Теменужка Петкова: Чакаме проект като "Турски поток"!

Подобна реализация ще носи печалба с години, заяви министърът
24 ное 2018 14:00, Петя Славова
128
Теменужка Петкова: Чакаме проект като "Турски поток"!
Снимка: архив, Reuters

"Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа", заяви пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата

"Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас", допълни Петкова.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ.

Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България.

"Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект", заяви Петкова.

Тя припомни, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва.

Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда.

"Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание "Турски поток" да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
5
 
! Отговори
патриот преди 5 години
До АнонименАМИ ТЕ--РУСНАЦИТЕ ПРЕДИ5 ГОДИНИ ИСКАХА ДА ВЛОЖАТ 75 ПРОЦЕНТА ОТ СТОЙНОСТА НА ЮЖЕН ПОТОК ИЛИ ---5 000 000 000 ОТ Б---Я---2 000000000 КАТО ЩЕ ГО ИЗПЛАЩАМЕ ---10 ГОДИНИ И ШЕ ВЗИМАМЕ ПО 400--500 000 000 ТРАТЗИТНИ БОРИСОВ---НЕ ТОВА Е--ГЪОЛ ПЕТКОВА ДОРИ НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРИКАЗВА
104
0
 
4
 
! Отговори
ДОКТОР преди 5 години
До вятър АМА ТЯ НЕ ЗНАЕ КАКВО Е--ЕЛ ТОК ПОПИТАЙТЕ Я
103
0
 
5
 
! Отговори
О.Р. преди 5 години
Чакайте. Да мине през още няколко държави, че тогава.
102
0
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Съсипаха Южен Поток сега не виждам какво чакате? След като чакахте защо го съсипахте...Аз ще ви кажа защо защото цялото ви управление е НЕКАДЪРНО
101
0
 
4
 
! Отговори
вятър преди 5 години
при лроектите в енергиината част реализаци ще има само тандема Петкова-Върбакова заключени от медиината която получихме през годината не че ме топли лично мен
100
0
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Винаги съм се чудил на българския народ,как три пъти успява да избере толкова безидейно правителство с толкова национално-предателска политика.Какво е виждането на правителството,за развитието на България?Ами асфалт и пак асфалт, и то некачествен,за да обслужва външен трафик.Индустрия никаква и не се предвижда.Проституцията и нарко-разпределението не ги броя.Та с такова правителство,ако бяхме в Антарктида щяхме да внасяме лед,а ако бяхме в Сахара,щяхме да внасяме пясък.
99
0
 
8
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Ей, т'ва газопровода от Турция стана като софийското ТЕЦ.През месец му променят маршрута./според наште дирници/. Нема ли един който да каже на герберите , че това не е еко пътека.
98
0
 
16
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Нямаме достатъчно вятър за перките, и достатъчно слънце за фото, в същото време се оказа, че сме задължени да им купуваме скъпият ток, 24 часа слънцето грее за тях.В цял свят най-евтината енергия е атомната.Всички негативи финансови ще ги плаща българинът, защо. Защото не се заведе дело срещу Пръмова-Кунева, за държавна измяна - тиражираната от нея теза, че ЕС ни задължил да закриваме реактори - се оказа неистина.Отиваме към дъното спиране на ЮП и Белене.Безумни цени ни чакат, ток - продукти
97
0
 
13
 
! Отговори
Eли преди 5 години
Понеже сме страна по"Парижкото споразумение", НЕК затъва в дългове плаща глобите на ТЕЦ 1 и 3. В същото време евтиният ТЕЦ2 си плаща сама глобите, затова е на загуба.На Полша ЕС даде 3 милиарда, на БГ 400 милиона, защо? Защото с Г-жа Йес не става. БГ замърсява най-малко въздухът, но няма достойни политици, защитаващи БГ.Реално ако изключим ТЕЦ-вете, оставаме без ток. За момента цените на ток са ниски, поради Козлудуй - износ.Без Белене, цените ще станат безобразни, вятър и слънце и там каша!
96
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 86..Какво решаваш ти или България бе мекотело? Нито България.Нито ти и аз решаваме! РЕШАВАТ 240 търтея командвани от ЕС и АМЕРИКА! ЩО МИЛИАРДИ ЗАГУБИХМЕ ОТ ЗАБРАНАТА ДА ТЪРГУВА ЕС С РУСИЯ!!! И ИДЕЯ СИ НЯМАШ ДАЖЕ! ЧЕТА ПО САЙТОВЕТЕ Писания на млади промити мозъчета.на по 15 и 30 годишни. Как "рашките" Били такива и онакива. И как Америка била "голяма работа " ! И в същият момент.Не прочетох.Нито едно смислено мнение на млад човек уви! Едва сега прочетох такива! Браво! Трезви млади хора имало
95
1
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Като изтървахме Южен поток, ще чакаме Турски - ясно като бял ден (или катогербаджийска стратегия).
94
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 93...Запомни нещо! Надежда винаги има! И тя е. След Нова Година.От 6 януари.Започват истинските протести! За смяна на властта! Държана от бивши дърти комунисти! Мотото е. ВРЕМЕ Е!-:)
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските Марица , АЕЦ Белене ,Южен поток, КТБ ,магистрали, саниране ......... ВИК София , Турски поток , АЕЦ Белене 2 . Безглаголно , но милиардно .
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви тръби,какви пет лева.Суджука одавна ни подписа смъртната присъда с газта.
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужке,ще има много да почакаш за втора тръба.Може би ,вервайте ми.Никакъв гювеч за русофобски настроени политици, партии и народ.
90
2
 
10
 
! Отговори
споко всичко е под к преди 5 години
СЪРБИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ГАЗОВ ХЪБ И ЩЕ НИ ПРАЩАТ ПО НЯКОЛКО ЦИСТЕРНИ НА ДЕН С ГАЗ
89
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с тези санкции и спирането на търговията с Русия удря по цяла Европа и европейските фирми,европейските държави,защо ЕС не направи нещо,за да защити държавите и фирмите от ЕС?Тези санции не са в полза на ЕС,защото всички сме на загуба.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми не може ли да го построят руснаците на изплащане или да теглим кредит?
87
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕвала на поляците не дадоха руските тръби да минат през тяхна територияХа ха ха Поляците реват заедно с Украина срещу СП2, защото газът НЯМА да минава по техните тръби. Така и евала на българите, че не дадоха руските тръби да минават през тяхна територия. А сега - Моля едно отклоненийце и за нас...:(
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България решаваНека турски поток минава през България,но ако мислим за бъдещето си,трябва да прекараме и български поток директно до България,а също и Белене,като държавата да има някакво участие там.Много загуби понесохме от спирането на ЮП,а турците спечелиха много,това е истината,много български фирми са на загуба от спирането на ЮП и Белене,време е да се задействат тези проекти на всяка цена!