Населението на България се топи бързо!

Намираме се в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на БВП
Обновена: 23 дек 2018 21:51 | 23 дек 2018 17:27,
484
Населението на България се топи бързо!
Снимка: Reuters

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на "Евростат", разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на икономиката.

Още по темата

Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика.

"Ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да - ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст - България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания", обясни Коцева.

По думите й най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа - Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция.

"2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г.", обясни още шефът на агенцията.

Според нея социалните протести в Европа имат своето обяснение - голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място. "Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България - осем пъти", обясни тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

"Когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели", допълни Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕГА НАУЧИХ ЧЕ ЖИВ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ " ТОПИ" НАКРАТКО ИЗПАРИ.
234
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на детските стоки са двойно по-високи. безплатни да са!
233
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен277Браво, доста добро размишление за смисъла на живота си направил.Не ти гарантирам, че ще откриеш смисъла на живота, но по-добре го търси с коктейл на плажа отколкото изпълнявайки петилетката пред струга.
232
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименЗащо да е лъжа думата цивилизация???Който иска , може да се развива, а който иска може да ходи в гората???Всеки има право на избор!!!Агент Арън Роузес!ЦРУ!!!
231
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕРГЕНСКИ ДАНЪК....
230
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е "Преди поколения" Сега имате еднократни пеллени, топла вода, мокри кърпички, всякакви добавки и химии за да си храните децата, таблети и телевизия 24ч , за да не ви "пречат" , коли за да ги разкарвате в Моловете и пак рИвете като вдовица за ххх .
229
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БожеТи на тия опикани панелки с *** жилища и викаш?Динамита и ги няма жилищата.
228
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСЕКИ ВИСШИСТ С ПО 3 ДЕЦА, ВСЕКИ НЕОБРАЗОВАН САМО С 1 ДЕТЕ. ЗАКОН!!!
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛявТакива като теб лесно раздават пари - големи заплати, големи пенсии.Ама не могат да отговорят на елементарния въпрос - парите откъде.Как може да раздадем заплати и пенсии за 200 милиарда, като БВП на България е 60 милиарда. Бай Маркс кво казва по въпроса?
226
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев, дядовците ни са били неуки и пpocтовати. Светът е идеален за такива. За образованите и интелигентните светът е отегчително място, а човечеството е биомаса.Те не виждат смисъл от размножението и всичките екзистенциални дивотии. Днес проблемът далеч не е да набавиш храна, а е как да понесеш голямата лъжа, наречена цивилизация.
225
5
 
6
 
! Отговори
Калъфчо преди 5 години
*** народ, който все търси на хляба мекото и на работата лесното, няма как да прокопса! Вие си бленувайте по комунизма и се дивете на Путиновци, Тръмповци, Ердогановци, Бойковци и т.н., па чакайте да се увеличи населението.
224
2
 
18
 
! Отговори
Боже преди 5 години
Като измрат родителите на емигриралите, кой ще "поеме" жилищата????????? Земите вече ги разпродадоха.
223
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШвабскоПод 2.1 деца си на минус. Така че действай.
222
8
 
12
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Единствено социалната политика и грижата за хората може да промени това. Високи пенсии, високи заплати, щедри майчински, повече почивки, повече СВОБОДА ЗА ХОРАТА. Не роби на едрия капитал! Както е писал Маркс капитализма се самоунищожава и световната революция е неизбежна. Няма как 1% да държи световните богатства, това няма да продължи дълго. Масите са недоволни. Демокрацията е дискредитирана.
221
6
 
9
 
! Отговори
Калъфчо преди 5 години
И още ще намалява! Докато стадото си плаче за Вожда или за "алтернативите" му, младите и кадърните ще продължават да се изселват към прогнилия запад, а у нас ще остават само старците, чалгарите, русофилите и братята-роми. Върху такава прогнила основа силна държава не се гради.
220
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво са ти виновни социалистите, като от 10 години управляват десни? Дребния бизнес затрит ли е? Затрит е!
219
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев, надеждата умира последна, след като изтрепе всичко останало.
218
3
 
0
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименНадеждата умира последна!Без надежда ли да живеем!!!???Агент Крис Ръскин!ЦРУ!!!
217
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички които са в чужбина: Салам, стой си там!
216
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев, въпреки че си непоправим оптимист, време е да признаеш и ти, че всичко е загубено.