До 60 дни – 280 чисто нови оборудвани линейки

Авансово здравното министерство ще плати 35% за тях
14
До 60 дни – 280 чисто нови оборудвани линейки
Снимка: BulFoto

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и Стоян Желев, представител на "София франс ауто" АД подписаха договори за доставка на 280 линейки тип В и С. Договорите са в изпълнение на проект за модернизация на спешната помощ. Проектът предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиали на спешни центрове. Договорът беше подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от днешна дата, а останалите - 120 дни от заявката на възложителя - по график, определен за следващите три години", каза министър Ананиев.

И по двата договора авансово МЗ ще плати 35 на сто с ДДС от цялата стойност. Гаранционният срок е пет години. Документът влиза в сила от днес, предаде БТА.

Още по темата

"Една част от линейките ще бъдат за превоз на пациенти, чието лечение може да бъде отложено до пристигането в лечебно заведение, а другата част от автомобилите ще бъдат за полагане на интензивни грижи", обясни здравният министър. По думите му към момента в системата на спешната помощ има 651 линейки, като по-голямата част от тях са доста амортизирани.

Министър Аврамова поздрави министър Ананиев за положените усилия и изрази надежда, че ще има напредък за осъществяването на целия проект.

"Той е в рамките на ОП "Региони в растеж", в процес на изпълнение са над 450 проекта, одобрени за плащане са 34 процента", посочи министър Аврамова.

"С новите линейки ще се осигури по-добър достъп на гражданите до спешна помощ", каза още министър Ананиев.

Той припомни, че имаше опасност да се загубят средствата от ЕС по проекта, който е на обща стойност 163 млн.лв.

Министър Ананиев отбеляза, че все още не са постъпили предложения за доставка на високопроходими линейки.

Стоян Желев каза, че договорът не е лесен, условията са изключително ангажиращи, но имайки предвид огромната нужда от автомобили за спешна помощ, ще бъдат положени всички усилия за доставка на качествени линейки.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Rolo преди 3 месеца
Fake news.
12
3
 
2
 
! Отговори
Пловинцията преди 3 месеца
И не е тайна за никого, че всички нови линейки ще са за София. Онази, наглата кметица, ще има да се пъчи пред медиите! А за провинцията? Там не живеят ли хора? Аз не възразявам да се дава на София, възразявам да се забравя провинцията!
11
1
 
4
 
! Отговори
нотариално заверено преди 3 месеца
До коментар 8. - бай ганьо - - нали прочете - по евро финансиране са поръчани...каква "ощетена хазна" сънуваш наяве ?????!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 4. Напълно те подкрепям. Докторите са длъжни да лекуват без пари.
Иначе за с мъка завърших училище, ама за под 2 000 лв, няма да им работя на чорбаджиите.
9
3
 
0
 
! Отговори
валери преди 3 месеца
най накрая ще имаме линейки
8
5
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
след 120 дни с кеф да се разболееш по спешност
интересно с колко ли ще се оскъпят при разсроченото им изплащане и дали този министър няма да попадне след време в списъкът на подсъдимите че е ощетил хазната чрез сключване на неизгодна сделка? дано да еизгодна но е обичайна практика да им се повдигат подобни обвинения
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До fake news ПАРАМЕДИЦИ ..........СЪС СЕДМИЧИ КУРСОВЕ..... БЛЕДА СЯНКА НА ФЕЛДШЕРИТЕ ..... ДАНО ТИ ПОМАГА ПАРАМЕДИК .....!!!!Нещо като разликата -комунистическата идеология - бледа сянка на демократичните лъжи .
6
0
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 3 месеца
До Анонимен
Лекар съм от 31 години така че не ми говорете за "кинти" и ръце в джобовете.И запомнете една истина-всеки лекар отговаря за себе си!!!За своите знания и умения!!!Аз спазвам клетвата и не отговарям за моите колеги!!!Тези с "кинтите"!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде бе! Пак ли ? Че то вече минаха повече от 30 дни ...голямо мандахерцане
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Линейките са безполезни ако няма лекар вътре!!!С тези заплати и с масовото изтичане на лекари в чужбина нищо няма да се оправи.

Искахте линейки, сега почнахте чдруго да говорите. Ти да не би да си от докторите дето са с ръце в джобовете и чакат да им падне някоя кинта от небето? Ами професионалното израстване, ами хипократовата клетва или за теб всичко е пари!?
3
0
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 3 месеца
До fake news
Парамедик-фелдшер!!!Сегашните фелдшери са на светлинни години от тези навремето.Ти кое би предпочел при нужда-парамедик или лекар!?На Запад се работи с протоколи т.е. нямаш никаква инициатива,на парамедиците това им стига,толкова им е образованието!А аз мога да импровизирам във всяка спешна ситуация!Разликата е огромна,уверявам те!!!
2
5
 
4
 
! Отговори
fake news преди 3 месеца
ахахахах. никъде по света лекар не се блъска в линейка. нито сестра. има си парамедици за това.

комунизма свърши. не може да забуташ лекар в линейка все едно е торба картофи. после се чудите защо всички бягат.
1
2
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 3 месеца
Линейките са безполезни ако няма лекар вътре!!!С тези заплати и с масовото изтичане на лекари в чужбина нищо няма да се оправи.Работил съм в ЦСМП преди 10 години за 650 лева!София е близо 2 млн. през работните дни плюс около 20 села които се водят квартали/Плана,Пасарел,Балша и т.н/Тогава бяхме 20-24 екипа.В момента са 11-12 екипа като повечето не са добре обучени!!!Е,сметнете сами!!!За кого по-напред!!!Не забравяйте че това е Спешна помощ!Ако аз съм на адрес колко бързо ще стигна на 20-30 км!?