Протест в София за свобода на вярата в България

Ако проектозаконът се приеме, ще се атакува в Страсбург
Обновена: 2 дек 2018 17:59 | 2 дек 2018 17:43, Анисия Иванова
62
Протест в София за свобода на вярата в България
Снимка: БТА

За четвърта поредна неделя в София и други градове на страната се проведоха протести с искане за свобода на вярата у нас.

В столицата недоволните отново се събраха пред Народното събрание и поискаха проектозаконът за вероизповеданията да не бъде приет.

Още по темата


С промените в него се дискриминират малките вероизповедания в страната и наред с това според промените статут на официална религия у нас получава не само православието, но и исляма, коментираха протестиращите.

За поредна неделя те припомниха, че протестът им не е политически и не е насочен срещу управляващите. Но категорично заявиха, че настояват да се защити демокрацията и държавата да не се меси във вярата. С новия проектозакон това се нарушава, заявиха говорителите на митинга.

Вярващите обявиха още, че ако управляващите не се вслушат в исканията им, те ще потърсят правата си и пред съда в Страсбург.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със закона се спира финансирането на джамиите от Турция и Саудитска арабия, например! ...както междувпрочем и от мормони и всякакви там протестантски деривати! И е много правилно!
9
14
 
15
 
! Отговори
гостО преди 5 години
Исляма е религия на 1 милион български граждани!Приемайки закона ,ще се следи изкъсо ,кой от къде,как се финансира,как се издържа...?Трябва в България да се акредитира и Висше Ислямско училище,което да поема обучението на мусюлманите .
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава само, протестърите да вземат да се вържат на сектите?!... по стара седе растка традиция! ...и евроатлантическа, нали знаете какво каза Соломон Паси за Православието?
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този т. нар. протест е хибриден! В България има конституционно гарантирана свобода на врозиповеданията! Сектите, обаче гледат да се намърдат и да минат с другите протести касто по този начин извлекат ползи! .....за тях ползи, за нас бедствие!
6
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кво чудно има, боко толкова години се опитва да ни ислямизира.. учебниците промениха, толерастия се налага. Ние сме виждали истинското лице на исляма, няма да забравим 500г. зверства и насилствено ислямизиране!
5
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямът в България не е и не може да бъде официална религия. Обикновено това искане няма нищо общо а вярата която никой не забранява на тези хора да изповядват. За какво е това драпане? кой им пречи да вярват в аллаха си щом искат? Никой, обаче те целят друго. Затова - НЕ! В никоя европейска държава ислямът не е официална религия. и хората знаят там че така трябва да бъде. Но нашите тук винаги са били наглеци защо не и сега? Драпат за това от години, но НЕ! Това не трябва да се случва.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Не, просто става въпрос за конституционно регистрираните традиционни вероизповедания! Законът цели защита от екстремискти учения! На някои, обаче това не се харесва и будалят неколцина евангелисти, както и традиционно враждебно настгроени секти!
3
10
 
7
 
! Отговори
Булгаристан преди 5 години
Какво е това официална вяра?!!! Бу-ха-ха... поредната *** глупост.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно става дума за някакъв проектозакон като истанбулската конвениция, но за него нарочно не се шуми за да мине.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без представители на култа към Летящото Спагетено Чудовище този протест изобщо не е представителен.