Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща

Близо 60% от завърналите се нашенци искат да останат тук
Обновена: 7 дек 2018 08:53 | 7 дек 2018 07:00, Петя Славова
477
Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща
Снимка: БТА

Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде "Труд".

Данните бяха представени на Международната научна конференция "Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи" в Института за икономически изследвания при БАН.

Още по темата

С нагласи да не се заселват трайно в чужбина са 28,2% от анкетираните, a възнамеряващите да емигрират окончателно са 12,1%.

Семейните и социални причини са сред доминиращите за завръщането на нашите сънародници. 55,9% от анкетираните определят причините си да се върнат в България, като "привързаност към семейството и моите близки в България", 15,7% – “да бъдат с децата си при отглеждането или обучението им", а 13,9% – “заради грижа за по-възрастен или болен близък".

От изследването става ясно още, че категорично около 40% от анкетираните не посочват икономически мотив за ремиграция. Това е коренно различно от основната причина, която почти 3/4 от завърналите се в България изтъкват за първоначалното си заминаване в чужбина – получаването на по-висока заплата, по-добра работа или по-висок жизнен стандарт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
37
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Абе, Сидни! Много си озлобен за човек, който взима голяма заплата и си живее живота в слънчева Австралия.Да не би да си в Австралия само в мечтите си, а всъщност да живееш мизерно в Овча купел?
7
14
 
24
 
! Отговори
Иван Маджаров преди 5 години
Друг е въпросът, че все повече българи напуснали родината си намразват родината си и народа си, който продължава да трае комунисти като Бойко Борисов, който в СРС го разкриха за корупционна схема с Мишо Бирата, Румен Радев, Сотир Цацаров и синове на и дъщери на *** като Лиляна Павлова - внучка на партизанин рязал глави на невинни българи. Няма нормален човек, който да може да изтърпи това. Следователно в България пребиват само комунисти и *** мазохисти.
6
24
 
12
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
Аз до к'нефа ходя само по голяма нужда, затова предпочитам да ползвам посолството.Като инжинер магистър с признт опит в БГ, Западна Европа, и Австралия, питам всеки който мисли че е добър в нещо, без значение каква професия: Щом си добър в профисеията си какво правиш в България??? Разумен отговор не съм чувал.Не е ЧУЖБИНА там където човек успява, развива се и става финансово красив, а климата и лайф стайла в Сидни ми идват бонус! Къщата ми е до центъра с 2 ГАРАЖА и голяма веранда!Поздрав!
5
4
 
61
 
! Отговори
11 преди 5 години
Връщат се заради семействата си, НЕ заради "добрата икономика" на страната, която депутатите правят всичко възможно със зъби и нокти за да я НЯМА.
4
49
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се връщат, на България не са нужни чистачи, перачи, болногледачи, съдомиячи, берачи на ягоди и прочие неквалифицирана двучела гмеж, нафантазирала се, че е нещо повече от безмозъчна пропадия и провал в потомственото поколение.
3
33
 
13
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
До ПрограмистЪ с 5к в БГ, само си за съжаление колега, ти зимаш заплата на един чистач в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800! Начинещи студенти им даваме 70к без значителен стаж. За хора с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе!!
2
8
 
46
 
! Отговори
Иван Маджаров преди 5 години
Тези вярват ли си... Или са им спуснали отгоре нареждане за подобни резултати. То може и да им се остава, но няма да го направят. Нормален човек няма как да иска да го управляват прости комунетау каквито са Бойко Борисов, Румен Радев, Сотир Цацаров.
1
8
 
81
 
! Отговори
.. преди 5 години
Вярвайте си вие. Над 2 милиона българи са напуснали БГ за последните 20-25 години.Колко са се върнали? 1000? 2000?