Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща

Близо 60% от завърналите се нашенци искат да останат тук
Обновена: 7 дек 2018 08:53 | 7 дек 2018 07:00, Петя Славова
477
Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща
Снимка: БТА

Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде "Труд".

Данните бяха представени на Международната научна конференция "Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи" в Института за икономически изследвания при БАН.

Още по темата

С нагласи да не се заселват трайно в чужбина са 28,2% от анкетираните, a възнамеряващите да емигрират окончателно са 12,1%.

Семейните и социални причини са сред доминиращите за завръщането на нашите сънародници. 55,9% от анкетираните определят причините си да се върнат в България, като "привързаност към семейството и моите близки в България", 15,7% – “да бъдат с децата си при отглеждането или обучението им", а 13,9% – “заради грижа за по-възрастен или болен близък".

От изследването става ясно още, че категорично около 40% от анкетираните не посочват икономически мотив за ремиграция. Това е коренно различно от основната причина, която почти 3/4 от завърналите се в България изтъкват за първоначалното си заминаване в чужбина – получаването на по-висока заплата, по-добра работа или по-висок жизнен стандарт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
6
 
18
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Тука говорят за гурбет, а аз съм друго.Чувствам, че трябва да поясня. При гурбетът е заложено връщане. Отиваш да обереш ягодите и за зимата - в къщи с пълен джоб. До година - пак.А аз преди двайсетина години нарамих фамилията и се изсипахме на едно друго място. Преместихме се тъй да се рече. Беше много работа, но всички сме добре и здрави и не съжеляваме. Никой не ме е чакал или помагал за нищо.Никога съм нямал носталгия, съжеление или мъка по Родината. Фамилията - също.Зависи от мотивите.
407
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
412 няма средства за лекарства и за това в момента е с "братята"!
406
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
412 засрами се и се научи на уважение.
405
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е изтрит, a е номер 412 коментара, който наистина е много груб и са прави някои от коментиращите, че този човек трябва да се лекува.
404
0
 
6
 
! Отговори
Уточнение от "A преди 5 години
Сега под номер 421 е много готин коментарът. Другия, който беше под номер 421, просто го изтриха. И с право.
403
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжна работа е ,защото хиляди майки и бащи чакат децата,да си дойдат за празниците,за да могат да ги целунат и прегърнат.Не ги обвинявайте те са заминали ,за да се развиват,защото тука няма такава переспектива.
402
5
 
18
 
! Отговори
Aлооо преди 5 години
До коментар 421Много злоба и жлъч! И защо? Та "предатели" били емигрантите, та "живуркaли" сa си били, та нямало място за тях в България. Кой си ти, жalko човече, и в качеството си на какъв даваш акъли и раздаваш заповеди кой какъв е, къде, как и защо?!?!?! Спешно, ама много спешно си запази час за психиатър, zlobar sas zlobarite!
401
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е в обувките на другия,за да знае как е.За да пистигнеш каквото и да било и където и да е са нужни усилия.Така ,че щом се оправяте където и да е живи и здрави бъдете и весели празници!
400
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 421Те емигрантите не се занимават с пържени "цаци" като теб! Виж, родолюбивите ТИ депутати обаче те обичат и изтръскват редовно като гюдерия а ти понеже пълниш потурките лесно не смееш да гъкнеш пред тях.
399
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 420"Не мога да разбера,защо емигранти и останали българи в родината си се заяждат един със друг."Я си представи какво би те обзело ако всеки ден 24/7 се вариш в собствения си сос без почивка, без усмивка, без "покривка"! Злобата и завистта на много от българите в България е пословична като в случая са емигрантите, а когато те не са наоколо се хващат за комшията, роднината, приятеля или жената! Много видими комплекси ги гонят та отърване няма. Предателите са пред тях но ги е шубе
398
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 421"а сега когато ГЕРБ и Бойко ни оправиха икономиката а Запада тепърва влиза в криза всичко се втурна да се връща"Боже колко умопомрачени 'българи' живеят в територията на диспансер "България"! Депутатите вместо да дискутират пишат тук! Много психиатрия трябва на тази България, много психози натрупаха някои!
397
3
 
13
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Българските бизнесмени собственици на магазини с нетърпение чакат празниците и коледа,тогава се връщат много хора от чужбина и им пазаруват,после е отново затишие.
396
1
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
тези 60% които искат да останат у нас се задържат за 6 седмици за да осъзнаят каква е реалността и след това си заминават пак където са билихапнат пийнат парите посвършат и хайде обратно термина 1-2след като поживеят в сладкия запад забравят за реалността у нас и ги подгонва носталгията,тогава канят мама да отиде при тях за да им гледа детето
395
3
 
24
 
! Отговори
Никой не се връща преди 5 години
А според мен се връщат само за празниците и рано или късно си взимат и децата в чужбина.Никой не се връща за постоянно.
394
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях навън 10 години, бях много добре и изучих децата. Завърнах се с пенсията, защото вече няма какво да правя там, а тук не завися от "солидарната" пенсионна система и не се налага децата да ми помагат финансово. Това правят и други, но не и младите. За тях тук няма бъдеще. Засега.
393
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След час-два ще има статия "Рекорден брой емигрирали българи..."
392
31
 
6
 
! Отговори
До 420 преди 5 години
Защото емигрантите са предатели. Живуркаха си на Запад а сега когато ГЕРБ и Бойко ни оправиха икономиката а Запада тепърва влиза в криза всичко се втурна да се връща. Едно ще ви кажа. Не сте добре дошли тука. Стойте си там в дупките и мийте чиниите докато не ви изритат и после може и тоалетни да чистите за две евро на гърне. Смешници.
391
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера,защо емигранти и останали българи в родината си се заяждат един със друг.И се доказват един на друг,къде е по добре.Всеки си живее ,където иска и се справя както може.Това е!
390
3
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ВРЪЩАНЕ НЯМА....
389
3
 
12
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
И защо дасе завърне човек тъкмо си сабрал малко парички и искаш дасе завърнеш да сиотвориш работа в БГ но системата нети дава да отцелееш в БГ илиси много богат или беден средно положение няма за малкия бизнез място няма слет извесно време гледаш каквото си спечелил навън е заминало и трябва да затвориш и пак хвашташ пътя към европа