Населението на България се топи бързо!

Намираме се в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на БВП
Обновена: 23 дек 2018 21:51 | 23 дек 2018 17:27,
484
Населението на България се топи бързо!
Снимка: Reuters

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на "Евростат", разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на икономиката.

Още по темата

Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика.

"Ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да - ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст - България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания", обясни Коцева.

По думите й най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа - Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция.

"2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г.", обясни още шефът на агенцията.

Според нея социалните протести в Европа имат своето обяснение - голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място. "Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България - осем пъти", обясни тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

"Когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели", допълни Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
2
 
19
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Много противоречива статистика, безработицата намалява, но потреблението продължава да се задържа на най-ниските нива в Европа. Къде е логиката тук? Как така почти всички хора бачкат нещо, а въпреки това потреблението е ниско? Очевино е, че методологията, с която боравят статистиците е морално остаряла... В страната има тлееща безработица, която не се отчита от статистиката!
294
4
 
22
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
Рещаването на проблемите според ГЕРБ е такова; 1--изгонване на всичко дето му се работи ,ама иска пари--ето ти нулева безработица 2--С пенсионерите-крайно мизерни пенсии при който леталния изход настъпва много бързо в съчетание с чудесно здравеопазване + повишаване на пенсионната възраст 3--здравеопазване--платено и все по неадекватно липса на кадри от всякакъв вид ,даване на пари чрез дарения над масата и под масата. 4-Бюджет пълнене на хазната като през игото с кърагалари икосвени данъци...
293
2
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
България е територия с висока средна надморска височина и добри климатични условия,с добри и запазени водни ресурси.Ако продължи глобалното затопляне,което води до повишаване на морското ниво,то много територии в изключително късно населени държави ще се окажат под вода.Пример Холандия гъстота 500човека/км2 ,една трета от територията под морско ниво,Бангладеш гъстота 1000чов/км2,средна височина 19 м,Южна Корея също към 1000чов/км2 и ред други.Те някъде трябва да отидат.
292
4
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Намираме се в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на БВП""Такава златна среда е нашето платинено изоставане във финансово,технологичен и материален план.Ако още малко продължи този "необратим демократичен" преход,то от България ще остане само територията,в която ще мърдат разни /не/работливи ,но адаптивни същества.Но територията ще бъде населена,дали с европейци,дали с мигранти,това предстои да се види.Възможен е смесен вариант,нещо като сива зона под егидата на ЕС
291
3
 
22
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Е докато някои си мислят,че ГЕРБ са десни така ще е.Всички партии в НС са на БКП!За тях е супер да се карат хората и да се делят на ГЕРБ и БСП,защото това им гарантира,че или едните или другите ще са на власт с по-малките си партии-рожби.Демократи няма в парламента и няма и да има докато се делят хората.Същите са си на власт,които бяха и преди 1989.За която и партия да гласува човек все комунист избира.Как няма да бягат?!Ами на умните хора им стана ясно отдавна,че са си те и не се сменя нищо!
290
4
 
43
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Вие какво очаквате от народ, за който още навремето чужди дипломати са казвали че имаме силно корумпирано правителство и много продажна интелигенция?! Това говорим за времето след освобождението....та и до наши дни едно и също! Това е ГЕН, разберете! Няма оправия, все едно да смениш нрава на вълка или да влияеш на слънцето или слънчевата система. Ние сме си едно доста злобно, завистиливо и продажно семе, това е положението! Не случайно сме били постоянно под нечие иго, четете историята!
289
30
 
12
 
! Отговори
179 преди 5 години
България никога не е била 9 милионна, престанете да говорите глупости :)
288
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До О С Т А В К А !!!Мандат 4,5,6!
287
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става все по-зле защото по-кадърните са уволнявани и на тяхно място се слагат некадърни само за да изхранват семействата си.
286
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ се провали в забавяне на топенето а пък спиране на топенето е само пожелание за неизвестното и далечното капиталистическо бъдеще.
285
7
 
52
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
За 10 години управление ГЕРБ успя да избие и прогони 2 000 000 българи.При ГЕРБ са добре само ромите.Тях ги пазят и ги охраняват, за да гласуват за ГЕРБ на изборите.
284
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 355 преди 5 години
Ама вие ще изчезнете по бъзро ве нито турци нито Българи. Познавам много хора от вас които са асимилирани и се чувсват по-добре Българи от колкото хибриди. Никой до сега не ни е претопил няма да го сторят и американоеврейските сили. сащ вече го духат, Европа се събужда и вижда че евреите са най-голямото зло заедно със сащ. А ти ще си останеш *** докрая на жалкия си живот.
283
5
 
35
 
! Отговори
фанахте го нежно... преди 5 години
Няма начин тука да си добре да си гледаш 3-деца да нямаш материални проблеми и да не си бъркал с големия черпак в меда...това за кадърния дето постоянно се учил и инвестирал в себе си ,а другите били мързели и да се махали го знаеме..само в Бг миньор дето си дава здравето може да взима по-малко от администратор и после да му дадат ,ако доживее да се пенсионира на 60г мизерна пенсия от 300-400 лв с която да си купи лекарства .
282
5
 
19
 
! Отговори
Forever преди 5 години
От години България я разпъват на кръст,едни лобират за Русия,други за Сащ,за да се развива страната ,то тя трябва да има само един път,вече сме част от Евросъюза и това е нашата посока,друга не можем да имаме,единственото с което трябва да се справим е кражбите по високите етажи на властта.
281
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и сега не можем да пътуваме свободно на Запад. В Шенген с паспортен контрол ддокато западняците си минават свободно, а за САЩ отказват на 20% от българите. Преди 89та отказваха изходни визи само на 1-2%, на криминалните или на съдените за предателство или деца на национални предатели.
280
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца България беше 9 милиона и пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
279
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много за стопяването на нацията ни допринесе сащ. След 1989 год. ни управлява сащ със поставени правителства. Единственото спасение е напускане на еврейския съюз или така наречения ЕС. сащ ни определят как да живеем, сащ ни определят какви сделки да сключваме, сащ ни казват какви самолети да купуваме, сащ ползват безплатни военни бази. Еееее Българино е събуди се поне малко. Макар че живея в чужбина предателството на ГЕРБ все повече ме кара да гласувам за БСП.
278
29
 
8
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Стига сте ревали, братя българи! Имам деца и си ги гледам. Не мисля, че ако се бях се възпроизвел по-на изток,или по-на запад щеше държавата да ми свърши работата.Чета 330+ коментари и не мога да ви разбера.Да ви питам ревящите :-Вие какво дадохте за промяна? .....-Не ви ли харесва-Чао, Пакистан е достатъчно широк за вашите душици (или пък Индия).Седнете си на закърнялата опашна кост,мислете, работете и пак в обратен ред.И когато станете хора,тогава изразявайте мнение. ...
277
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е целта след 2000 г. населението да се стопи и държавата да икономиса пари и валутният борд да остане.
276
8
 
28
 
! Отговори
Galia69 преди 5 години
Сега в Европа се протича Плана Калерги, който е създаден от евреите с цел да унищожи бялата християнска раса. Ето защо населението на белите страни намалява, а на черните - се увеличава. Също така да не забравяме за бежанската криза, която започна през 2015 и продължава и до днес, и може да доведе до расови войни.Тези расови и религиозни войни ще причинят сериозни щети и дори смърт.Така че, ада за нас, белите европейци тепърва предстои.