Преди празниците: Вирусите атакуват!

Професор Мира Кожухарова с прогнози пред Bulgaria ON AIR
21 дек 2018 09:15, Петя Славова
5

Продължава да расте броят на болните преди празниците, въпреки че се очаква пикът на вирусите да бъде през януари. Най-застрашени са малките деца и кърмачетата, тъй като все още нямат изграден имунитет.

Професор Мира Кожухарова сподели пред Bulgaria ON AIR, че данните към момента показват, че заболеваемостта нараства типично за сезона, малко по-интензивно в сравнение с миналата година. По нейни думи грипната епидемия е нещо, което всяка година наблюдаваме, но и всяка година се изненадваме от него.

Още по темата

"Не мислим за грипа преди епидемичната обстановка. Както си осигуряваме зимни дрехи и ботуши, би трябвало да си осигурим и определено ниво на предпазване, което всъщност към момента дават само грипните ваксини", заяви епидемиологогът проф. Мира Кожухарова в "България сутрин".

Тя обясни, че в България в момента грипната ваксина е препоръчителна и всеки, който желае, трябва да си плати за нея, както и за самото лечение.

Според нея от тази мярка би могло да се направи косвено заключение за отношението ни към профилактичните мерки и че сме склонни да ги неглижираме.

"Грипът си има типични симптоми - рязко започва заболяването, със силно неразположение, нямаш никакви сили, хрема, кашлица, главоболие, болки в мускулите. Инкобационният период е около 2-3 дни и може да достигне до една седмица. В зависимост от възрастта и общото състояние грипът протича различно. В огромния процент от хората заболяването трае 5-6 дни и те оздравяват напълно без усложнения", обясни проф. Кожухарова.

Тя допълни, че мръсният въздух не улеснява разпространяването на вируси, но помага за по-тежко протичане на заболяването особено за хората, които имат хронични заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 5 години
Петя Славова, авторката....Честно казано, много си неграмотна. *** к'о да се прави, като всички списвачи тук сте от един инкОбатор....Чакам да ми "отрежете" коментара", мухахааааа
4
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е "инкОбационен период"?Следва:"Нова ваксина""Вирусите отвръщат на удара""Завръщането на ваксините"
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези вируси, оставете ни спокойно да празнуваме.
2
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 5 години
"Инкобационен" период. Журналисти, сър.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вирусите дебнат като ченгета в акция.