ВМС получават високотехнологични водолазни костюми

Подобрени ще бъдат подводните операции за оказване на помощ
23 ное 2018 13:07,
3
ВМС получават високотехнологични водолазни костюми
Снимка: архив "Булфото"

Военноморските сили ще разполагат с високотехнологичен комплекс за подводни операции след реализацията на проект, финансиран от ЕС. Това съобщи днес командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, който участва в отбелязването на годишнината от създаването на Военноморската база във Варна.

Още по темата

Техниката, която Военноморските сили ще придобият при реализацията на проекта, е барокамера, високотехнологично водолазно оборудване, включително и автономни апарати.

Модулният комплекс е преносим и може да бъде транспортиран с контейнери, като в рамките на 24 часа може да бъде доставен навсякъде, където е необходимо в страната, обясни Петев. Чрез комплекса ВМС ще има възможности не само да изпълнява морски подводни операции за оказване на аварийна помощ, но и да извършва дълбоководни действия до 100 метра.

Освен това модулният елемент може да се използва когато е необходимо и във водни басейни във вътрешността на страната. Високотехнологичният комплекс може да се използва и за гарантиране на безопасността на пристанищата, а също така и за противоминни действия, каза командирът на ВМС.

В проекта са включени и обучението на военнослужещи и разработването на високи технологии, като костюм за подводна интервенция, при който всички биометрични данни на водолаза ще могат да се следят и контролират дистанционно.

Петев каза, че срокът за изпълнението на проекта за създаване на "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции" е 2 години. ВМС участва реализацията му съвместно с Франция и Гърция.

При отбелязването на 121-та година от създаването на Военноморската база във Варна контраадмиралът каза, че създаването й не е събитие от регионално значение или от значение за ВМС. Преди 121 години България решава да е морска държава и с преместването на Дунавската флотилия на море и създаването на морска част заявява пред света, че има българско море и то ще бъде отстоявано достойно от български моряци, допълни той.

В момента в Пункта за базиране - Варна, каквото е сегашното име на базата, са позиционирани две дивизиона кораби, отделен отряд противоминни кораби и спомагателни брегови и логистични и комуникационни формирования.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво им е високотехнологичното ? А, сетих се баснословно високата цена ги прави такива. Ще има и от тука да се краде. Усещате ли само как ни плъзгат с това " високотехнологични"?
2
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Купили им шнорхели
1
2
 
3
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Дайте водолазен костюм и на Минова,за да може да преплува с него до Крим когато я подгони народът.