Най-много планинари пострадали край Рилските езера

За година: Над 2500 души са получили помощ от ПСС
30 ное 2018 17:45, Анисия Иванова
6
Най-много планинари пострадали край Рилските езера
Архив: Булфото

Над 2500 пострадали са получили помощ от планинската спасителната служба за изминалата една година - от 1 декември 2017 до 30 ноември 2018 г.

Най-много акции в този период е имало в Рила и Пирин, особено в района на Рилските езера.

Най-трудните и тежки акции за спасителите са свързани с търсенето на пострадалите, подчерта директорът на Планинската спасителна служба /ПСС/ към БЧК Емил Нешев. За едногодишния перид е имало и 11 смъртни случая.

Над 500 са доброволците към ПСС, като сред тях има шофьори, адвокати, лекари и др., винаги готови безвъзмездно да помагат, каза председателят на БЧК Христо Григоров.

Спасителните отряди са 32, а 22 са спасителните кучета. Освен в планината, службата работи и по линия на общата спасителна мрежа в страната, като помага при наводнения, аварии и катастрофи. ПСС се финансира от държавата и от дарения.

Туристите, скиори и всички, които са планината, трябва да спазват определени указания, за да са в безопасност, съветват спасителите. Необходимо е предварително съобразяване на метеорологичната обстановка, заредени мобилни телефони, подходящи дрехи, обувки и планинско оборудване, храна и вода и др.

Нешев допълни, че най-сигурният начин за връзка със спасителите е обаждане на тел.112 или на тел.1470, както и денонощно на тел.963 2000. Той напомни на любителите на планината винаги да спазват маркировката и правилата за безопасност в планината.

Всички бази на ПСС са в готовност за предстоящия сезон, има и нова техника, моторни шейни, автомобили с висока проходимост и нова екипировка, съобщи БТА.

Днес ПСС отбелязва 85 години от създаването си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
sadasd преди 5 години
Болшинството около рилските езера не са планинари, а туристи. Има разлика.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жената на територията на България жената която предостави толкова много помощи Господине Георги ананиев който предложи толкова много пропуски толкова много хора които не са в час и имат ли само дете имат десет деца не само едно дете имат десет деца за всички старческо поемат отговорност българският войн трябва да знае да воюва на своя територия и след това на чушките историята ще разнася и след това е на чужда територия и сл отново повтарям забравете за газ за петрол и всякакви други доставки на
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много планинари пострадали край Рилските езера"---Ми, като най-много планинари ходят там, така е... :)
1
2
 
10
 
! Отговори
кръстоносец преди 5 години
Ами те там дъновистите го обърнаха на денс-клуб.