Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов с коментар пред Bulgaria ON AIR
16 ное 2018 09:20,
165

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха пред Bulgaria ON AIR, че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

Още по темата

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът: Защо?", подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачате против руснаците, но ще се молите да ви освободят пак !
86
1
 
6
 
! Отговори
111111 преди 5 години
До тези, дето са сложили минуси на предишния ми коментар: това са факти, данните са навсякъде в официални документи, достъпни са. Вие с какво не сте съгласни? Не ви звучат "правилно" ли??
85
0
 
3
 
! Отговори
85 преди 5 години
Нали пак до ред опира всичко. Какви са тия неграмотни мисли?
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците пак ни прецакаха..Тръбата от турски поток ще мине през гърците,,а те ще пускат тръбичка до нас и да макетата,откъдето ще снадбяват западни балкани..Отделно трансадриатическия-за Италия.Ех хъбчо,не става само с мечти,трябва и акъл!
83
21
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Нито горивата ви са скъпи, нито заплатите - ниски, щом като до тоалетната ходите с кола.
82
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще слагаме по голям данък за замърсяване на старите автомобили а ще махаме био добавките в горивата а кажете ми това какво е значи старите автомобили замърсявали а с какви горива караме
81
0
 
10
 
! Отговори
до 78 преди 5 години
Защо се е получило така? Не сте клекнали. Предложили сте нереална за момента цена за този вид труд. Това не ми се струва нещо непознато за България. Високи изисквания за ниски компенсации.
80
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата пак опират до мафиотската същност на ГЕРБ. Затова цените на горивата в България са необосновано високи, а заплатите са безумно ниски.
79
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на всеки бъзльо - някой да му наложи ред, че той не може.
78
3
 
10
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
Проблема им е, че страдат от синдрома Аз вече се уредих на служба боли ме за другите!Да не ми пречат да си живея животаCвинята като се опраси малките отиват да цоцат и ако някое не може да намери свободна цица почва да ***.
77
0
 
7
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Да.
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЗБРАХ, ЧЕ В НЕДЕЛЯ ИМА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ. ВЯРНО ЛИ Е?
75
4
 
16
 
! Отговори
111111 преди 5 години
До Анонимен 45Стига с тая Нинова, стига с тия руснаци! Лукойл 70% е собственост на Ингбанк. Холандска група банки, собственост на кръга...Ротшилд!!! Де го чукаш, де се пука, а!?
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце вчера ви обясни що е то АКЦИЗ и за какво се ползва ама вие спите или сте пушили навън.АКЦИЗА каза не може да се намали защото държавата има много социални плащанияПреди да ми сложите минус гледайте интервюто му на запис и чуйте от него.
73
2
 
8
 
! Отговори
75 преди 5 години
Само не разбрах какво общо има тук Русия? Май некои комплексари ревът ама не са от протестиращите. Между другото нали скачахте за свобода на словото и за свобода на волеизлиянието? Какъв ви е проблемът с протестиращите?Или нещо не можете да спрете "демократичните" си силови, репресивни подбуди? Дъвчи мокасина да видим дали ще пусне сок.?
72
10
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Имахме руски ред, но беше ред.Сега е хаос - ден след ден - ужас !
71
1
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Ти пък що си мислиш, че са американски ТЕЦовете?
70
3
 
12
 
! Отговори
до 70 преди 5 години
Не е точно така. Ще ти дам пример. Имаме проект, търсим човек с базови познания, но с някакъв опит- давахме (това дойде от висшия мениджмънт) 2000лв. чисто. Всеки, който харесахме, искаше поне 4000++лв. чисто. Видяхме, че няма да стане. Качихме цената, "клекнахме" така да се каже. Бизнесът има своите нужди, за да расте, но не винаги предварителните сметки са точни и изпълними. Понякога трябват компромиси. Компромисите се правят заради личността, наречена ценен кадър.
69
0
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 5 години
Извинявай, пропуснах. От около 30 години изучавам, преподавам и обучавам тия същите, които трвбва по рождение да го имат този манталитет ама не и не. Искат нещо друго.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
> Ти се продаваш на пазара, ти определяш цената.И аз съм програмист и знам, че този принцип отлично работи при стартъпите в София където не знаеш колко години ще просъществува фирмата, но далеч не всички индустрии са така. Улегналите бизнеси имат стриктен разчет за разходите за персонал и там от теб не се очаква да бъдеш супермен, а просто да си вършиш съвестно работата.