Модерното среща историята: Паметници с QR код

Инициативата е на библиотеката в Силистра
25 ное 2018 09:00,
8

Какво да прави човек, когато застане пред паметник и не знае за него почти нищо? Уникално за България решение за такава ситуация са намерили служителите от Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.

Да вземем за пример паметника на Георги Мамарчев в Дунавския парк на Силистра. Ако застанете пред него и искате да научите повече неща за стореното от героя, вече може да потърсите залепената на гранита пластика и да си извадите смартфона.

Нужно ви е приложение, с което да прочетете залепения на паметника QR-код. След това мобилното ви устройство ще отвори статия за монумента, пише Bulgaria ON AIR.

С много труд служителите намерили фирма, която да им изработи евтини пластики, после да внедрят в тях чипове и баркодове. В крайна сметка усилията дали резултат и вече 50 от над 100 паметника на територията на община Силистра имат залепени пластики.

Ентусиастите от библиотеката се надяват да намерят средства и да преведат събраната информация на английски език за улеснение на гостите на града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, на авторчетата в този сайт българският, пък и правописът малко им куца, но затова пък са отличници в превода от английски. Много точен превод: QR code = QR код. :) :)
6
0
 
0
 
! Отговори
hah преди 5 години
До Анонименсвета ще е по-добър без теб ! Амин !
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Бреее! И нима знаеш всичко за десетките хиляди културно-исторически паметници в страната?
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох като почнете какво било едно време... абе едно време сме живели в пещери и сме гонили мечки. И? Нещата се променята, технологите започват все повече да навлизат в живота ни и това е бъдещето. Не виждам никакъв проблем с QR кодовете поне ще позлват телефоните са за нещо смислено.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време учехме, не ни трябваха смрад фони и IQ кодове. Сега без телефона не знаят в кой град са, на коя улица са, накъде е север, колко е часа, коя дата е...
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умрем за модерност!
1
12
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
по нормален начин за усвояване не са ли намерили? дали да не минат на тест за наркотици, тия видни будители...на ширпотребата.