Експерт: Тази зима плащаме повече за отопление

Сметките за общи части също нарастват, коментира Васил Николов
24 ное 2018 12:00, Петя Славова
30
Експерт: Тази зима плащаме повече за отопление
Снимка: архив, Булфото

В сравнение с предишния отоплителен сезон тази зима ще е с около една четвърт по-скъпа, заяви пред БНР експертът Васил Николов.

"Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около една четвърт повече, отколкото миналата. В цифри сумата от 90 лв, например, сега ще е 115, коментира експертът.

Още по темата

При силно завишените сметки на иднивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане. "Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат сметките нарастват осезаемо", заяви Николов. По думите му, когато са годишните отчитания е добре хората да погледнат какво точно са подписали. Това може да им спести писане на жалби.

Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди още той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях. В станцията температурата на водата трябва да е над 55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко отколкото са ползвали, а съседите им - повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Uncle Bob преди 5 години
Само климатици и термопомпи. Който пък има място, камина с горивна камера. НЕ на Топлофикация!
27
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Да,експертите - повече,а ние,профаните - още повече!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много столичани в повече от кв. Люлин спряха парното в целия блок като демонтираха абонатните станции. Почнаха с климатици и нищо не става с тези неизолирани панелки . Плащаш ток повече от парно . Сещам се за вица когато Българина изял 100 тояги , след това близал сол но накрая си платил и племето не го изяло. Това се отнася за вас другари.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОКО И БЕЗ НЕРВИ.ДОГОДИНА ЩЕ ПЛАЩАТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете си отоплението с локално парно на всяка сграда!В миналото хората са имали локално парно и човек на заплата,който да се грижи за това,така е и в Германия.И всяка сграда ползва газ,биогориво или друг вид горива.Ако трябва дори комбинирана ел. енергия от разнообразни източници си направете в блоковете,кварталите,махалите, дворовете,къщите.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така, така. Айде още малко Клексит!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22. За тръбите порнажиите ми плащат за това че минават през апартамента ми. Как стана това ли. Ами осъдих порнажиите в Страсбург. Имам Адвокат който задвижи процедурата в Старсбург и порнажиите си изядоха тааците от яд. Има начини за всичко стига човек да не се подава на изнудвачите от порното. От Старсбург останаха със зяпнали уста когато разбраха че плащам за парно без да имам радиатори. За тръбите които минават през апартамента ми не се водят отплителен уред а преходна инсталация
21
1
 
16
 
! Отговори
мръзнещ и плащащ преди 5 години
В Софийска вода мога да си подавам показанията всеки месец, а в Топлофикация не може, защо? Те в друга държава ли са?
20
0
 
10
 
! Отговори
шоп преди 5 години
До АнонименПарното го заврях у порното още преди 10 години-------------------------И аз, но пак плащам. А с тръбите какво направи?
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От провинциятаТолкова злоба и низост може да има само червен другар. Добре , че останахте малко и няма кой да гласува за вашата партия , която уби България . Чак когато БКП-БСП изчезне от политиката тогава България ще я бъде.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безумна статия. Надраскана набързо. 80% от нещата не са вярни. Много обичам някой да дава акъл без да познава материята. Това си е национален спорт в БГ.
17
1
 
17
 
! Отговори
opps преди 5 години
1/4 по-скъпо означава 25% инфлация...После те омагьосват с 10 % увеличение на заплатата!? И ти казват че си във възход??? Няма такъв гьонсуратлък!
16
4
 
18
 
! Отговори
НеСеИздържа преди 5 години
Сегашният политически модел не може да продължи. Той доведе до превръщането на властта в йерархия от мрежи (суджуци), които се хранят с корупция.Поколението на прехода е гневно! Те не искат това, което е досега да продължава и занапред. Няма как в ГЕРБ да се появят внезапно нови идеи, нови лица, нов тип поведение, нито нова енергия за нещо съзидателно.Излизането по площадите няма да приключи скоро.
15
1
 
25
 
! Отговори
НеЕксперт преди 5 години
Без да съм експерт, само един обикновен гражданин мога да кажа че тази зима плащам повече за: ток, вода, парно, данъци, лекарства, храна, ученически пособия на детето, дрехи,осигуровки.За съжаление шефа ми все вика, че живеем в тежки времена и няма как да увеличи заплатата, въпреки че според правителството икономиката е в невиждан възход.
14
1
 
8
 
! Отговори
мнение преди 5 години
5.не е логично.Та:Първо сменят сегашния Шеф на ТОПЛОФИКАЦИЯ ,който между впрочем е бившият шеф на СОФИСКАТА ОБЩИНСКА БАНКА , която пък е....Второ: Отчитането на топлата вода да стане ежемесечно или онлаийн..както всяко друго отчитане.Трето:Независимият (?????) енергиен регулатор да не спира увеличението на цените на топлоенергията при ИЗБОРИ , а да го прави винаги когато се налага , защото след това се наслагват към новите цени и допълнителни загуби,Е,това че го направят на КУКОВО ЛЯТО,
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Ето това се казва т..ъп провициалист, сигурно половината ти рода е в София, ама ти мразиш, живей сибв блатото селско
12
2
 
4
 
! Отговори
Ше плащате, бе... преди 5 години
ТУКА У СОФЕТО Е ТАКА.... КАТО У ФИЛБЕТО!САМО ЗА. БОРОВЦИ, ПЕРАЧИТЕ НСПАРИ ОТ КТБ, ПОЗИТАНЦИ И ХОРА,С БАРБЕКЮТА У ДВОРА!
11
1
 
24
 
! Отговори
Бай Мангуал преди 5 години
На мен отоплението ми е безплатно. Каквото намеря в контейнерите го бухам у кюмбето.на мен да ми е топло, а стрина Фандукя да обяснява на софиянци що им е мръсен въздуха.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До10. Така е до преди празника, като ти изчезне част от зимнината.
9
5
 
11
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Герб-не са ти обещавали да живееш евтино у София и Пловдив.ЕВТИНОТО--е на село!!!!!*** и ше видиш!!!!!!!