Жертвите на пътя по-малко, проблемът с контрола – остава!

Само автоматизирана система би била ефективна срещу нарушенията
12
Жертвите на пътя по-малко, проблемът с контрола – остава!
Снимка: Булфото, архив

Въпреки че загиналите в катастрофи да са по-малко през тази година, проблемът с липсата на контрол за недисциплинираните шофьори остава.

Още по темата

"50 по-малко са жертвите на пътя спрямо миналата година, но контролът на нарушенията остава недостатъчен", коментира експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев пред "Фокус".

Според него все по-модерните камери, които се въвеждат като нови мерки по пътищата, не са по-ефективни от досегашните, защото 90% от всички подобни устройства зависят от човешкия фактор.

Той смята, че само автоматизирана система, която да работи самостоятелно на 24-часов режим, ще повлияе драстично на дисциплината на пътя.

Стратиев прогнозира, че към края на годината статистиката ще отчете сравнително сериозно намаление на загиналите – около 10% от общия брой на пострадалите в катастрофи.

"Много са нещата, които възпитават в пътна безопасност – децата, семейството, училището, подготовката на водачите, но единствено ефективното нещо е контролът на пътя, а точно той продължава да бъде контролиран от хора, а не от съвременна система, каквато има във всички европейски страни", коментира експертът по пътна безопасност.

Главната причина за тежките пътнотранспортни произшествия остава същата – несъобразена скорост.

Стратиев и призова за спазване на правилата за движение и по време на предстоящите празници поради очаквания засилен интензитет за почивните дни.

Пътуването при зимни условия крие опасности, припомни той и уточни, че въпреки намаляващия брой ПТП през есенно-зимния период, съобразената скорост и спазване на дистанция ще спасят още животи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден имаше верижна катастрофа заради непочистен път, познайте кой беше виновен? Разбира се шофьорите. Защо стана катастрофата в Своге? Заради пътищата. Но те винаги пишат несъобразена скорост, и после изнасят статистика. Ако днес хванат един без книжка, или пиян ще го покажат по всички телевизии. Пътищата и бакшишите от КАТ правят над половината от катастрофите.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ да си вършат работата, а не да стоят след опасните участъци и да събират рушвети от нарушителите. Стои се пред опасният участък, а не след него. А и въобще присъствието на КАТ, като контролен орган на които да имаме доверие и да се обръщаме към полицаите като към хора от които да очакваме помощ и съдействие е утопия в момента. Държат се като врагове, и после обвиняват всички нас, но проблема е при тях. Няма да платя увеличената гражданска, само защото МВР не работят, а си пият кафето.
8
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Нищо вярно в твърденията в тази "новина", но какво друго да се очаква от бивш катаджия?! Истината е, че в КАТ няма експерти по пътна безопасност, нито сред сегашните. нито сред бившите катаджии, а това е огромен проблем, защото на практика КАТ предлага промените в законите и депутатите ги гласуват без да мислят и винаги става по-лошо. Решението на проблема с нарушенията по пътищата започва с ликвидиране на КАТ като структура вредна за безопансотта на движението.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ушевите некадърници магерят статистиката.
6
0
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
В едно Дунавско ме спряха вечерта за проверка;По дефолт са прости и знам ,че 15 мин. ще им трябва за елементарна справка на таблет.Идва другия и като се почна предни чистачки,задна чистачка пръскалка,па спирачки натисни,па триъгълник,па грайфер,па ръчна.Добре бе господа от ПЪтна Полиция,като сте толкоз стриктни към мен Българина ,от къде се взимат неправоспособните "шведи" с БМВ като вчерашната катастрофа??Аз треперя дори да не опусна дата за преглед и ГО!!Как става това?И ше си обясните нещата.
5
0
 
9
 
! Отговори
каруцар преди 5 години
тва с "НЕСЪОБТАЗЕНАТА СКОРОСТ" трябва да се забрани като причина за каквото и да е птп, защото услужливо прикрива нередбостите, довели до птп-то!!!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсата на контрол, смехотворните присъди, купени книжки, безотговорни родители дали мощни коли на неопитни шофьори и триенето на записи от камерите е причината! Нито високите, но несъбирани глоби. Нито безумните, но масово неспазвани ограничения на скоростта ще промянят нещо. "Защо катаджийте се крият"? Защото присветкате с фарове на джигитите и утре Вас или ваши роднини могат да убият.
3
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Въпрос: Ако само автоматизирана система може да пребори нарушителите, защо "раним" тия със жълтите жилетки и началниците им?
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе,да.По-малко били.Само вчера бяха четири.И не е минало ден без жертви.На кого ще ги разправяте тия?
1
1
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Гнусно и подло при намаляващо с от 50 до 100 000 население на година в Дтржавата дори да се говори за намаляне на катастрофи.Въпреки безсилието в контрола на пътя от ГРОБ теоретично жертвите ще намаляват разбира се.Но това не пречи да се тупат и последните останали по тая територия с безумни изисквания,разпоредби и закони!!!Нека да започнем с ФАРОВЕТЕ ,та стигнем до Бонус-Фалос!!!Но Енерцията е набрана,не е далеч времето,пред кат опашка да е единствено за отписване от регистрация на автомобили!