, по който функционира демокрацията и правителството ни. Сценарият е ясен – докога ще устои властта на протестите. Управляващите се опитват да завъртят ситуацията по нов начин. Неизбежно протестите биват използвани от политическите партии. В момента БСП се държи настрани. Но партия "Възраждане" е много активна. БСП си взаимодейства с тази партия, с цел да изгради патриотично ляво. Правителството действа недалновидно", отбеляза политологът Румяна Коларова.

Още по темата

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че по закон не може да се предложи законопроект, без да се направи оценка за въздействието. По нейни думи там, където трябва да се оцени въздействието и някой иска да спре подобен законопроект, пише: Няма въздействие. Това е показател за политическа безотговорност, твърди Коларова.

"Влизаме в зима. Управляващите се опитаха максимално да предвидят настроенията на хората. Но има корпоративен натиск от определени кръгове. Няма как да има гражданско общество, без да минем през тези отношения. Макар това правителството да се влияе от протестите – в развитите държави гражданските протести не предизвикват трусове", изтъкна тя.

Според социалния антрополог Харалан Александров има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му.

"Наложи се вярването, че за да бъдеш чут, то трябва да протестираш на улицата. Това означава, че комуникацията в българската администрация е много ниска. Затова българите са толкова нещастни и гневни, въпреки че живеят по-добре от преди. Властта има определени ограничения от гледна точка на това какво може да направи в кризисни ситуации. Проблемите на протестиращите са на много дълбоко ниво.

В България не е имало политическа стабилност в последните 30 години. Задоволяването на определени корпоративни групи не прави обществото по-щастливо и не води към по-светло бъдеще", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
38
 
! Отговори
Терена преди 5 години
Гербери, вие сте, като чумата за България през Средновековието. Обезлюдихте я.Долу ГЕРБ. ДОЛУ БСП.
16
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся като дойдат сметките за ток и парно ще стане интересно.
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт1 С бсп ще е по зле Факт2 Едвали някой ще Бутне Картела за горивата преди да изгори руското посолство
14
4
 
23
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Айде бе какво се правите на ***. То се видя че тъй наречените патриоти изнудват Бойко. Ако имаха някаква чест и съвест, досега щяха да са си подали оставките и да сме забравили. Обаче те очевидно са се докопали до кокала и ще го стискат на всяка цена. Е има един праг който като се премине правителството ще падне.
13
31
 
8
 
! Отговори
! преди 5 години
Като ходят на протест поне да знаят за какво протестират.Вчера един по телевизията само дето не обвини извънземните.Срамота!
12
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Менда щяла да ходи при президента,да му набива канчето да не говори против герберугите,щото стабилността щяла да рухне.Менда,Ментааа,това да не ви е Плевнелиев да го шамаросате по врата и той да пее дитирамби във ваша чест.Осъзнайте се,бе.Смешни сте.
11
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Корни водач, не мерси
10
5
 
34
 
! Отговори
очакващ преди 5 години
очакванията ми санекадърниците от гебрда не ме дерат с повишаване на данъцида не плащам чужди сметкида не ме правят на глупакзатова ще бъдат изритани от властта
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обичам да псувам комунисти!
8
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
38 000 ПЛАТЕНИ ТРОЛА работят за ГРОБ срещу десетки милиони на месец! Повече са от българската армия!.
7
7
 
54
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ! преди 5 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ / БСП / ДПС! ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ, СЕГА Е МОМЕНТА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА СЕ ОБЕДИНИ!!! ЖАЛКИТЕ МЕДИИКИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ СМАЧКАТ, НО ПРОСТО НЯМАТ ШАНС!!!
6
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е бойко ? Нещо му секнаха медийните поучения към раята.
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи вицепремиерът Томислав Дончев е бил натоварен днес да разговаря с представителите на Петролната и газова асоциация, за цените на горивата. "Не знам до какво биха довели тези разговори. Дончев е натоварен да направи крачка към дирижираната икономика на соца, тоест назад, защото у нас " не се договарят" за цените на горивата. Не! Никак!
4
3
 
15
 
! Отговори
дърт комунист преди 5 години
я ке протестирам онлайн на кана винце и пушен бут кат немате паре дека ке протестиратея марш да копате компире
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръководството на ГЕРБ разпределило задачите, за да се реагира на протеститеЕстествено авангарда за Сутрешните блокове бил поверен на проверените бойци на Партията - Тома Биков Плу жека, Антон Тодоров Шайката и Цветан Цветанов Бездомника.
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при генерал Борисов наричан още способния. И в студ, и в мрак, народът е на крак.
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак след дъжд качулка. ББ май е обещал и на мафията и на ЕС разни работи и сега излиза наяве, че не може да изпълни обещанията си. Естествено, опитва да прехвърли отговорността на народа и да каже "те не ме искат", да подаде оставка и да излезе сух. Работа трябва, повече работа. Ама как да кажеш на мафията, че каквото си обещал няма да стане?