Валентин Златев: Горивата не поевтиняха заради протестите

Нито е имало, нито има смисъл от договорка за цените, заяви той
44
Валентин Златев: Горивата не поевтиняха заради протестите
Снимка: архив, БулФото

Горивата поевтиняха напоследък не заради протестите на хората, а защото нефтът падна на борсите. Това каза Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация, по време на работна среща на асоциацията в Стара Загора.

Още по темата
Учудвам се, че нямаше протести преди три месеца, когото започнахме да вдигаме цените на горивата, а бяха сега, когото цените падат, каза Златев, цитиран от БТА.

По думите му нито е имало, нито има смисъл да се прави договорка между фирмите за цените на горивата.

"Ние работим на висококонкурентен пазар със суровини на борсова цена, а производствените и транспортните разходи на горива са почти еднакви", посочи Златев.

"Преди година половина Комисията за защита на конкурнцията ни разследва за това, че цените на горивата по бензиностанциите са еднакви, а сега вълненията са защо цените са различни. Нефтът се търгува по международни цени, технологията за производство на горива също е почти еднаква. Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите. В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора", посочи Златев.

Според Живодар Терзиев, собственик на фирма, член на БПГА, ако през зимата отпадне биокомпонентата в горивата, може да се очаква поевтиняване от 2 ст на литър при бензина А 95 и 5 ст при дизеловото гориво.

Киселините в биодизела обаче могат да създадат големи проблеми на двигателите на вашите автомобили, защото биодизелът е трудно управляем при температури по-ниски от пет градуса, посочи Терзиев. Ако отпадне влагането на биокомпоненти през зимата, то според евродирективи те трябва да се увеличат през лятото, защото страната и търговците ще бъдат глобени, посочи Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
Правешкият високоплатен наемник на руснаците да не дърпа дявола за опашката. След като двамата с премиера елиминираха беензиностанциите на Марешки и тръснаха на М. една тлъста глоба, Златев веднага вдигна цената на бензина с 15%. Очакваше покорните овчици с колите да замълчат. Но холяди коли с недоволни и разярени шофьори потеглиха по улиците на градовете (без онези от СЗ България) и по АМ. Боце усети какво може да стане, защото протестите се разраснаха, и свали байряка. А Големият Клюн се ерчи
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора" не не си позволихте просто направиха едни изпити за проверка на знанията уж и изгонихте хората а които останаха трябва да поемат тяхната работа за същите пари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем. Тръмп се обади на саудитеца и той пусна нефта да тече. Тръмп се похвали.
35
1
 
8
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Поредното руско пуделче инсталирано на висок пост в България.Лицемерно и лъжливо...
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е голям лъжец, то така на ръба на отцеляването в конкурентен пазар се става милярдер. Руския нефт, с който караме ние е сорт Урал, който винаги е бил по ефтин поне с 10$ от сорт брент, на който се гледат цените. Лукойл е не само на огромна печалба, а и крие данъци.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валентин Златев: Картел при горивата НЯМА.Брендо: Кокаин?? Не знам какво е това.ХА-ХА !!!!
32
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СУПЕР ПРЕСТЪПНИЦИ И ТОЙ И БОРИСОВ !!!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли сега, 3000 батки бачкат колкото 250 холандеца :D ! И затова и хем бензина и дизела и газта ни скъпи, хем сме с по-ниски заплати :D. Идея: А дали не е защото се плащат едни пари на едни хора и веки си прави каквото си поиска с бачкатора българин и с държавата. То не е само горивото, то и при храната се очертава същата работа - слабо качество - висока цена. Абе и едните и другите ни лашкат ....
30
0
 
8
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
29
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Защо цената на дизела преди да дойде демокрацията беше 50% от цената на бензина,тогава се говореше , че при преработката на нефта се получава два пъти повече нафта.А сега нафтата е по скъпа от дизела,това значи,че пеяалбата на дизела е качена със 100%.
28
2
 
14
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Народа ти повярва,а? Припари ви някъде та давате заден. Иначе ви дреме на х.оя за народа.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юни 1972 знаете ли какво е?! Ида и ще тресна с жезъла на Мосес по паветата пред Парламента и ще се разбяга цялата крадлива ***. Ще изтребя с един поглед всички мародери! Спрете да тормозите народа ми! Махайте се! Идаааааа! Знам, че ме сънувате! Бойко, с теб ще избърша площада пред черната джамия! Осъждам ви в името на Господ!
26
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят Златев явно е загубил на бридж белот от Тиквата и е свалил цените, за да се тушира недоволството. Тия лакърдии, че цената ей така паднала случайно да ги разправя на 1-ви април.
25
12
 
8
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Благодарение на професионализма на големия Българин, Патриот, Родолюбец и Народен Будител Генерал Борисов страната е в мощен подем.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в малката ни държава всичко става ясно и трудно се крие за много време нещо,време е да не се правят на моми ощипани ,а реално да освободят търговията и най-накрая да станем европейци а не постсоциалисти,стига с тия диктати и подценяване интелигентността на хората.Преживяхме толкова много неправди през този преход,че търпимостта ни е изчерпана,разбрахме и,че вече не трябва да мислиме АЗ,а трябва да мислиме НИЕ.Започва да се създава истинско гражданско общество
23
2
 
32
 
! Отговори
LosHo преди 5 години
Хахахсх е верно не са заради протестите!Поевтиняха защото Бойка се стресна да не стане като 2013 и веднага му нареди на Златев да свалят цените. Да покаже Златев дали в другите европейски страни бензинът е поевтинял с 20 евро цента за 2-3 седмици. Тогава ще се съглася с него
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златев е личен приятел на Тиквата, а Тиквата най-много го е страх от протести и избори. Изобщо не е случайност падането на цената.
21
1
 
16
 
! Отговори
хехе преди 5 години
Смятай що народ имат там фиктивно назначен на хранилка от тая рафинерия за трудов стаж и заплата. Сигурно на ден повече от 500 души не се събират там.
20
2
 
26
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Сега за пръв път ли цената на световните пазари на петрола спада.Много ни развесели да знаеш.
19
2
 
11
 
! Отговори
Кюстен преди 5 години
До 10А Бе ти си мооого ***, уе.Хората изнемогват,,, а той за заръки говори.*** ***