Зимни драми по курортите: Ръст при туристите има, кадри – няма!

Браншът: Родни туристи плащат ?3200 за новогодишен пакет за двама
13 ное 2018 13:30, Петя Славова
84

Нов туристически сезон е на прага, а летните проблеми с липсата на кадри се проектират и през зимата, въпреки че туризмът дава 12% от БВП.

Още по темата

Поскъпването на стоки и услуги вдига и цените на кувертите за Нова година, а и на тези за евентуална зимна ваканция по ски пистите.

И докато ръст в туризма има, и то устойчив, липсата на кадри продължава да е драма.

Бившият председател на Агенцията по туризма Анелия Крушкова коментира пред Bulgaria ON AIR, че този проблем продължава вече няколко години и са нужни усилия от бизнеса и политиците, за да бъде решен.

"Тези кадри, които излизат от българските училища по туризъм, обикновено се котират доста добре в чужбина. Въпросът е защо не се котират така добре в България?", попита тя.

Крушкова поясни, че кадрите не остават у нас, защото обучението им не е обвързано с бизнеса и защото стабилността, която биха искали да имат работещите в туризма, се намира в чужбина.

Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма пък обясни, че липсата на кадри кара бизнеса да търси хора, които не са обучени, а неподготвените работници няма как да защитят цената на услугата.

"Ако имаме високо качество на услугите, ние ще имаме високо заплащане на нощувките и на кадрите", настоя Занков.

Двамата коментираха и повишението в цените на новогодишните куверти и като цяло на една ски почивка по българските курорти.

Анелия Крушкова и Константин Занков подчертаха, че най-скъпите куверти винаги свършват най-бързо, а най-евтините се изчерпват последно и двамата бяха категорични, че щом има туристи, които да плащат по над 3200 евро за новогодишен пакет за няколко дни за двама, значи България разчупва определението за евтина алкохолна дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Мързелив българин преди 5 години
С пръдня боя не става. Да си народят деца и те да им работятсамо за хляба. Щом са толкова стиснати и не виждат по-далече от носа си, да се сърдят на себе си. Проблемът е в тях.
69
0
 
5
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Най-гнусната *** от българският бизнес е именно в туризма - бивши депутати, министри,прокурори и т.н. Щото до там им стига въображението къде да си вложат корупционните пари. И на всичкото отгоре туризмът е единственият сектор с диференцирано ДДС - 9% - и пак укриват доходи.На фона на всичките тия пари дето прибират пак държат заплатите ниски - и нормално 'кадри' няма.А кардите решават всичко , както е казвал Сталин.
68
0
 
5
 
! Отговори
gazarogo6o преди 5 години
С думата "кадри" заменят истинската дума "роби"
67
0
 
10
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Цени по-високи от тези в Гелзенкирхен, а в същото време смешни заплати. Печалбари!Няма кой да ви работи, номерът не минава вече!Хора, учете езици, иначе сте роби!!!
66
0
 
7
 
! Отговори
ники преди 5 години
Кадри има, но не искат да работят за тези(дечица на БКП) който окрадаха труда на родители, баби и дядовци и сега продължават (искат) да крадат нашият труд. историята помни, хората помнят. ДГД.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, комуниста закъса... хаха
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В гетата е пълно с кадри. Успех!
63
0
 
17
 
! Отговори
Макс преди 5 години
Четох за украинката Лариса на 19 години работила на черноморието с договор и трябвало да и плащат 500 лева, а и плащали 400. За последния месец не и платили и тези 400 лева. Тя казва, че няма да дойде да работи повече тук, а ще отиде да работи в Турция за 400 долара. В инвестор го четох.
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой би искал да работи за потупване по рамото.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В туризмът са едни от най-ниските заплати...
60
0
 
17
 
! Отговори
от Берлин преди 5 години
Това което ме учудва е, че все пак всяка година се намират балъци да им работят като роби... Е, нищетата е толкова голяма, че ндоста са готови за къшея да порябоят за дребни стотинки, смо децата им да не гладуват...! Жалко и тъжно.
59
0
 
23
 
! Отговори
препатил преди 5 години
"Бизнесмените" и "бизнесдамите" в туризЪма да запретват ръкави и да връзват престилките. Да приберат децата си от колежите по чужбина, да мобилизират тъщата, свекървата, учинайката и да почват. Освен това, за 17-18 часа работа да си самоплащат осигуровки за 4-часов работен ден!Така е, бачовите! Гаврихте се с хората сума време, сега рИвьетИ! Хак да ви е!А почивката в чужбина - зимна или лятна, наистина излиза по-евтино и наистина е ПОЧИВКА!Драма още няма! Ще стане ТРАГЕДИЯ, като не падне снега ;)
58
0
 
15
 
! Отговори
до 57 преди 5 години
С приятели наехме още месец май вила в Австрия за Нова година- външен топъл басейн, гледка към пистите, страхотен лукс (1100 euro на ден + ски пасс). С genius отстъпка ни излезе за седмица около 1500лв. на човек, а вилата е само за нас- 10 души. Но това беше май месец, от лятото насам цените са тройни. Вярно- храна няма включена, но си струва. Относно картинката у нас- каквито "кадрите", такива и работодателите. Мърляви готвачи без диплома, мързеливи камериерки, дребни тарикати- бармани...
57
0
 
10
 
! Отговори
ски учител преди 5 години
Обучавал съм 30г. скиори в Судан.Чакам оферти!
56
0
 
38
 
! Отговори
ники преди 5 години
Кадри има, но не искат да работят за работодатели, дето не плащат и все те прецакват накрая с една заплата.Вдигайте заплатите, недейте мрънка, че нямало кадри.
55
0
 
6
 
! Отговори
MGS преди 5 години
До mgsДа не се обърквате: Новогодишния пакет е комплимент от хотела...
54
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ареее балъците свършиха, отидеш по обява - дават 2000 евро на месец, обаче то не било компютри, ами компоти, назначават те на минимална заплата, бачша по 12 часа на ден без почивен ден 3-4 месеца, работодателя ти обещава по банка 500 лева, 3500 лева на ръка, НОООО, минава 1-2-3-4 месеца, а той все клинчи, че сезона е слаб, че са го глобили, че не са му платили и те изхвърлят, като си работил 4 месеца като роб. Ами те вече хората ви разбраха бе.НЯМА ВЕЧЕ БУДАЛИ, бре господа мутросмени.Айде наемет
53
0
 
44
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Цели институти изследват очевадната истина, че българинът няма да работи за обидно малка заплата ! Искате европейски цени на гражданска, бензин и прочие - давате европейски заплати....Иначе нещо ще стане !
52
1
 
46
 
! Отговори
mgs преди 5 години
Рядко сравнявам цени в БГ и Алпите, но тази година го направих. В прекрасен малък хотел в Китцбюел, споменатата сума от 3100 е за 2-*** за цялата седмица на Нова година, HB, с басейните, сауните и разбира се ски карта за целия регион.Не мога да им разбера ценообразуването на тия австрийци, как им излиза сметката... Нещо са се объркали и така последните 100 години....Толкова за българския туризъм.
51
0
 
26
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Вижте колко от туристите идват за 2-ри път пък тогава смятайте ръста. Щото то балъците имат край и после обаче местните дето протестират за писти и хотели първи остават без доходи...