Черен петък година храни: 410 лева за подаръци. Търговците – ликуват!

Средното намаление в българските онлайн магазини е 51%
Обновена: 22 ное 2018 13:43 | 22 ное 2018 12:45,
35
Черен петък година храни: 410 лева за подаръци. Търговците – ликуват!
Снимка: Pixabay

Черен петък година храни! 20% от годишните обороти на търговците се формират през ноември заради деня на големите намаления.

Всяка година почти във всички страни големите отстъпки в цените водят до поредни рекорди в оборотите и печалбата. Интересът към Black Friday у нас се повишава значително през последните години. Според анализ на Black-Friday.global средностатистическият българин ще похарчи 410 лв. на 23 ноември, за когато са насрочени големите разпродажби.

Датата не се избира на случаен принцип. Черният петък е събитие, зародило се в САШ, и традиционно се провежда в първия петък след Деня на благодарността. В Европа навлиза по-късно като ежегодно събитие, но в българските магазини това става популярно едва през 2013 г. През последните 5 години популярността на Деня на офертите нараства значително, пишат още от Black-Friday Global.

Статистици провеждат изследване, в което са включени 12 000 души, а според резултатите 43% от българите ще участват в чернопетъчните разпродажби (това е с 11 % повече от миналата).

При това повечето купувачи ще търсят изгодни предложения само в търговски центрове, а 28% предпочитат онлайн пазаруването. 30% от участвалите в изследването няма да се задоволят само с един канал за пазаруване и така ще обиколят както магазините в търговските центрове, така и ще се гмурнат в онлайн офертите.

Във всяка от 55 проучени държави броят на транзакциите в интернет по време на Черния петък е нараствал значително в сравнение с всеки обикновен делничен ден. Пакистан застава на чело на класацията и отбелязва 11525% активност на онлайн купувачите. За сравнение в Тайланд пък отбелязват най-ниска активност спрямо останалите държави – само 46% повече от предходни години.

Данните от изследването показват, че в някои държави, като Великобритания, Гърция и ЮАР, всяка трета онлайн транзакция се извършва през ноември.

Резултатите показват също така, че в Черния петък най-голяма сума пари са готови да похарчат жителите на Северна Америка и Европа, а покупките на сравнително по-малки суми планират жителите от азиатските страни, като Пакистан, Малайзия и Филипините. В България купувачите са готови да дадат средно 410 лв. на големите разпродажби. Това надхвърля сумата, която германците и руснаците са способни да отделят в предпразничната истерия.

Очаквано, никой не може да се съревновава с американците или канадците. Хората отвъд океана са готови да похарчат над 800 лв.

Истерията покрай Черния петък не е обхванала само купувачите. Търговците също усилено се готвят за заветния ден, в който печалбите ще вземат връх. Средното намаление в българските онлайн магазини е 51%. Според предвидените разходи за покупки, българинът може би ще спести близо 430 лв., ако се възползва от офертите.

Най-търсените стоки са дрехи, електроника и обувки, показва още проучването. Анкетираните са поставили на последно място книги, спортни стоки и бельо. В България тази година могат да се очакват до 80% намаления на електроника и до 60% - на смартфони.

Според най-голямата търсачка Google Черният петък е развълнувал на-ймного жителите на Кюстендил и София-област и София-град, както и Габрово, Смолян и Ловеч.

През последните години все по-популярен става и Кибер понеделникът, който се състои веднага след Черния петък. Тогава потребителите масово пазаруват стоки с отстъпки онлайн. Тенденциятга мажи най-вече за американците, пишат от "24 часа", които свързват петъка след Деня на благодарността с огромните опашки и тълпи по магазините.

Ако покупката е направена онлайн, потребителите трябва да знаят, че имат право да върнат покупката в 14-дневен срок. От това правило са изключени хотелски резервации и хигиенни стоки, припомнят от европейския потребителски център. След още 14 дни търговецът е длъжен по закон да върне парите на купувача.

По време на Черния петък потребителите трябва да са изключително внимателни за мними оферти и измамни търговци. От центъра съветват купувачите да проучват предварително електронните магазини, от които искат да поръчат – в адреса на линка задължително трябва да има S (https://), както и катинарче, което е знак за сигурност.

Ако все пак станем жертва на некоректен търговец, припомнят от центъра, можем да се обърнем към банката и да поискаме оспорване на плащането (най-добре в писмен вид) Търговецът е длъжен, освен това, и да ремонтира продукт, закупен на Черния петък, ако той се развали.

Най-честото нарушение, което е установено у нас е изкуственото вдигане на цената непосредствено преди Черния петък. В промоционалния период се създава внушението за голям процент отстъпка, докато реално продавачът връща оригиналната цена, предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Съветът към купувачите е поне месец назад да сравняват цените на пазара в различни магазини, за да проучат как се движи стойността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Черен петък? Хм.. Хубаво е че в статията се уточнява за произхода на това събитие. Като ученик нито Хелоуин съм празнувал /от учебниците по английски знаехме какво е/, нито пък сега пилея излишни пари по т.нар черни петъци - вероятно трик на търговците да изцедят някой друг лев от нас. Не е ли нормално, когато му потрябва нещо на човек, да си го потърси на добра цена да си го купи?
28
2
 
2
 
! Отговори
Джони преди 5 години
Петъка ще е черен но само за черногледите. За останалите ще е далавера.
27
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 5 години
И да добавя към долния пост - отстъпките в Щатите не са в рамките на надценката на търговците, напротив много стоки се продават на формална загуба (разбира се тези, които на нормалната цена се продават много бавно или въобще не се търсят). Защо ли? Елементарно. Ако имаш стока за 100.000 долара може да я продаваш една година и пак дори и да не си избиеш парите. А ако я пуснеш за 50.000 долара за един ден ще получиш 50.000 долара чиста печалба.
26
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"Черният петък е събитие, зародило се в САШ, и традиционно се провежда в първия петък след Деня на благодарността"Това не е събитие бре неграмотници. Идва от датата на която големите търговски вериги си избиват разходите за годината и до този ден счетоводното салдо е на червено, а след този ден вече се записва с черно. След тази дата и 5 долара да изкарат, е чиста печалба. А за българскиет търговци е само повод да кажат "Сега ще им отрежем главите на балъците!"
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пълна измама , нали се сещата че няма как да направят 51 процента отстъпка защото те нямат такава надценка ,надценките се от 10 на бяла и 15 процента на черна техника , това с промоцията е номер , пускат от 100 продукта примерно 5 с намаление 20 процента от който са малко на загуба но покрай тях родават други 95 продукта с печалба , това би е черния петък
24
0
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Гледам, че много удобно брандирате статията с EMAG, които видиш ли щели да имат черен петък. Абсолютни измамници! Вече пордна година тези увеличават цените си дни преди черния петък и след това пускат продуктите си на нормалната им цена, но рекламирайки я като намалена. Миналата година така се излъгах от тях да си купя смартфон, който уж беше намален сериозно, но след това се оказа, че това е нормалната му цена навсякъде. Преди 2 г,. пак тия ги глобиха 1 млн. лв. за същото нещо. Докога?
23
0
 
17
 
! Отговори
Промоция ! преди 5 години
два банана на цената на три а единия е безплатно!
22
8
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Моя черен петък мина вече дойдоха двама и ми предложиха да ми направят покрива за 120 лв. и изолация за 240 лв. на Гаража!После се оказа, че не съм ги разбрал било 60 на 40 на квадрат и договор подписах и накрая ми направиха отстъпка та само 3800 лв.!Полицията каза защо им даваш все едно са ме питали а Прокурора каза няма престъпление те искат ти даваш!Емиграция му е майката от тази ***
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е ужасна мизерия. Хората изнемогват и умират от глад.Идете утре, а и не само утре, по магазините и ще се убедите.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вижте ардес.бг, абсолютни измамницинадули цените и после голям процент намаление, поредната търгашска измама е тоя черен петък, особено в България. Никой няма да ви подари стока.
19
8
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименВместо да пишеш по форуми вземи работи. Пък догодина може и да имаш ....
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
черен, бял петък... аз на 22-ро число от месеца нямам пари за хляб, а остана и да се юрна да пазарувам парцали и техника
17
1
 
6
 
! Отговори
писна ми! преди 5 години
Офф, не се научихте да пишете статии и тва си е...Постоянно виждам елементарни грешки, които сякаш нарочно ги допускате...Човек без опит ще разбере, че сте неграмотни "журналисти"...
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ- Черен Петък: купувате 2 за цената на 3 !
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна измислица било според 99% от българите, но иначе ще видите какво става по моловете утре... и тука плюещите още от 10 сутринта ще чакат на опашката хаха
14
0
 
23
 
! Отговори
kk преди 5 години
Черен Петък съществува, но извън България. Примерно в САЩ или Скандинавия, където действително намаляват за един ден цените на мебели/черна техника с по 70-80%. Дори от най-новите колекции. У нас "намалението" е от порядъка на 20% и не се различава по никакъв начин от другите "намаления" през годината в същите магазини. Единствената разлика е, че всички магазини ги пускат едновременно. А овчия народ се бие по моловете за стока, която всъщност се продава на редовната цена.
13
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименОвце викаш. Аз понеже съм уФцъ си направих труда и има списък с нещата които ми трябват за вкъщи за подаръци по коледа. Проверих колко струват много преди началото на месеца. Сега пазарувам само на промо цени с реални намаления. Иначе е пълно с много примери на вдигнати цени преди 2 седмици и сега уж намалени. Но има и наистина реални намаления.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черният петък е златен за търговците и истински черен за хаамавите купувачи ! Който иска да види истински тъппи овце може да застане пред който и да е магазин в петък и да преброи колко е стадото овче на България респективно на Бойко ! Само в България на този ден могат да се видят всякакви "изобретения" как се стриже овца !
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България купувачите са готови да дадат средно 410 лв"Вероятно. Биха могли, ако разполагат с толкова... Ако един похарчи 1200 лв., а двама по 15 лв. това пак прави по 410, нали...
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скудоумие пълно. И статията и заглавието....