Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов с коментар пред Bulgaria ON AIR
16 ное 2018 09:20,
165

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха пред Bulgaria ON AIR, че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

Още по темата

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът: Защо?", подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
12
 
4
 
! Отговори
fh преди 5 години
В руската *** 2018 минимална заплата 8000 рубли, цена гориво 45р/литър=178 литраВ България 2013 - 320 лв минимална заплата,цена гориво 2.65 лв/литър=121 литраБългария 2018-520 лв мин. заплата, цена гориво 2.40=217 литра бензин!!!За чии *** ревете тогава???
66
13
 
8
 
! Отговори
niki преди 5 години
Протест за ниски заплати се прави пред работодателя, не пред правителството.То какво е виновно, че си се навил да работиш за най-ниското възнаграждение?
65
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сития на гладния не вярваСкоро очаквайте гладните бунтове и Белене 2 защото макар и да имат висше някои от управляващите не са си зели поука от Историята до къде води мачкането на народа.
64
1
 
15
 
! Отговори
до 68 преди 5 години
Нищо не определяш, а си поддържаш една илюзия. Защо мислиш, че нещо опредрляш, когато някой друг е решил каква полза чоже да има от твоите умения. Много са малко хората, които сами си определят цената. А и това е под въпрос. Разбира се по-високата квалификация се цени повече и е похвален стремежа за постоянно усъвършенствуване.
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работно Време на ДС съвпада с коментиращите тукаОт Понеделник до Петък От 9 до 17 часаЗапазено за Коментари за ВЪЗХВАЛА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ от Техните служители
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМи коментеирай, кой ти пречи.
61
10
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Драги, не знам кое, написано в коментара, който визираш, е наивно?! Преди 8 години започнах интелектуална работа с начална заплата 1100лв.. В момента само удръжките са ми повече. Искам увеличение от текущия си работодател- получавам го. Намирам нещо по-добро- местя се. Нова технология- квалифицирам се, уча се от успелите. Все работата сама ме намира в LinkedIn. Все международни компании. Ти се продаваш на пазара, ти определяш цената. Това е западният манталитет на успелия човек.
60
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМинаха 30-тина години, откакто руснаците ни оставаха да се оправяме.Те да ни бяха оставили, добре щеше да бъде. Теб къде са те хванали, къде те държат?
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не коментира ,че лъжат и в количеството и в качеството на горивата
58
1
 
11
 
! Отговори
Muradoff преди 5 години
Мизерията е Майка на истината.
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои коментират едно и също БСП това БСП онова а от 10 г. са ГЕРБ и какво от това едно Метро и една цяла Магистрала а изтеглиха 22 милиарда с които можеша да се построи Космодрум и да станем космическа нация.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ-ПОСЛЕ ОТКРИХМЕ ТОПЛАТА ВОДА.
55
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арестуваха олигарсите на БКП-БСП и почнаха протестите за всичко. Видяхте на снимките и репортажите хора с вид на мутри с мерцедеси и други скъпи коли , които се притесняват колко струва бензина .Някой разумен човек вярва ли на това .
54
6
 
7
 
! Отговори
Бай Тодар преди 5 години
А вкусни ли са бананите?
53
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците муфтили... Та сега си плащат и ще има да плащат бая още.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в прибалтийските, а как е в прибалтийските?
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минаха 30-тина години, откакто руснаците ни оставаха да се оправяме.Те да ни бяха оставили, добре щеше да бъде.
50
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Да муфтиме като гърците милиарди от ЕС, да си хапваме паржолките, да си пийваме ракийката с тънките мезета и да си гледаме живота. Гъците муфтиха и си играят сиртаки, а ние защо не муфтиме, а?
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае какво станало
48
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как е в Холандия брат ми получава 17 хил евро месечно. Велика БЪлгария това е истината, за едни *** оставки и протести хахахаха. Жалка България.