Направи си сам! Бай Юсеин вдигна мост край Чепинци

Пенсионерът го тествал като пуснал по него 26-тонен камион
17 дек 2018 08:30,
72
Направи си сам! Бай Юсеин вдигна мост край Чепинци
Мостът на Бай Юсеин. Снимка: "24 часа"

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона.

"Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите - на всички", казва Бай Юсеин пред "24 часа".

Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години. В по-горната част е използвал и бордюри.

"Помолих кмета на Рудозем да ми даде стари бордюри, които подменяха в центъра. Той даде разрешение и ги вградих в моста", обяснява той.

Бай Юсеин изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.

Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук. 

Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с пренасяне всичко на ръка. По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица.

Бай Юсеин изградил стълбища и подходи сам, за да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.

От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Аллах да е доволен от човека! ❣
57
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Инженерите и архитектите, та и адвокатите са ми у дома, така че ще му помогнем на човека, ако се наложи!ДНСК ги видяхме, кръчми и болници в жилищни сгради, липса на сертификат нови строителства земетресения, липса на хидро и шумоизолации.ЕПК-то ще издържи пред новото строителство, това ми го казаха колеги от чужбина.А електрото, то си е Одисея, познайте какво няма в БГ, което във всички Западни д-ви го има.ДНСК - театрална постановка, смешници!Преди 89 може, сега-не!
56
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Нещо банкова сметка да дадете?Общината, дай една сметка на този велик човек, до го помолим след празниците да дойде в София, то се е видяло, че като слушаме мъдрите хора, софиянци сами ще си построим улиците и магистралите!Скоро няма да имам път към Чепинци, ще го посетя след зимата, живот и здраве.
55
3
 
10
 
! Отговори
мечок преди 5 години
И аз ще се движа по този мост. На този човек,Юсеин с голямото сърце,трябва да му се вдигне паметник. Хиляди браво за него и да е живи здрав. Такива като него са обичани от всички.
54
1
 
7
 
! Отговори
не е вярно преди 5 години
До bluesky1Как живеете в панелните софийски гета си е ваша работа и ваш избор!В Балкана хората са работливи и солидарни!На пролет почваме ново училище с наш труд!В София не съм стъпвал от 20 години,и се надявам никога да не ми се налага!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на човека ,вложил толкова труд и пари за общото благо на жителите , но този мост ми се вижда доста паянтов за да минават големи машини .
52
3
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ДНСКДействай по гетата, при гласоподавателите на Бойко, не пипай мостето;)))
51
5
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ДНСКМааа, то, дори и с изчисления и чертеж, герберче, пак няма гаранция, че няма да са утрепе;)))Особено, ако са правени то специалист от ПП ГЕРБ:))) Какво сега? на Вожда му бръкнаха където не трябва;))) ***, в тия райони, сме така, бе момче, вие там нямате работа, това си е част то Свободата, от творчеството. Мааа, старите майстори на мостове, по турско, как са правили мостовете? Ъ? Чакали са ДНСК да одобри?;)))
50
14
 
3
 
! Отговори
майстор Тричко преди 5 години
Щом миньори строят мостове ..... няма ли контролни органи да се самосезират? Остава и счетоводителите да започнат да правят сърдечни операции!
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората."Мда... а можеше да го дадат като задачка на няколко студента, да му сметнат и подпорите, и моста, и всичко останало. Сега се заформя грозна картинка - вероятно ще го съборят тоя мост като опасен...
48
20
 
4
 
! Отговори
ДНСК преди 5 години
До АнонименС *** не споря! Незаконното строителство трябва да се събори!
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се показва по медиите, сега ще му бутнат моста, като незаконен. И глоба може да трябва да плаща
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДНСК"Утрепе", бе ушанко...научи български език и свали шапка на този трудолюбив и сръчен човек.
45
0
 
15
 
! Отговори
селянин преди 5 години
С човечността и трудолюбието си този последовател на майстор Кольо -Фичето може да има неприятности със закона. И не дай боже това стане ще имате и материал за продължение на статията.
44
25
 
8
 
! Отговори
ДНСК преди 5 години
А някой инженер помагал ли е с изчисления, чертеж? После като се отрепе някой на тоя мост кой ще е виновен? Абсолютно незаконно строителство.
43
3
 
25
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
Почит и уважение за бай Юсеин от Чепинци !!! Още едно потвърждение че : ПЛАНИНАТА РАЖДА ХОРА , РАВНИНАТА - ТИКВИ !!!
42
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Юсеин хубаво си е направил мост, ама е преградил частично коритото на реката. При следващото пълноводие или моста ще се разруши или ще предизвика наводнение нагоре по поречието
41
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Юсеин е направил нещо за България, а бай *** иска от България само да му дава.
40
1
 
36
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
София какъв мръсен град е.... Ако всеки от нас поне малко отмалко чистеше около блоковете листа, найлончета хартиики и засади едно цвете и ще е супер, ама не... Хората в Бг са мързеливи и обичат да живеят в мръсотия!
39
0
 
39
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Браво,бай Юсеине! Де да бяха всички като теб - сега България щеше да е къде,къде напред Хвала на този наш сънародник - да си жив и здрав,бай Юсеине !