След нарушенията в Банско: Как ще протече сезонът?

Концесионната площ не е спазена, коментира Андрей Ковачев
26 ное 2018 11:15,
35

Върховната касационна прокуратура обяви, че главният прокурор е предложил на премиера Бойко Борисов да промени концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за ползването на територия от Национален парк "Пирин". Наказателно производство или корекции? Налага ли се всъщност промяна на договора за концесията?

Още по темата

Според еколога Андрей Ковачев в концесията на "Юлен" има множество нарушения, а в това число влиза и ползване на допълнително 2/3 от територията на парк "Пирин". Екологът обаче е категоричен, че това нарушение не се взима под внимание от никого.

"Сотир Цацаров констатира очевидното - а именно, че в "Пирин" са правени множество нарушения. Освен това концесионната площ не е спазена по договор. Цацаров предлага да няма никакви наказания, въпреки тежките нарушения. По закон договорът не може да се промени, няма как площта за ползване да се уголеми. 14 съоръжения нарушават реално договора, но никой не обръща внимание", твърди гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че организацията "За да остане природа в България" подкрепя развитието на туризма, но не за сметка на съсипването на природата.

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е на мнение, че в последно време Банско е изградил световен имидж и не трябва с тези проблеми да се съсипва доброто реноме на курорта.

"В подобна ситуация трябва да се действа държавнически. Нарушенията може да са тежки, но прокуратурата не трябва да прибързва и да затвори Банско. Един курорт се развива устойчиво и стратегически правилно. Все пак всяка година в Банско се отбелязва ръст на туристите", сигурен е експертът пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
Типично по нашенски като има нещо хубаво, в случая Банско, който се утвърди като водещ международен курорт, веднага има хора като този, които искат да го съсипят.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато политици и чиновници не правят нищо без да има кюфте(много голямо кюфте) за тях ще е така. Нито бизнеса ще е бизнес, нито природата ще е природа. Лапачи като кликата около Тома Белев и бизнес, който е готов да плаща ще живеят добре в БГ.
27
0
 
6
 
! Отговори
Ей, гадовеее преди 5 години
Остава и да ми отнемете удоволствието да карам ски. Гадни долни еколози, съсипахте България!
26
0
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
Има ли някой, който да наложи някакъв режим на хранене на този Андрей Ковачев? Просто изглежда нездравословно пълен! Иво Прокопиев трябва да се грижи повече за своите служители!
25
1
 
6
 
! Отговори
Фена преди 5 години
Той сезонът сигурно добре ще протече, но можеше и още по-добре да е, ако вече бяха направили втората кабина на лифта дето се дъвче 100 години
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новата магистрала киято минава по края Благоевград унищожи цяла една гора и това всеки един от вас го ьнае защото минавате за гърция Банско и т.н Там зелените си мълчат като бити но за 2 лифт мрънкат непрестано когато имате изгодя от нещо тогава мрънкате . Пуснах те змии който ги няма в тази планина и никога не ги е имало . Пуснаха се вълци чакали и най различни гафове който стигат чак до градчетата само и само да казвате че има засщитени животни. Вие сте ***
23
1
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Тоя шишко Ковачев май пак трябва да го блъсне нещо, та да му дойде акъла...
22
3
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
Всички знаем кой е собственика на Банско и той е и собственик и на Първа инвестиционна банка и на Ок такситата и на Витоша ски и на част от Боровец а именно Цеко Минев! Тоя заедно с банката си е просто още една спяща КТБ! В него се наливат пари било то под формата на имоти, да не забравяме, че ББ му упрости това, че ЗАГРАБИ 2-пъти повече земя отколкото му беше дадена в Пирин! Да не забравяме, че сека година взема за витоша по около 2-4 милиона лева от държавата! И още и още! Та какво още требе??
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както винаги никой не го е еня за другия в България
20
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименМного е просто: Концесионния договор се обявява за незаконен (или какъвто там е правилния юридически термин), държавата поема управлението на курорта, правят се необходимите промени така, че да няма нарушение на парка, провежда се нов търг за концесия, избира се нов концесионер. Не разбирам защо всички си затварят очите пред очевидния за всички правилен начин за решаване на проблема?!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той да се мине, затова се казва Минев. Минава другите от едно време!
18
1
 
13
 
! Отговори
Xxx преди 5 години
Офшорен собственик !!! Защо държавата търпи да не получава полагащите се данъци а българите да бъдат ограбвани от непосилните цени за тях на ски картите !
17
3
 
14
 
! Отговори
до банскалии преди 5 години
Нищо де, напролет Глазне пак ще ви измие улиците и ще има "олеле, майко". Пък след още некоя година може и долу в полето да ви засели ...
16
2
 
16
 
! Отговори
Дърво преди 5 години
При Матерхорн няма нито едно дърво.Прочети малко,направи си проучванията и тогава вирвай крак до коня!
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Територията на горите в България като процент от общата територия са най-големи от целия ЕС и последните години нарастват, а тези "еколози" непрестанно плямпат абсолютни простотии как разбираш ли сме изправени пред катастрофа! Кога най-накрая българина ще започне да ползва разума си и ще филтрира всички перковци и рекетьори, които печелят на негов гръб милиони? Ако целта ни е да превърнем България в необитаема територия, нека сринем Банско, но после да не ревете, че нямате пари, дом и т.н.
14
6
 
21
 
! Отговори
равенство преди 5 години
Като някой мaнго си построи незаконно колиба пращат жандармерия да го набие и багер да му я събори. Така трябва да пратят жандармерия и багери и на Цеко Минев. Само тогава ще се оправи тая *** наречена България.
13
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелените терористи(които отвътре са червени) ще направят всичко възможно протичането на сезона да не е нормално.
12
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега по дойче веле пуснаха репортаж, че под Матерхорн направили най- модерния и луксозен лифт в света с изцяло прозрачни кабини и пода и са наливали основи и бетон на над 3000 м. надморска височина ри снежни бури... И как не се яви един еколог бе!
11
3
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
в подобни случаи, държавата глобява бизнеса, но не го съсипва(за справка един от най-шумните скандали дизелгейт струваше милиарди на ВАГ, но те си продължиха. Юлен може да бъде солено глобен без да се спират съоръженията).______________________За Юлиен добре, а кой държавен м,ошеник си е затворил очите, колко нависоко е и колко пари е прибрал?
10
14
 
16
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Защо не отидеш в Банско да демонтираш смешнико? Интересно как ще те посрещнат местните хора?