Прокуратурата: Водата в Хасково е безопасна!

За изследвания период нямало скок на онкозаболяванията
Обновена: 5 дек 2018 19:17 | 5 дек 2018 18:43, Анисия Иванова
10

Районна прокуратура в Хасково прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на Хасково. Според държавното обвинение питейната вода е безопасна за здравето на човека.

Разследването започна на 19 април 2017 година след самосезиране от страна на правоохранителния орган, припомнят от Пловдивската апелативна прокуратура.

Още по темата

Съмненията бяха, че заради затаяването на фактите за тежкия метал и за радиацията са последвали вреди за околната среда, живота и човешкото здраве. В хода на досъдебното производство е била изискана значителна по обем документация от различни институции и служби, разпитани са били множество свидетели, извършени са били огледи и са били иззети проби.

При проведеното досъдебно производство е било установено, че като резултат от дългогодишната експлоатация на подземни води се наблюдава спадане на водното ниво на големи площи, осушаване на водоносния хоризонт, което води до засилване ролята на окислителните процеси и засилване на мобилността на урана в горните му части.

Съгласно последната редакция и допълнение на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съдържанието на естествен уран се възприема не като радиологичен показател, а като тежък метал със своите съответни негативни въздействия върху здравето на човека.

При изготвяне на експертизата от радиологичния анализ получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата, са били изводите в хода на делото.

Експертите от БАН, изготвили комплексната експертиза по делото са били категорични, че изследваните води съответстват на изискванията на Наредбата.

От прокуратурата допълват, че от изисканата и получена в хода на разследването справка от Онкологичен диспансер - Хасково е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен.

Изводът е бил, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
пример преди 5 години
след като прокуратурата е сигурна в твърденията си, община Хасково да бутилират чешмяна вода и да я доставят за пиене в прокуратурата. И така една година. Мисля, че ще е убедително за изпитващите съмнение
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гришо може спокойно да заведе Никол на гости, да правят любов във ваната!
6
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
прокуратурата: вервайте ни!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тъй ли????Интересно защо ли лъжат?Защото това е доказано неверно
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че пие ли някой вода от чешмата в днешно време въпросът е дали бутилираната става?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е безопасна,защото даваха и още дават вода в училищата!
2
2
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Абе я за секи случай нема да пия ,, Астика,,!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градът, в който "оранжада" се пише с "У".