Опашки за инвалидни винетки! Социалните: Елате през 2019-а

Безплатни винетки се полагат на всеки с 50% инвалидност
Обновена: 24 дек 2018 07:48 | 23 дек 2018 20:39,
39
Опашки за инвалидни винетки! Социалните: Елате през 2019-а
Снимка: BulFoto

Социалните служби масово отказват да приемат молби на инвалиди за новите безплатни винетки. „Казаха ни, че чакат разпореждане и след Нова година щяло да започне подаването на документите”, сигнализираха хора с увреждания, пише "24 часа". Те твърдят, че ги връщат служители в социалните бюра и същевременно ги предупреждавали да чакат опашки след началото на януари. Безплатна винетка се полага на всеки, които има решение на ТЕЛК за инвалидност от 50% нагоре.

„Всяка година подавам молба през декември, сега казаха след 14 януари. Представяте ли си като се струпат изведнъж толкова много хора какво чакане ще е ”, притеснява се Петрана Василева от Пловдив.

От „Социално подпомагане” в града на тепетата обясниха, че още нямат информация как точно ще става раздаването на стикерите, които са вече електронни. Оттам уточниха, че раздаването на винетките ще стартира още в първите дни на януари. Според тях причината за забавянето е промяна в наредба, която регламентира винетките. До 20-и декември била качена за обсъждане. Трябвало да бъде приета, след което да я разпратят на териториалните бюра „Социално подпомагане”, за да се запознаят с новия ред.

Това била причината едва след Нова година да започнат да приемат заявленията. Не разполагали и с новите заявления.

От пловдивската дирекция „Социално подпомагане” призоваха хората с увреждания да не се притесняват, тъй като сегашните им винетки важат до 31 януари 2019 г.

Мнозина обаче са свикнали още през декември да се подадат заявленията, за да са спокойни, че са ги отметнали. "Притесняваме, че изведнъж ще се струпаме много хора и това ще нагнети напрежение", коментира Василева. Близо 12 000 са инвалидите само в Пловдив.

„Който има право на безплатна винетка, ще му бъде издадена в срок”, уверява шефката на дирекцията Надя Танева. По думите й ще бъде създадена перфектна организация, включително и с отваряне на допълнителни приемни, за да могат да обслужат в срок всички инвалиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
6
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Че то 1/4 от българите са се уредили инвалидни привилегии...като продължение на комунистическите практики с активните борци !Добре, че емигрантите пращат пари и ЕС прави подаяния !
13
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бая злоба срещу инвалидите. Повярвайте ми, мило и драго давам, за да нямам заболяванията си, от които се умира. Не ползвам винетки, но получавам пенсия. Опитвам й да работя,когато мога. Но ако бях здрав щях да изкарвам достатъчно, за да не вися на гърба на държавата. До преди четири години нищо в живота ми не предвещаваше болестите. Така, че не завиждайте за придобивките на инвалидите. Радвайте се, че сте здрави и независими от държавата.
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатни поименни карти за БДЖ.Кви са тези винетки?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен10Държавата отдавна е бегала, ама инвалидите още са тук и се редят за винвтки.
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На една държава почнат ли да и пречат инвалидите пиши я бегала
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли на мястото да се пусне един проверяващ телковете+доктор с него за потвърждение, да видите дали ще има опашка.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ръка или крак? Пожелавам ти тогава да станаш истински инвалид по твоите разбирания ;)
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електронно правителство йок. Ще карат инвалиди да чакат по опашки през зимата! Тези хора електронно или по пощата трябва да си получават винетките.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свикнали били, за да са спокойни, ама друг път! Причината да бързат хората е, че след подаването си минават месец-месец и половина, докато издадат винетката, което след 14 януари прави дата към март. Демек 2 месеца без винетка. Ми мн. ясно, че няма да са спокойни.
5
29
 
7
 
! Отговори
зз преди 5 години
Съмнявам се само в Пловдив да има 12 000 инвалиди. Инвалид е човек без крак или без ръка. Ако ще давате винетки и за високо кръвно...
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2Мързеливец не е точната дума.Тарикат е по-точно.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВенеткаИнвалидите може и да са истински, но едва ли подозират, че имат кола и винетка.
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки мързеливец инвалид в тая държава. Демек всеки трети.
1
13
 
25
 
! Отговори
Венетка преди 5 години
А колко от инвалидите на опашката са фалшиви такива?