Незаконните цигари у нас – 5.3%, нивото сред най-ниските в ЕС

Най-голям е ръстът в Свиленград, намаление отчитат в Хасково
17
Незаконните цигари у нас – 5.3%, нивото сред най-ниските в ЕС
Снимка: flickr

5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. Данните са от традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас.

Въпреки незначителното увеличение с 0.6% спрямо предходното тримесечие, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остават като устойчива положителна тенденция повече от година, отчитат от "Инициативата срещу незаконната търговия".

По-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава.

Най-голям е ръстът в Свиленград - от 10% през второто тримесечие на 32% през третото. Най-голямо пък е намалението в Хасково - от 15.3% на 10.7%.

Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи.

Наред с това обаче системно се появяват и нови марки от типа т. нар. "illicit whites" (брандове без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар.

2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязва се следното: На мъжките марки цигари пише: "Тютюнопушенето вреди на бременността", а на женските марки - "Тютюнопушенето причинява импотентност". Хитри са търговците на цигари.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибраха незаконните цигари,сложиха им фалшиви бандероли и вече ги продават като законни.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли,бе?
7
1
 
11
 
! Отговори
рендето преди 5 години
От бая време пуша цигари от ...Казахстан!По 2 лв кутията,и подчертано по-добри от нашите!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още утре Тиквата да ни наложи "Данък контрабандист"!Не мой то така без данък!
5
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Тия данни може и да са верни за пакетираните цигари,обаче къде остана наливният тютюн?В провинцията колко хора могат да си позволят 5лв на ден за цигари,при надница от 30-40лв???Някъде ръчно пълнените цигари подминават 80%!
4
1
 
7
 
! Отговори
Men преди 5 години
Разходете се покрай някоя алея и сами вижте изхвърлените кутии по земята каква марка са....и тогава си направете статистика
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успяхте да ме развеселите
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Данните са от традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас."И смятате, че това "изследване" е представително и може да го цитирате? Или да угодим на Борисов казваме, че у нас са най-малко. Така де, няма да го караме да обръща кошчетата, за да търси кутии от цигари.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащаш си на ушевите и си продаваш когато, където и каквото искаш. А за благодарност даже те и пазят от конкурентите.