Пловдив инвестира 14 млн. срещу мръсния въздух

Общината ще предлага по-екологично отопление на гражданите
22 ное 2018 17:00, Анисия Иванова
17

Пловдив въвежда мерки срещу мръсния въздух в града - отоплението на твърдо гориво, което е основен замърсител, ще бъде заменено с по-екологично.

Общинатата ще инвестира общо 14 млн. лв., а жителите на града ще могат да кандидатстват за ново модерно отопление. За целта те трябва да върнат стария си отоплителен уред и да отговарят на различни критерии.

Предстои Общината да направи проучване на домакинствата за техните нагласи за смяна на отоплението, което да приключи до март следващата година. Пловдив заема едно от челните места по замърсяване с фини прахови частици.

Данните сочат, че 70% от замърсяването идва от бита и много малък процент от автомобилните газове. В момента над 18 хиляди домакинства в града се отопляват на твърдо гориво.

За миналата година нивото на фини прахови частици в градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна е било около 30 пъти над нормата.

Според проучване на Европейската агенция по околната среда България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз, а у нас мръсният въздух убива 15 хиляди души на година, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдив е специфичен с т.н. Инверсии в зимните месеци. Над Пловдив остава студен въздух в ниското, а над 1000м наоколо е значително по топло и дори понякога слънчево. Но на Пловдив, проблема е бурния ръст на населението и огромното количество автомобили. Просто с тези проблеми нищо не могат да усвоят, по бърз и разумен начин. Виж обосновката с замърсяване с отопление на твърдо гориво, е лесно кешируема с разни програми. Та за това. Модерното общество е неспособно да решава проблеми, без печалба.
10
0
 
4
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Поредният "проект" от който колко човека ще цунат бая мънгизи !
9
1
 
0
 
! Отговори
Умен1 преди 5 години
Браво за пример,молодцы и герои!!!!
8
3
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Киро СкалатаНай-бедните не случайно са бедни. В момент когато безработицата е супер ниска, имаш хиляди възможности за обучение и реализация, можеш да работиш из цяла европа да си беден Е срамно, ако си здрав. Безвъзмездни помощи може да има само за болните. За всички останали под формата или на безплатни обучения или безлихвени заеми. Никаква аванта за седене и почивка. Ако ти е ниска заплатата - преквалифицирай се, в 21-век в европа оправдание да си беден не съществува!
7
5
 
7
 
! Отговори
Як ван Силен преди 5 години
Въздуха в малки и големи населени места се замърсява основно от отопление на твърдо гориво, прашни улици и стари товарни автомобили и автобуси. Там е заровено кучето !Иначе казано, аз уж богатия изгарям по един тон дизел на година, но през катализатор Евро-5, а бедния съсед по 10 тона въглища, без филтър на комина. Кой замърсява повече ? Аз плащам данък за автомобила си, а той за комина не.
6
2
 
5
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Пловдив да вземе да инвестира в едно море. Бриза пречиства въздуха много ефикасно.
5
0
 
12
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 5 години
Има два начина да се спправим със замърсяването1. Ремонтите в града да се извършват в по-кратки срокове а не да се разкопае целият град и после фирмите изпълнителки да се мотаят. Бул. Руски е не повече от три километра , а се ремонтира за ТРИ години , е това ако не е безсрамие - кмета да каже какво е !!!!2. Да се следи какво се гори в гетата !!!! Не можете да си представите дори какви неща се горят ! И сега на обитателите на незаконни къщи ще раздавате климатици , или ще ги газифицирате???
4
1
 
8
 
! Отговори
Тотас преди 5 години
Нова схема за крадене на пари?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако багерите минат през Столипиново и сринат незаконните къщи там, ще изчезнат проблемите с мръсния въздух и отоплението на твърдо гориво.
2
0
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ще им вземат кюмбето и ще им дадат духалка.А тока кой ще го плаща.Братчеда няма пари за ток
1
3
 
7
 
! Отговори
са преди 5 години
Ей,пак да има за крадене,ей!Като спрат тия фондове какво ще правите не знам!