Изкуствени гнезда из Родопите за изчезнали лешояди

Вече 20 години не се наблюдават лешояди в Източните Родопи
16 ное 2018 10:07, Павел Гълъбов
6
Изкуствени гнезда из Родопите за изчезнали лешояди
Снимка: Добромир Добрев

Две нови изкуствени гнезда за изчезналия преди повече от две десетилетия в страната черен лешояд бяха изградени тази есен от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Така общият брой на гнездата в района е вече дванадесет.

Още по темата

През следващите две години се очаква да бъдат изградени още гнезда в подходящи за вида местообитания в Източни Родопи. С тях експертите се надяват да привлекат черни лешояди  от националния парк Дадя в съседна Гърция, които да се установят и в българската част на Източните Родопи и постепенно да се възстанови популацията на вида в тази част от неговия ареал.

В Гърция се намира единствената оцеляла популация на черен лешояд на Балканите, а концентрирането на птиците в един район повишава риска от изчезване. В България черният лешояд е бил широко разпространен в миналото, но днес се смята за изчезнал като гнездящ вид. Последните потвърдени данни за размножаването на вида са от 1993 г. Тогава на територията на Студен кладенец в Източните Родопи е регистрирана последната известна двойка от вида в страната.

Пет от от гнездата са изградени в Защитена Зона "Крумовица", а останалите седем в ЗЗ "Бяла река". „Към момента поставените гнезда не са заети, но както показва опитът с други видове хищни птици, е необходимо време, за да могат птиците да привикнат и припознаят гнездата“, коментира Добромир Добрев от БДЗП. Гнездата се поставят на определено разстояние едно от друго, за да наподобяват възможно най-много естествена колония на вида и по този начин да повишат атрактивността на мястото на поставянето им. Гнездата се изграждат от естествени материали - клонки от дървета, зелен мъх, сухи клони, за да бъде гнездото възможно най-естествено и атрактивно.

Изграждането на гнездата е част от проекта "Опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите", осъществяван от Rewilding Europe съвместно с фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за защита на птиците.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 3 месеца
Изкуствени лешояди кога ще сложите в изкуствените гнезда?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гнезда, добре. А леш слагат ли им? Да има какво да ядат.
3
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Чудесна инициатива.
2
7
 
0
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 3 месеца
Браво! Явно и в природата трябва да се построят неща, които стоят незаети. Като в София. Дано да дойдат хайванчетата, де. Да има какво да бракониерстваме.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е вярно,че лешоядитe са изчезнали.Стоят си в София на Позитано