Торнадо над Берковица, отвя покрива на хижа "Ком"

Доброволци се включват във възстановяването на сградата
27 ное 2018 17:45,
22

Снимка: Facebok

Торнадо посред нощ връхлетя хижа "Ком" над Берковица и отнесе част от покрива й. При инцидента няма пострадали хора.

Късно снощи бурята е ударила балканската хижа. Вятърът бил толкова силен, че за минути покрива на сградата бил отвян. Греди, ламарини и обшивки са били изкъртени и захвърлени като сламки, разказват очевидци пред "Труд".

По време на бурята в сградата са били само хижарите, които са реагирали бързо и са изключили електричеството, за да не възникне пожар. Другите две хижи в района не са били засегнати от торнадото.

Шефът на туристическото дружество в Берковица Красимир Статков разказва, че това не е първата подобна буря в района. Заради множеството изсъхнали борови дървета, които допреди години са предпазвали сградата от жестоките условия на Балкана, днес хижа "Ком" е по-податлива и щетите са по-сериозни.

Туристите в предбалканския град са се заели с ремонта на сградата и търсят помощ. Според експертите възстановяването на покрива ще струва над 25 000 лв.

Берковските планинари за отправили зов за помощ и събират доброволци, които да се включват във възстановяването на хижа "Ком" до началото на ски сезона.

Сградата разполага със 100 места, а край нея има голяма писта с дължина 1,2 км. През зимните месеци хижа "Ком" е предпочитана дестинация за любителите на зимните спортове от страната, които търсят бягство от шумния град и отдих сред величието на Балкана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Агент Скъли. преди 5 години
От сигурен и анонимен източник е ясно, че това е пъклено дело на местното ръководство, като целта е да бъдат отклонени и присвоени средства от европари за саниране.
18
1
 
6
 
! Отговори
Фори невестулката преди 5 години
Няма ли застраховка? Ако няма изводите са, че или собствениците и стопаните нещо го няма и не бива, или, че са тотално безхаберни. Имат банкова сметка, а застраховка не и с цялата си наглост и безочие искат пари и помощ.
17
0
 
5
 
! Отговори
Коци преди 5 години
Навънка вали сняг и вие студ, хижаро мае пръжки с лук.
16
0
 
6
 
! Отговори
Urko преди 5 години
Така е като се присвояват пари от програми за саниране и се получава усиране.
15
0
 
6
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 5 години
Така е , като в планината се сече нагло и безпардонно ,без да се мисли за последствията.Изсичат Балкана и няма какво да спира и вятъра и водата.
14
3
 
5
 
! Отговори
Стефка Берова преди 5 години
Ще даря чувал със стари, непрани и импрегнирани мой долни ***, че да закърпят покрива до пролетта. После имам такива сутиени за чадъри.
13
0
 
6
 
! Отговори
Milco Dotzov преди 5 години
Искам да се извиня за случилото се. Вина нося аз и заместника ми - Приматко Кроманьонски. Ремонта на хижата беше по наша програмна далавера, ама нали и двамата сме с по две леви ръце стана каквото стана. Блажени да са будалите. Ваш Договор и Кроманьонски.
12
0
 
8
 
! Отговори
Фори невестулката. преди 5 години
Хижарите са мафиоти, въртят далавери с лица на ръководни постове в общината и областта. Пари да дадат Доцин и заместника му ***.
11
2
 
9
 
! Отговори
Ком 2012 преди 5 години
Това не е хижа, а приют на човешката глупост и простотия. Ще дам пари за срутването на тази барака. Господ и природата дават ясни послания ама кой да чуе и види.
10
0
 
8
 
! Отговори
Justice ligue преди 5 години
Дъртия комунига Агент Орлин-Орлин/Праси Дупедавков/да извади пари от собствените си пари, малко ли открадна и завлече *** му с ***, още повече, че още влачи. Аптека, хотел, фирма за фъстчки и фъстъковки, деца с пари фирми и апартаменти и още и още...
9
0
 
18
 
! Отговори
ТОРРР преди 5 години
Да си пуснат исканията за дарение и в поп фолк групи,тази хижа е срам за истинските планинари.Пошлост,маанета,пилони.Така наречената Нова хижа Ком никой истински планинар няма да стъпи в нея.В района винаги е имало една хижа и това си е старата хижа Ком на Бай Иван.Само който е ходил при него,знае за какво става въпрос.Лека
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Торнадо в планината.. това ще да е нова ера в метеорологията.. Ще се радвам авторката да разкаже повече за нея!
7
1
 
25
 
! Отговори
mn преди 5 години
Абе, прости журналисти. Вие знаете ли какво е торнадо и при какви условия се образува. Може да е бил много силен поривист вятър, но в никакъв случай торнадо.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този покрив не е направен правилно,а дъските са дълги и са поставени обратно.И освен това се използват дъски изрязани от външната част на дървото,а не обикновени дъски или от сърцевината.Защото външната част,предпазва по-добре от външните атмосферни условия.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покривът на пострадалата хижа е нов. Другите две хижи вероятно са старо строителство.
4
2
 
22
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Цяло чудо е,че тоя паянтов покрив е устоявал дори на обикновените ветрища.
3
7
 
3
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 5 години
има един великолепен филм с Робърт Де Ниро Звезден прах /Star dust там показват как охраната ни лови с древни дървени летящи кораби разни .ФИлма описва специфичен проблем възникнал на територията сегашен остров със столица Лондон.катастрофирал летящ кораб с мощни крио генератори е направил голяма тогава аномално активна зона. В тази тогава мощна аномална зона сега има много зелени живи плетове които все още охраняват Англия /Кент от проникващи духове на наши съседи от близкото минало.
2
7
 
6
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 5 години
по време на проучвания на анти климатични оръжия засякохме американски военни кораби обсебени от нашественици да пренасят зародиши на торнадо та./ вижте снимки на проникващи нашественици с два американски военни кораба влезли в черно море след зомби тер акт в Волгоград широко рекламиран от медиите ./НАд 700 000 живи торнадота има в момента само над Балканите от Риека до Одеса вкл.
1
3
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Ке мани..