Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов с коментар пред Bulgaria ON AIR
16 ное 2018 09:20,
165

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха пред Bulgaria ON AIR, че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

Още по темата

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът: Защо?", подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата са скъпи и заплатите ни са ниски. Така става ли?
146
5
 
10
 
! Отговори
10 преди 5 години
До 138Значи според теб 24-те страни от ЕС,които прилагат прогресивно-подоходен данък са социалистически!?Прочети още веднъж това ,което си написал и *** на психиатър!Явно е ,че си от мутрогените български или заслепен индоктриниран гербовец!
145
0
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?- МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ ЧЕ АКО ЗАПЛАТИТЕ СА ВИСОКИ НЯМА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ ЧАК ТОЛКОВА КОЛКО СТРУВА НАФТАТА, НО ПАК ЩЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ ОТ КАРТЕЛА НА ЗЛАТЕВ КРАДЛИВОТО
144
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕК милион пъти каза заплата в Бг мин 60% от европейската. Ама ТЦ. Псле- мин заплата в Бг се договаря от мин. съвет, синдикати и работодатели. Двете работят заедно и саботират министрите. И пак нищо. От др. Година първото отпада и става Двустранка. Кой блокира Криб, АИКБ и т.н? Кой потърси сметка на Домусчиев, Велев и т.н? Тези определят мин заплата в Бг. Синдикатите са с тях. Никой не ги блокира. Никой не блокира Лукоайл. Баси протеста...
143
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя друга държава може да се похвали с пълна липса на данъчни облекчения върху продукти от първа необходимост. На скоро в Австралия премахнаха данъците върху тампоните и превръзките. В България не се премахват данъците за хляба, ориза, картофите и млякото дори. Не се намалява ДДС върху лекарства, основни хранителни продукти, книги, но затова пък няма данък върху хазарта. Що за държава е това? Това е МУТРОЛАНДИЯ. Затова са протестите. Не за 5 стотинки върху бензина. А заради това легално РОБСТВО!
142
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това, понеже държавата не може да се издържа от сива икономика и ниски заплати (ДОД върху МРЗ е смешен), измислят всякакви такси, глоби, скрити и явни данъци, само и само да си съберат парите. Но и през ум не им минава, че като вдигнат МРЗ, приходите ще скочат. Защото на тях не им трябват платежоспособни и независими граждани, трябва им РАЯ. Това е логиката. Осигуряват евтини роби на западни компании, на застрахователи и банки, и кротки и непротестиращо население.
141
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете, т.нар. работодатели плащат по 100-200 евро на украинци и молдовци на морето, защото не искат да плащат дори МРЗ на българи. Не искат да плащат НИЩО! Е какъв е този бизнес, който не предвижда заплати за работниците. Нарича се робовладелски строй! Някакви хора смятат, че имат право на гарантирана печалба, за сметка на всички останали, които нямат гарантирани доходи. Къде по света можеш да не плащаш заплати месеци, да не плащаш дори МРЗ, и да работиш на произволна печалба. КЪДЕ?!
140
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъците нямат нищо общо с ниските доходи. Дори ЕК каза, че трябва да се работи по вдигане на доходите. Което е логично, повечето БГ пари отиват в немски вериги магазини, естествено, че ни искат по-платежоспособни. Правителството в сговор с т.нар. работодатели държат МРЗ ниска. Единственият сигурен начин да се пребори сивият сектор е висока МРЗ. Единственият сигурен начин да се вдигнат доходите на всички е високо МРЗ. Ама не, ГРОБ и ко държат да сме бедни и мизерни, т.е. лесно манипулируеми.
139
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Един беден човек с много лесно и с малко пари се купува, затова ни държат нарочно бедни.
138
3
 
7
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
От целия дебат за горивата, поне ми се изясни, защо горивата в България са с ниско качество.От ниско качествена марка нефт и остаряла руска технология, няма как да получим добро качество и ниска производствена цена.
137
5
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Като соца беше лош, защо ви остави апартаменти, къщи, даже вили ?!Като дивия ни капитализъм е лош, защо не го направихте като преди 9-ти септември - да имаме Златен Лев ?!Само за военен режим Пиночет плаче племето българско.
136
0
 
26
 
! Отговори
Forever преди 5 години
От ЕС натискат правителството за какво ли не,изисквания всякакви,как така веднъж не чух да се повдигне въпроса за ниските доходи и размера на минималната заплата.
135
7
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 33Така, че прогресивния данък само ще накаже малкото хора които с труд са си показали главата малко над тинята. Тия които ти искаш да ги ударят отлично знаят как да заобикалят закона! Ако искаш да има пари за пенсии и здравни осигуровки, то махни ДОД, въведи възстановяване на ДДС и така хората ще започнат да се осигуряват на реалните си доходи и като бонус ще изкараш на всички фирми оборотите на светло!
134
4
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 33Тия соц глупости ги остави! Трябва да се премахне ДОД!!! Ще питаш защо? Защото няма как да имаш данък вход (ДОД) и данък изход (ДДС). Получава се двойно данъчно облагане на едни и същи пари!!! Сега ще питаш и защо да се махне ДОД, а не да стане прогресивен? Защото така наречените от теб богати, просто ще започнат да се осигуряват на минимална заплата и ще трупат черна каса на фирмите бушони! Този прогресивен данък ще удари единствено служителите с по високи доходи (от 1500 до 3000 лева)!
133
1
 
25
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 5 години
В Румъния минималната работна заплата вече е равностойността на 500 долара, а Румъния е на предпоследно място в ЕС по доходи. Правете си сметката ние къде сме с МРЗаплата от 250 евро и то при условие че минималните доходи също се облагат с данък. Българските политици явно са решили да унищожат народа си чрез икономически ГЕНОЦИД
132
6
 
11
 
! Отговори
33 преди 5 години
Заплатите господинчо, са ниски заради плоския данък,коййто освобождава богатите фактически от данък!Въведете прогресивния данък и ще видите колко нови милиарди лева ще влязат допълнително в хазната за пенсии,заплати и социални нужди,както е в 24 страни от ЕС сред 27-те.Това е истината,но богатите са управляващи и не искат да плащат като тези от ЕС!Все едно това ще стане някой ден-нали сме членове на ЕС-а!
131
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синдикатите са в сговор с работодателите и управляващите. Всички говорят за СРЗ, никой не споменава позорната МРЗ.Синдикатите договарят увеличения в бюджетната сфера и оставят заетите в частния сектор на произвола на алчните чорбаджии.
130
17
 
5
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Социализмът като идея е вреден за обществото.Всичко което ползваме, хляба, водата, дрехите и т.н. го имаме благодарение на труда на някой от нас. Ако оставим *** Нинова да раздава пари, ще направим инфлация като при Жан Виденов. И тогава тези дето демонстрират сега ще станат по-бедни и ще обвиняват "гадните капиталисти".Аз съм на долари и ще им гледам сеира.Тогава някой да не ми се сърди като му кажа че не си е струвало за един сандвич и то преди зимата . . .
129
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Работод. организации се договарят с управляващите и Синдикатите. Никой не се интересува от мнението на работещите.КРИБ, АИК и прочие са вечно заедно с Валери, Горанов, Б. Петков, ББ, КНСБ, "Подкрепа".
128
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се обърне внимание на заплатите в ЧАСТНИЯ СЕКТОР, защото там работи 70% от българския народ. Парадокс е, че хората протестират заради ниските заплати, а държавата вдига заплатите само на държавните работници, чиновници, полицаи... които са 1/3 от работещите хора в България! Не се мисли или така им изнася, кое е правилното?!