Населението на България се топи бързо!

Намираме се в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на БВП
Обновена: 23 дек 2018 21:51 | 23 дек 2018 17:27,
484
Населението на България се топи бързо!
Снимка: Reuters

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на "Евростат", разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на икономиката.

Още по темата

Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика.

"Ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да - ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст - България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания", обясни Коцева.

По думите й най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа - Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция.

"2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г.", обясни още шефът на агенцията.

Според нея социалните протести в Европа имат своето обяснение - голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място. "Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България - осем пъти", обясни тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

"Когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели", допълни Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма лъжа и манипулация е тази статия. Едва ли не живеем в "Златния век на Бойко Борисов". Със сигурност за неговата касичка е златен този век. За останалите 90% оловен кафез.
274
7
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Благодарение на Винету, на физкултурникът, на д.ж.ендърът от Плевен, и на много други крадци и наглеци от управляващите, ние отново сме в печалното последно място на отрицателна класация! Благодаря на мъдрите управници! И хора не забравяйте:- Терминал 2 работи!!!Ползвайте го, докогато сте млади, че дървото се превива, докато е младо!
273
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква ,,златна среда''.Тази добре ли е с главата.
272
11
 
21
 
! Отговори
АнтайБюлгар преди 5 години
Чудесна новина! Някой са знае как може да се ускори този процес, та светът окончателно да се отърве от това прокажено племе балканско, от което цялото свят е пропищоло в едно гласче!!
271
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Много двойки искат да имат деца. Ама главуняците дават 2милиарда за тенекии вместо за безплатно инвитро. Мисля че 200000 имат проблеми.
270
3
 
28
 
! Отговори
Закривай преди 5 години
Като гледам около себе си пошлостта и озверялостта на стадото, май е за добре, че изчезваме! Такава простотия, дребнавост, готованщина и бай-ганьовщина не е нужна никому... Еее, *** да си ходят при Путин/Ердоган или който там автократ им е при сърце, чалгарите да си слушат чалгата (на тях род и държава не им трябва), а кадърните и пробивните ще се оправят и без България.
269
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От глада които ни устояват ще тръгнат и болести и се претопим за по кратко. Мизерията си казва думата
268
3
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Извинявайте предния ми коментар не беше за тази статия
267
3
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
България е независима държава, просто защото нищо не зависи от нея. Дали ще купуваме нещо и какво ще е то други решават. Тъжно, но истина.
266
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименИскат долари и евра а България е с лев и Русия има рубла. Затова бягат в ЕС и САЩ. Въпросът е защо ЕС и САЩ не наливат пари в България остави за Русия.
265
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ForeverТези твои приятели и познати дето на 40 нямат, да не губят надежда.Елена Йончева роди на 50.От да оправя Света замалко да изпусне последния влак.
264
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименВ Русия ги чака първо военна служба от 2 години.
263
3
 
3
 
! Отговори
агнес преди 5 години
Защо има диабет, като толкова горчив е животът?
262
1
 
6
 
! Отговори
Forever преди 5 години
До 321,Фейсбук е пълен с гаджета:)Виж там.
261
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся си гадже на нова година. Ха помагайте де!
260
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромското и турското население расте ускорено и значи бг населението се топи още по-бързо.
259
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
сега и завинаги!
258
6
 
11
 
! Отговори
Тато преди 5 години
Този тип статийки се появяват периодично, особено в това жалко сайтче. И да ми кажат, че Хърватска се топи...Отидете да видите, смешки. Нищо вярно няма в тия статии.
257
5
 
28
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Имам приятели и познати,които са почти на по 40 години,и все още нямат партньори и деца,дразня се когато всички ги сочат с пръст сякаш щом не са създали семейство и деца са по малко хора от другите,да не забравяме все пак,че човек в избора си как да живее е свободен.
256
4
 
0
 
! Отговори
До 312 преди 5 години
Щом казваш....