Живот в хармония – Желязово, селото, в което няма мрънкащи!

Там всичко правят с голям мерак... сами, защото са "железни"!
5 дек 2018 18:15,
22

Снимка: Труд

На запад от Бургас, след селата Тръстиково, Ливада и Русокастро се намира Селото на златните ръце – Желязово. В него живеят 600 души и в центъра му църквата и джамията са една срещу друга.

Като знак за това, че тук и българи, и мюсюлмани живеят в мир и сговор. В двора на всяка къща има оранжерия и трактор, защото железчани са земеделци и работят здраво – отглеждат моркови, зеле, кервиз, домати и лук.

"С мерак всичко се постига", казват в Желязово.

Наскоро селото се прочу с това, че жителите му сами ремонтираха пътя си, който бе отнесен от порой през миналата есен. В ремонта на трикилометровата отсечка участваха 400 души – мъже и деца от 7 до 70-годишна възраст.

Железчани не се стреснаха от поправката на шосето. В това село хората са свикнали да разчитат на себе си. Направили са си чешма на мегдана, вдигнали са сами джамията, а църквата са ремонтирали с общи усилия, наредили са нови керемиди на покрива й. Пак сами са ремонтирали сградата на училището. Лъснали го, въпреки, че ученици няма.

Децата ходят на училище в съседното село Русокастро. Затова местните хора вътре в сградата си направили фитнес и зали за конференции и празнуване на рождени дни. Дворът на училището е с детска площадка. Направили са я собственоръчно.

В Желязово хората са научени от дедите си, дошли от Руенския Балкан, да правят всичко с мерак и сами. Например, за да има плочки пред кметството, били наети майстори. Местните обаче не ги сдържало. Втурнали се и за нула време свършили работата.

В селото няма недоволни и мрънкащи. Нито някой, който да не е любезен и усмихнат. Ведрата атмосфера се помрачава само от един факт – много от младите напуснали Желязово, отишли да работят в Бургас или в чужбина- в Германия или Франция. От две години насам, част от хората оставили градините си. Не крият и каква е причината. За да откараш и реализираш продукцията си, примерно в Слънчев бряг, трябва да попълниш 14 документа, пише "Труд".

"Ако трябва да пренесеш наркотик, документи не трябват. Но за това, което си произвел с много мерак и с двете си ръце, трябва да попълваш в несвяст купища бумаги. Толкова много са, че няма как да не те откажат", коментират хората.

"Млади хора, които се занимаваха със зеленчукопроизводство, заминаха в Германия, Англия и Франция. Други отидоха в Бургас, взеха си квартири и си намериха работа в града. Над 30 души емигрираха, повечето семейни с деца. И сега за нас е важно тези, които се колебаят дали да продължат със зеленчукопроизводството, да останат. Тук се отглеждат картофи, лук, зеле и праз. Преди 10 години сеехме най-малко 500-600 декара. Но сега вече много по-малко", разказва кметът на Желязово Меджид Мехмед, който вече четвърти мандат е на кормилото на Селото на златните ръце.

Въпреки емиграцията, около 20-30 семейства са останали и се занимават със земеделие. Едно семейство има 350 пчелни кошера. Насред центъра, освен спретнато училище с фитнеса, в който палят голямо кюмбе- да отоплява залата, има и пенсионерски клуб, и разбира се- магазин, в който носят от града хляба на Желязово. Кметът Меджид Мехмед си е построил в градината фурна. Да има селото хляб, ако хване някоя люта зима, да могат сами да си пекат самуните.

Всеки двор е подреден като аптека, а по улиците се движат трактори и микробуси, с които се извозват зеленчуците.

През почивните дни тукашните хора правят по нещо за общото дело- я водопровод ще поправят, я шахта ще покрият, или пък ще потегнат оградата на някоя баба.

"Миналата година например, две седмици работихме за един водопровод и направихме две обществени чешми, освен тази на центъра", разказват в Желязово.

"Местните идват доброволно, макар, че не им се плаща за труда. Имаме бригада, която работи в пътностроителни фирми. Общината миналата година купи валяк и машини за продухване и рязане и след като стихията отнесе пътя- реката го заля по време на наводненията миналата есен, идеята дойде от самите тях: Дайте да си оправим пътя. Един ден рязахме, подготвихме пътя, вторият ден продължихме. Дори аз се изненадах, че дойдоха толкова много хора- деца, възрастни, ученици. Беше като сватба на пътя. До късно полагахме и чистихме и нещата се случиха", разказва Меджид Мехмед.

"Аз съм най-младият тук – Назим Мехмед се казвам и съм на 50 години", представя се жител на селото. "Садя зеленчуци – лук, моркови, зеле,около стотина декара. Но после не ги продаваме изгодно. Затова сега зеленчуците, които се гледат в селото, са само около 300 декара. Останалото е пшеница. Файда няма от зеленчука", казва Назим.

Той добавя: "Не само на нас ни искат 14 документа. Овчарят пък например трябва да пише дневник: Днес овцата Славка я закарах на водопой… Можете ли да си представите с какви глупости ни занимават".

В Селото на златните ръце се хвалят, че са единственото населено място в околията, в което хората не си заключват домовете и колите. Празникът на Желязово е на Димитровден, тъй като местната църква носи името "Свети Димитър".

Има вече и традиция всяко лято кметът да организира селско тържество. Правят го на втората седмица след Гергьовден. Колят няколко животни и правят курбан. Събират се бивши и настоящи жители и става много хубаво. Ядене, пиене на корем. В началото на сезона се пада, ей така да се съберем, обясняват хората. Това е единственото по-гръмко събитие. Иначе е тихо и спокойно, селяните казват, че нощем чак ушите им пищят от тишина. През деня се чуват само тракторите.

Името на селото идва от "демиртаж", което значи железен камък. А наблизо има залежи на желязна руда. Тя е в отсрещната местност, на която казват "Камъка". Обаче името на селото ни е паснало много добре. Защото сме "железни", хвалят се усмихнатите хора на Желязово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Тъжно но факт преди 5 години
В селото няма бъдеще обаче. Не пишат колко са на брой децата, но пътуват до друго села да ходят на училище. Възрастните хора рано или късно ще се споминат и селото ще изчезне.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Mного от младите напуснали Желязово, отишли да работят в Бургас или в чужбина- в Германия или Франция."Абе бягали са от "хубавото"!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка номер 4: Арнолд Апе-Ка!
18
0
 
15
 
! Отговори
Истината е че... преди 5 години
В селото няма ромеи и затова няма проблеми.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европейския съюз селскостопанската дейност е като всяко производство и се отчита всичко на компютъра: какво и колко е яла овцата, какъв сорт зелки има в стопанството, с какво и кога е третирано...Както ни каза Томислав Дончев - всички трябва да са учили и да не бягат от книга.
16
7
 
2
 
! Отговори
панчо преди 5 години
със сигурност там кадето българите и ро.мите са в повече нищо хубаво не потръгва както в този случай
15
9
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
имам голямо уважение към Българските мохамедани много са работливи и със сигурност ситуацията в селото се дължи най вече на тях
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Левуново що не става??!
13
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До На Иван брат муванка, става навик да викате държавата като двамата братя- неволята. неа ли малко читалищна работата?
12
14
 
17
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
От името на кмета личи, че мнозинството са турци! Ха сега дайте пример за някое село с предимно българско население хем да са работливи, хем да не чакат от някой да им оправя пътищата, хем за всичко да не им е виновна държавата, хем да си оставят домовете не заключени поради липсата на кражби в селото?
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В малко село е лесно да има ред, сговор и отключени врати. Нема проблем. В големи села като София е абсурд. Просто статистически не е възможно. А определящи за страната са именно големите градове. Демек евала на тия хора от това село, ама какво от това?
10
2
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 7 Ти шегуваш ли се?Ако не -никой на този свят нищо не може да ти обясни.Просто нямаш капацитет.Лек ден.
9
7
 
6
 
! Отговори
До анонимен 6 преди 5 години
Не се обиждай,но вероятната причина е да си купиш къща на село е, защото за по голям град не са ти стигнали парите. За да купиш в голям град като София, Пловдив трябва да си продадеш целия имот в родния си град и да теглиш ипотечен кредит. Ако си вече пенсионер, искаш да спестиш пари. Хората не са ти казали с лоошо, като са те предупредили, че на село хората постоянно ги обират. И като гледам до 5-6 години пенсионерите ще са умрели и ромеи няма да останат по селата. Ще е пустош.
8
6
 
12
 
! Отговори
На Иван брат му преди 5 години
Мечтата на българските политици - всеки да се оправя сам, държавата я няма никъде. А дупетати, министри и друга *** да си взимат големите заплати и да си крадат без контролно и никой да не им нарушава безоблачното съществуване до пенсия! Защо го давате за пример, не разбирам!?!?!?
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бравоКакво значи че може да има такова сели в *** бе ***
6
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
оз си купих къща на село та какви ли не приказки имаше зад гърба ме бил съм будала хората бягали от там в селата имало само старци и ромеи
5
3
 
18
 
! Отговори
Питам преди 5 години
От тези 600 души колко точно са младите и малките деца? Хубаво, че хората са си построили толкова неща и живеят в мир, но не лъжете, че след 5-7 години младите ще останат да садят домати в селото.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотук добре... но най-младият жител на селото е на 50 години. А после?
3
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена реклама на селото. Крадеха при соца. Сега тръгнали на запад. Живели били заедно християни и мюсюлмани. Глупости лъжат.
2
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на работливите !Само там където екстремното русофилство го няма има просперитет.