Сезонът на протестите: Вече и в делнични дни! Кой ще устои?

Има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му
Обновена: 13 ное 2018 13:47 | 13 ное 2018 10:30, Петя Славова
139

Нова порция протести в столицата и страната – този път в делничен ден. Освен традиционния поход на майките на деца с увреждания, подкрепени от други групи в София, шумно беше и във Варна. В морската ни столица протестиращи се спречкаха физически по време на шествието.

Президентът Румен Радев продължи със словесните стрели, упреквайки властта, че е арогантна и цинична, но и подчерта, че евентуална оставка на правителството би означавало абдикация от проблемите.

"Протестите са тест за начина, по който функционира демокрацията и правителството ни. Сценарият е ясен – докога ще устои властта на протестите. Управляващите се опитват да завъртят ситуацията по нов начин. Неизбежно протестите биват използвани от политическите партии. В момента БСП се държи настрани. Но партия "Възраждане" е много активна. БСП си взаимодейства с тази партия, с цел да изгради патриотично ляво. Правителството действа недалновидно", отбеляза политологът Румяна Коларова.

Още по темата

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че по закон не може да се предложи законопроект, без да се направи оценка за въздействието. По нейни думи там, където трябва да се оцени въздействието и някой иска да спре подобен законопроект, пише: Няма въздействие. Това е показател за политическа безотговорност, твърди Коларова.

"Влизаме в зима. Управляващите се опитаха максимално да предвидят настроенията на хората. Но има корпоративен натиск от определени кръгове. Няма как да има гражданско общество, без да минем през тези отношения. Макар това правителството да се влияе от протестите – в развитите държави гражданските протести не предизвикват трусове", изтъкна тя.

Според социалния антрополог Харалан Александров има очаквания към правителството, които са далеч от капацитета му.

"Наложи се вярването, че за да бъдеш чут, то трябва да протестираш на улицата. Това означава, че комуникацията в българската администрация е много ниска. Затова българите са толкова нещастни и гневни, въпреки че живеят по-добре от преди. Властта има определени ограничения от гледна точка на това какво може да направи в кризисни ситуации. Проблемите на протестиращите са на много дълбоко ниво.

В България не е имало политическа стабилност в последните 30 години. Задоволяването на определени корпоративни групи не прави обществото по-щастливо и не води към по-светло бъдеще", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Понеже Българите сме си прости и егоистични... не можем дори да формулираме мотото на протестите правилно - реално се протестира срещу унизителната покупвателна способност, а горивата изглежда са единственото нещо което е в състояние да обедини протестиращите из странта...Истинският проблем е че горивата, а не полож. в странта изкара хората на улицата!Нагледен пример защо правосъдие и благоденствие, в близко-обозримо бъдеще ще са все така далече от Бг' - те не се дават даром, те се извоюват !
116
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо не могат да направят няколко стотин лумпенизирани безделниции фат-мак-ов да не се изказва от мое име ! Не съм го упълномнощил !
115
6
 
2
 
! Отговори
Васко преди 5 години
Като цяло съм ЗА протестите. Има някакви искания, но никой не дава идея как да бъдат изпълнени. Получава се нещо от рода на "Искаме нещо, ама някой друг да го напрай щото ние не знаем какво точно какво искаме и как да го постигнем". Освен това протести в делнични дни означава, че са организирани от безработни хора или хора, които получават доходите си неясно откъде. Тук вече започва да намирисва на политизация.
114
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля си че за съжаление вече е много късно за българия.най добре тази нещастна територия да се засели с по ъпгрейдвани жители преди да сме унищожили и природата
113
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Герберските тролчета.Пак са се активирали! -:) Няма да ви мине номера.Малки Американизирани мозъчета! То вие само ГРОБ помните.От малкият си "политически живот"! За своите 20..или 30 годинки живот.Нищо не знаете! Само Борисов! ГЕРБ Е ПЪТНИК!
112
1
 
6
 
! Отговори
Курнелия крепи Бойко преди 5 години
*** е спасението на Борисов. Докато тя иска властта Борисов е очевидно непоклатим...Ха-ха-ха...
111
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Така и трябва да бъде! Да се протестира и през седмицата! Ние проблемите.Ги виждаме всеки ден! А не само в "събота и неделя" Под прозорците на властта! ГЕРБ е пътник! След Нова година ще падне Борисов!
110
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО НА ГЕРБ- ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕМАХВА ТРИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ МОНИТОРИНГА НАД БГ КАТО ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ ТАМ ГЕРБ СА СЕ СПРАВИЛИ ДОБРЕ- БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА И НОРМАТИВНА УРЕДБА. БРАВО ГЕРБ- БОРБА С ВСИЧКИ НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ, НАРЯЗАЛИ НА СКРАБ ПОДАРЕНИ ИМ ОТ БСП ЗАВОДИ И ПРЕДПРИЯТИЯ.
109
11
 
6
 
! Отговори
иван преди 5 години
Сценария е като при протестите срещу ЧЕЗ , обаче не успяха .Жалко е да използват инвалидите за собствените си партизански цели от БСП , ясно е , че трябва да се спре с вноса на старите коли , събирани по автогробища , улиците станаха непроходими , а гражданския протест срещу цените на горивата го яхнаха пак и хората се прибраха .
108
3
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Простата истина е, че докато избираме комунисти на власт нещата ще са винаги зле! Трябват ни нови хора, с чисто минало (никога да не са били членове на БКП). Със сегашните БКП-ци нищо няма да се промени. Дали ще е Тиквата или Корнито, все за нас ще е зле, тези хора през живота си не са работили реална работа, не са изкарвали 1 месец с нормална заплата и за това глупостите които ръсят са толкова лъжовни, те са на база на техния начин на живот, нашите тревоги и мъки са им чужди.
107
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към това правителство вече не може да има очаквания. Пари нема, ще ни замажат очите със свалянето на горивата с 5-10 -20 стотинки. Това не решава въпроса със стандарта на живота , ами другите цени които скачат, застраховките, данъците?
106
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Реалеб случайНе си копуваме нови коли щото ни е такава народопсихологитя - "Ще дам сума пари и ще я сложа на паркинга, да бе да". Но пък 300 лв за циагри на месеца се дават щото ги гориш и следда не остава. Мисленото трябва да се промени постепено, а иначе доходите стигат. И аз мога да си позволя *** не ща...
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЕМОКРАЦИЯТА Е В ОПАСНОСТ.Александър Йорданов СДС.13.11.2018Г.
104
2
 
10
 
! Отговори
Николай Киров преди 5 години
Много е вероятно положението в нашата държава да се подобри след второто пришествие.
103
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименне е грозно.Това им е професията на тези "майки" - вадят си парите с протести.Труд е.Срамен труд няма.
102
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България винаги е била най-бедната страна от членуващите в ЕС.Поне последните 1000 години.Ти сега ли се сети?Да не вземеш да ми разправяш сега, че с твоите 180 байтошовски лева си бил по-богат от италианеца или австриеца? Или от чеха?
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВКАРВАТЕ ТЕМАТА НА ДЕНЯ - ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ***! ЗА ДИР. БГ ТАКИВА НЯМА. А И ЗА ДРУГИТЕ САЙТОВЕ.
100
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грозно е! Разделен народ. Грозно. Майки и деца викат по площадите срещу униформени, срещу управляващи. Грозно е. Много грозно да се поставят децата с увреждания по площадите. Да бъдат използвани и употребени за да получат това което искат. Грозно е. Няма диалог. Грозно е за тези които са на власт. Грозно е да поставят хората в това положение. Грозно. Уродливо дори. Срам ме е. Защото съм част от грозната реалност. Срам за всички вас. Срам за мен.
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Игоригор руско име ли е?А кой да ни управлява бе алкашче?Путин ли?А за вашите 9500 рублички нещо да кажеш?
98
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно се живее в България с такива заплати ,но на този етап няма алтернатива....Бойко е по добър от всеки друг ,и най вече от Корнелия и ДПС....