Пореден ден с мръсен софийски въздух. И?

Отчетени са превишения до 6 пъти над нормата
49
Пореден ден с мръсен софийски въздух. И?
Снимка: pixabay

В големите градове отново е отчетено замърсяване на въздуха по данни на "Air Quality Index" на Европейската комисия.

Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици е над нормите в редица градове.

Още по темата


Най-мръсен е въздуха в София, където превишенията са от 4 до 6 пъти над нормата.

Най-големи стойности са регистрирани в "Надежда", "Павлово", "Хиподрума" и "Младост".

Замърсен е въздухът и в Пловдив, Горна Оряховица, Шумен, Перник, Видин, Смолян и Благоевград, където превишението на ФПЧ е около 2-3 пъти.

Запрашване, но в по-малка степен е отчетено във Враца, Плевен, Добрич, Варна, Девня, Сливен, Хасково и Кърджали, предаде "Фокус".


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Военен писар преди 3 месеца
Пропаганда и манипулация в едно. Кака Гинка ще смъкне цената на CEZ и ще има договор с Ковач'ки, о, извинете - с индийска фирма. Този господин има и друг съдружник на много високо. Е, как да ви накарат да харчете повече ток и да им те оборот на фирмата. Ами ще забранят въглищата. Имате си ток!😊😆😆
45
1
 
4
 
! Отговори
До 44 Биг нещо си преди 3 месеца
Щом живееш от 80-та година в Младост, би трябвало да знаеш от кои съседни квартали идва замърсяването при отоплението на твърдо гориво. Сега на предишните празни терени през няколко метра разни фирми имат разни сгради, които не са на парно, а почти навсякъде горят печки - примерно на мястото на засипания Панчаревски канал. Същото е до Младост 2, където има какво ли не - автосервизи, разни бараки и т.н., преди да се стигне до блоковете в Студентски град.
44
4
 
0
 
! Отговори
BigDick4You преди 3 месеца
До До 37 Big...
Живял си
-чушки!
Аз съм там от 80-та година и не съм мърдал!
И тогава имаше ТЕЦ-ове на въглища и хората се отопляваха в голяма част на София с твърдо гориво, но въздухът беше по-чист, и смогът го нямаще!
43
1
 
5
 
! Отговори
До 37 Биг-чо преди 3 месеца
Като пишеш за Младост, знаеш ли за целегодишното горенето на гуми след 17 часа и миризмите в Младост 4 и Младост 3, а понякога и в Младост 1А и Младост 2? Знаеш ли как се отопляват в Горубляне през зимата. Да не си мислиш, че Младост е под стъклен похлупак и никакви замърсявания не идват от съседните райони?!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Какво миене на улиците при -4 градуса бе слабо мозъчни човечета."

Когато се мие редовно при положителни температури ще е чисто и при отрицателни. С нови бели маратонки изкарах 10 дни във Великобритания, дъжд валя, по неасфалтирани пътеки се движих, така и не се нацапаха, докато не слязох от самолета в София. Мръсотията е навсякъде, няколко години редовно миене ще оправят нещата, а не по веднаж лятото, на не навсякъде. Не поливане, а реално миене.
41
1
 
7
 
! Отговори
Gruio преди 3 месеца
До BigDick4You

Тая смрад в Младост идва от планината. Същото е и в Павлово - боянските кюнци сипят сажди, които се смъкват към София.
40
0
 
6
 
! Отговори
До 37 Big... преди 3 месеца
Нямаш си на идея за какво става дума като пишеш за Младост. Живял съм 32 години в Младост и много добре знам кога и откъде идва замърсяването там.
39
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Не са ви само фините прахови частици проблема. В дни като тези дишаме коктейл от химикали. Елате да ви затворя в гаража с каквато искате кола с ДВГ за пет минути само. София по градоустройството си трябва да бъде град със силен градски транспорт автомобилите трябва да са най-бързия но и най скъп транспорт. Сега е обратното. 15км./час средна скорост и по-евтино от билета за трамвай.
Твърдото гориво трябва да се ЗАБРАНИ
38
2
 
3
 
! Отговори
До 33 Край преди 3 месеца
Отоплението обаче замърсява в пъти повече от всичко останало, особено там където горят гуми и какво ли не. В такъв ден с замърсяване 6 пъти над нормите, делът на отоплението в замърсяването е над 91% и всичко останало става толкова малко, че не си заслужава да се коментира. Всяко изместване на вниманието към нещо различно от отоплението, води до това, че не се парви нищо за намаляване на замърсяването.
37
3
 
2
 
! Отговори
Инт преди 3 месеца
София може да е всякаква, но поне виждаш какво дишаш.
36
3
 
3
 
! Отговори
BigDick4You преди 3 месеца
Пичове,
в Младост, на високото се отчита винаги най-голямо замърсяване,
а там НИКОЙ не се отоплява на дърва!
Прост физичен закон е, че праховите частици се спускат, като мъгла, в ниското
и няма как да дойде мръсен въздух от другаде, затова трябва да има местно замърсяване!
Е, там има огромен трафик на стари автомобили, от работещи, през делнични дни,
които отиват на работа или се прибират по квартирите си.
35
1
 
6
 
! Отговори
До 33 Край преди 3 месеца
Донякъде си прав, но хайде да степенуваме кой колко замърсява.
Една цигара замърсява с фини прахови частици повече от бензинов или дизелов автомобил с поне Евро 3. Неизмитите улици също замърсяват и вятъра и всичко, което се движи, вкл. и пешеходците, вдига прахоляк във въздуха. Прахолякът вдигнат от един автомобил е 24 пъти повече от фините прахови частици излизащи от ауспуха на колата. Затова тролеите и останалите ел. автомобили "замърсяват" колкото и бензиновите и дизеловите коли. Отоплениет
34
3
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 3 месеца
Промитият мозък си ти. Смогът над София си стои целогодишно, включително и посред лято. Просто сега концентрацията се усилва заради температурната инверсия и мъглата.
33
3
 
7
 
! Отговори
+++ преди 3 месеца
Заради лъжата на Фандъкова, че колите били големият замърсител на въздуха в София и съответно никакви мерки за по-чист въздух, сега започваме да плащаме ежедневни огромни глоби. Показателно е, че от около десетина дни и Фандъкова спря да лъже за автомобилите и вече говори за отоплението, но е доста късно - празните й приказки няма да ни спасят от глобите.
32
4
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Замърсяването и основно от отоплението на въглища/дърва и *** НО също и от колите.
Твърдото гориво директно трябва да бъде забранено а колите ограничени.
В София трябва да живеят само богати, умни и красиви хора. Добре облечени и с нови коли. Кюмюрджии с вехти бангии да ходят във Видин, Ямбол или Малко Търново - да го направят големо.
31
4
 
6
 
! Отговори
+++ преди 3 месеца
Почти една трета от София се отоплява с печки на дърва и въглища, а в едни привилигировани квартали, в които полиция не влиза горят и гуми и всякакви отпадъчни материали. Това, че някъде си има квартал, в който почти всички са на парно, изобщо не означава, че там въздуха е по-чист, след като в съседните квартали горят гуми, въглища и дърва. В ден с 6 пъти замърсяване над нормите, делаът на колите в това замърсяване е под половин процент, но едни с добре промити мозъци повтарят лъжата за колите.
30
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
В София официално се водят, че живеят 1 238 438 човека (31.12.2017), но реално са доста по-малко, тъй като над половин милион от тях живеят някъде в чужбина. Плътността на населението е доста малка, така че място за нови хора има колкото искаш, въпросът е, че общината нищо не прави за инфраструктурата и най-вече за организацията на движението и паркирането, заради която организация в София има огромни задръствания, каквито в подобните градове по света ги няма.
29
4
 
5
 
! Отговори
Курцио преди 3 месеца
Смее ли някой да каже, че замърсяването е от колите!?
Нали ще го разпънат на кръст, и ще бъде краят му, като политик!
Затова обвиняват отоплението на твърдо гориво, каквото има само на места в София обаче.
А от какво са превишените норми,дори през лятото, на Семинарията, например!?
Баровците в Лозенец да не готвят на въглища!?
Или, има всяка вечер задръстване на пушещи таралясници!?
;)
28
1
 
1
 
! Отговори
чарли преди 3 месеца
В нашто село е чисто .
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Замърсяването с фини прахови частици е от отоплението, но "Край" едно си знае, едно си бае - колите, та колите. От простотията на хората, които за всичко обвиняват колите ще се зидушим.