Пак агресия: Външни лица пребиват ученици

Инциденти са станали в градовете Русе и Горна Оряховица
23 ное 2018 12:23,
20
Пак агресия: Външни лица пребиват ученици
Снимка: Архив, Булфото

Поредни случаи на агресия в училище. Този път - почти последователно в два различни града на България.

Група младежи са пребили ученик от 11-ти клас в русенско училище. Спречкването е било заради момиче. Постродолият ученик се е сблжил с доскорошната приятелка на един от биячите. Хулиганите, нападнали момчето, не са ученици в гимназията.

Групата нападнала момчето в края на учебния ден в тъмното, зад физкултурният салон. После боят продължил и извън училищния двор. По думите на директора на учебното заведение, охраната и ръководството са реагирали веднага.

Извикана е полиция и линейка, както и служители на Закрила на детето. На място е била повикана и майката на пострадалото дете. Младежът е бил настанен в болница без счупвания.

Кадри от охранителните камери са били свалени моментално и са предадени на органите на реда. Побойниците са били установени, пишат от БТА.

Директорът на гимназията, която е най-голямата в града - с над 1600 ученици, призовава за по-големи мерки, които да гарантират сигурността на децата. По думите му е необходим полицески патрул. Освен това е нужно и изграждането на ограда около двора, през който в момента могат свободна да преминават граждани във всички посоки.

В Горна Оряховица пък три жени и едно момиче са пребили ученичка в училищен двор в града. Инцидентът е станал вчера по обяд, щогато в Районното управление е получцен сигнал за побой в образователната институция.

Полицейският екип е установил три жени - на 18, 39 и 63 години, както и едно момиче на 12. Те са нанесли заедно побой над 13-годишна ученичка от училището.

Поводът за спречкването все още не е ясен. Разследващите работят по изясняване на случая.

Всичко това показва едно - агресията няма лице, няма пол и няма възраст. Проблемът е повече от ясен, а решението изглежда далечно, невъзможно и неясно. Агресията в училище - психическа и физическа, е реалност, в която българските (а и не само) деца живеят ежедневно. А за жалост, изглежда, че дори да успееш някак да гарантираш мир и спокойствие в самата сграда и между децата, то много бързо и почти без усилия външен човек може да го разруши.

Причините за това са много. Една от тях е неглижирането от страна на самата институция, която си мисли, че ангажиментът и свършва единствено и само с гарантирането на сигурността вътре в сградата. Дворът, обаче, е съвсем различно място. Място, за което се грижи охраната. Място, на което действат други правила. Дворът е улицата. А там оцелява по-силния.

И тук идва другият проблем. На подобна позиция често се назначават възрастни мъже, пенсионери, които търсят начин за препитание. В това няма нищо лошо. Тези мъже, обаче, често нямат силата да се справят с тумба деца, които са се нахвърлили един върху друг, за жалост.

Проблемът с агресията може да се реши по един начин - да се адресира пряко и конкретно. И също толкова конкретно да се предложат мерки за решението му - засилена охрана, непрекъсната работа на психолози със самите деца. И бързото изгонване на тежко провинените ученици - мярка, която много учебни заведения отказват да предприемат заради делигираните бюджети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Личен примиер! преди 5 години
Хе! Че, то лично Премиера се перчеше пред малчугани от училището където е сричал на младини, как когато имал проблем с някой съученик не търсел родители, учители, пионерска оргонизация и комсомол, а решавал въпроса с тупалки ,,ето там, между трансформатора и физкултурния салон..."! Факт
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случаят в Горна Оряховица има етноспецифична окраска.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За училището няма понятие като външни и вътрешни лица. Самата му структура предполага огромен контакт с външната среда по много на брой начини/няма да ги изброявам/ и ако даден ученик не бъде набит от група неученици в двора, просто ще бъде набит в следващата свободна от охрана и учители пресечка. С камери, ограда и охрана само докуменираме превръщането на институцията училище в концлагер.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кат' са станали в Руси и Горна Оряховица, що поствате снимка от 22ро в София, умрял сайт
14
0
 
4
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
и етнос няма агресията ,но затова забравят да пишат или тъй ги устройва!Какво стана с онези побойници в центъра на Ловеч -не бяха роми,та затова и тшина по-медиите. Докато не разберете ,че престъпленията нямат етнос,пол.... ще има доста да патим .Всички се мислят за ненаказуеми и затова правят престъпления,щото виждат ,че няма наказания за тези които преди са правили престъпления и се разхождат на свобода с условна присъда. Строг закон и повече права на полицайте.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боят изгражда!
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен детството и юношеството са ми минали в милиционерска държава дето не смееш да шукнеш нещо против БКП. Всеки ден ме преджобваха в училище, от време на време ми събуваха чорапите в двора. Защото там си криех 20-те стотинки за сандвич с кашкавал През повече от половината ми учене съм стоял гладен по тази причинаСъсед имаше гадже от друго училище. Някакъв я закачал и той отиде да провери. Цял клас се изсипа в двора и го преби Никой не се обадил в милицията Момичето се премести в друго училищ
11
0
 
1
 
! Отговори
но комент преди 5 години
"Този път - ПОЧТИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО в ДВА различни града на България.""Проблемът с агресията може да се реши по един начин - да се АДРЕСИРА ПРЯКО и КОНКРЕТНО."
10
0
 
16
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Децата са бъдещето на една нация. Като гледам нашето бъдеще е доста ... тъмно и под въпрос.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безотговорни, ненаказани, защитени от хиляди закони и после им търсете охрана. Вържете един полицай денонощно за всеки пикльо или пикла.
8
0
 
15
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Много лесно се решава проблема с агресията! Като им спукат задниците от бой, първо ченгетата, а после и родителите, и стават едни кротички, за доста дълго време!
7
1
 
11
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ами, ето до това води свободията! По-добре полицейска държава, и диктатура, отколкото всеки ден озверели *** да пребиват когото им скимне...
6
0
 
24
 
! Отговори
Що е то? преди 5 години
Не може да пише на БЪЛГАРСКИ, но трие БЪЛГАРСКИТЕ КОМЕНТАРИ...........
5
1
 
18
 
! Отговори
Търся преводач преди 5 години
Районното управление е получцен
4
0
 
21
 
! Отговори
Търся преводач преди 5 години
Постродолият ученик се е сблжил
3
0
 
25
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
Съжалявам ама ТВУ си трябват за агресорите в училищата. Никой нормален родител не иска детето му да учи в агресивна и потенциално опасна среда.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли статия в тази "медия" да е поне горе-долу..........
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постродолият ученик от какво ли е постродол-за един приятел питам