Снимки, имена, 2 бона и тапия менте – 60 изгоряха!?

Разбиха крими група за изготвяне на фалшиви дипломи в Шумен
21 дек 2018 17:15,
26

Снимка: МВР

Полицията в Шумен разби група за изготвяне на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование.

Разследването на случая започнало преди повече от 2 месеца, когато униформените влезли в дирите на криминалната група. В основата и стояли жители на Шумен, които изготвяли фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование.

Набирането на клиенти ставало чрез интернет сайт с посочен телефон за връзка и имейл адрес. При контакт с потенциалните клиенти, фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в МОН и след заплащане на съответната сума, документът щял да бъде легализиран и вписан в регистър. По време на проверките на криминалистите от Шумен било установено, че престъпната група вече имала заработена солидна печалба.

Цената на фалшивите дипломи варирали между 1500-1800 лева за свидетелство за завършено средно образование и от 2000 до 2500 лв. за диплома от вишсе учебно заведение. Поръчителите били от цялата страна.

Към момента е известно, че фалшиви дипломи са закупили близо 60 човека. Всечки те изпратили на бандата снимки и лични данни.

Документите получавали в посоченото от тях населено място чрез куриеска фирма, а заплащането ставало с наложен платеж.

По случая са задържани и разпитани 8 души на възраст между 17 и 48 години. В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната.

На един от адресите криминалистите открили компютърна, сканираща и печатна техника, както и множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В жилището на един от задържаните – 47-годишен криминално проявен била намерена фалшива лична карта, която била използвана за пращане на документи и получаване на парии от наложен платеж. Вероятно е била използвана при изпращане на фалшивите дипломи. Открити били и 42 грама канабис.

Иззети са над 30 дипломи за завършено средно и висше образование на територията на цялата страна. Продължава издирването и на останалите участници в криминалната група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кифлата 24Ми за това искам да си купя, виждаш че едвам пиша!
22
0
 
3
 
! Отговори
Кифлата преди 5 години
Пич ... пише се гИнеколог
21
1
 
3
 
! Отговори
Хуй преди 5 години
Жалко щях да поръчвам една за космонафта
20
3
 
14
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Колко от нашите депутати и висши държавници са с фалшиви дипломи?Започнете от Майката на държавата, която е в кабинета на Бойко Борисов.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли за доктор генеколог? Колко?
18
1
 
18
 
! Отговори
Гъдел преди 5 години
Че то почти всички кметове по селата в Северна и североизточна България са със фалшиви дипломи от Шуменския университет сектор туризъм или Варненския медицински. Повечето директори и ректори на университетите също са замесени в схемата. По точно те директорите и ректорите ги правят и регистрират в МОН а после онези са пионките дето пращат и вземат парите. Ако съм един следовател ще ги спипам за нула време но къде с нашите следователи, нали са приятели със директорите и ректорите. 😄
17
1
 
31
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Едно време всички физкултурници обясняваха, че да учиш "вишо" е загуба на време и трябва да си болен от шап, за да го направиш. Лека -полека се осъзнаха, започнаха да ни управляват и вденаха, че това трябва. Поне 50% от управляващите ни са с купени дипломи. И те така! Първо богатите и "елита" прави нещо, после раята. Това, че още има оставени вратички за фалшиви дипломи, е за новите управляващи
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пишман ВисшистЗатова трябва да се затворят бг университетите и на тяхно място да се отворят чуждестранни.
15
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг дипломите нямат никаква стойност по света понеже образованието в бг е на дъното. То голяма част от хората които са завършили висше са преписали на поне 30 процента от изпитите пък и голяма част от информацията която са научили е остаряла.
14
4
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Българските виши кетапи служат само за атака на държавната хранилка .В западна Европа наистина не може да се пласират,но в САЩ политиката е друга .Там дипломи със стойност са признати .Смисъла е по простите народи като българския да плащат цената от над 50 000 лв .Като медицинските са даже над 100 000 лв . а после американския народ да ги ползва ;) Но това не се отнася за държавнохранилческите кетапи без стойност например българските юридически направо са забранени в САЩ ;)
13
2
 
36
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите си раздадохме дипломи за " вишо" за да не работим. Ние сме най-учените хора на света -40 университета имаме. Сега вече и ромите се изучават - кой ще реди паважа не знам.Ром ме пита - Можем ли да уредим на бравчеда диплома за средно. Как бе човек и за какво му е - питам. Иска вика да учи висше. НЕ Е ВИЦ. Ми що му не уредите диплома за висше - питам. - АААА не бате, той иска висшото да си го учи.Та така.
12
4
 
20
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Покрай фалшивите дипломи и на истинските се гледа подозрително. Ако нямаш някой който да те сложи на работа ще си слушаш че дипломата ти е призната и че имаш право и с това ще си останеш. Репутацията на българите е основно изградена на трафиканти и фалшификатори които обичат Русия . Щом държавна агенция раздава фалшиви гражданства какво да говорим.
11
8
 
25
 
! Отговори
Пишман Висшист преди 5 години
Българска диплома - фалшива или истинска, за нищо не ти трябва. В чужбина никъде не се признава. Можеш да си избършеш знаете какво с нея.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето депутати на ГЕРБ са с фалшиви дипломи, Стефан Апостолов дори не може да чете.Но пък е син на любимия кмет на Боко -. Симитлийският.
9
4
 
21
 
! Отговори
Владимир Зидаров преди 5 години
Половечето дипломи на виЗшисти от партия ДОСТ и ДПС са издадени от Шуменския университет.Там и без булгаристански можеш да вземеш виЗшу.Стига патици да има.
8
1
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Дългосрочното обучение е замислено само и единствено за медицински цели .Дори и то не трябва да се извършва в университети .По долу говорех за дипломите от снимката ;) При вишото кетапостроене проблемите са първо че не се знае кой е ,,клиента,, Кой ще плаща ??? За да започнем от самата основа да строим къщата ,а не от покрива ;)
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама са си легитимни защото имат нужните атрибути от МОН нали? Защо не го пишете?
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хората с купени украински дипломи за медицина и фармация кога?
5
14
 
15
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Аз платих малко повечко за сърдечен хирург. Намърдах се после в екипа на най-богатия доктор. За пет години мога да кажа че байпасите ги връзвам със затворени очи. Задобрях много. Всичко се учи, стига желание да имаш. Дипломата само ти отваря вратата.
4
10
 
16
 
! Отговори
КОНСА преди 5 години
от 5 години имам диплома за зъболекар едва последната година две вече се справям добре то майсторлъкът идва с опита а и добри пари се вадят но не си купувайте че много лекари ще станем