Малките големи жестове: Таен базар зарадва дете с увреждания

Деца от пернишко училище събраха 600 лв. от картички и сувенири
28 дек 2018 19:00,
3
Малките големи жестове: Таен базар зарадва дете с увреждания
Снимка: Facebok, Албена Александрова

Виждали ли сте дете в болнично легло? Аз съм виждала. Няма по раздираща сърцето картинка. Усмивката на точно тези деца казва много и е способна да те разплаче по-силно от каквото и да било. Усмивката на тези деца дава кураж, защото ти казва: Всичко ще бъде наред. И в същото време точно тази усмивка те прави по-безсилен от всякога, прави те малък, равен със земята, неспособен да си обясниш едно простичко нещо – как може едно дете, приковано към легло, да се усмихва по този начин?

Това е много голяма част на живота на децата с увреждания. Ежемесечни, ежеседмични и ежедневни посещения при рехабилитатори, специалисти... Детството им минава не на площадката, а в болницата.

Някои родители се опитват да подарят на децата си детство – нещо, несправедливо отнето им от съдбата. Някои се опитват да водят "нормален" начин на живот – да посещават училище, да играят с останалите деца. Да убедят останалите хора, че децата с увреждания са същите като другите. Просто имат малко по-голяма нужда от помощ.

Едва ли Албена Александрова е очаквала детето и да бъде прието именно по този начин в училище. Много родители бленуват именно за тази приемственост, но малцина вярват, че тя наистина може да се случи. Не за друго, а защото обществото ни често отхвърля различните, много преди да е опитало да им даде шанс. Синът на Албена, обаче, има късмет.

Майката разказа за благороден жест от страна на съучениците на момчето. Жест, за който никой не е подозирал.

Децата от 10 ОУ "Алеко Константинов" в Перник решават да изработят картички и сувенири и да ги изложат на специален базар с кауза. Събраната сума щяла да бъде подарена на семейството на момчето.

И така, няколко дни преди Коледа – на 21 декември Албена е извикана в училището, без да подозира за какво. Била и дадена найлонова торбичка. Вътре – прилежно сортирани... 600 лв.

"Само си представете колко много труд са вложили, щом цените са били стотинки, а са успели да съберат тази сума! Естествено, средствата ще отидат за терапии... Но с този жест ми казват: "Не сте сами, подкрепяме ви, приемаме ви..." С този жест в децата се възпитават съпричастност, доброта, приемане на различните. С този жест те даряват не просто пари, а бъдеще на сина ми", написа в личния си Facebook профил майката.

Бъдещето – онова, което никой не може да гарантира на децата с увреждания и на техните родители. Съучениците на момчето, обаче, опитват. И подаряват много повече от усмивка на лицето на Албена.

Самата майка изрази своите огромни благодарности към целия училищен колектив, към класната ръководителка, ресурсната учителка на своя син и най-вече към децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
34
 
! Отговори
Върл Левскар преди 5 години
Защо не се обявяват публично тези и инициативи ?Дреме ми за горивото , ама парите щяха да са повече .Така и милионерчетата ще разберат .Та белким им се отдели нещо от " скручовската" душа .
1
0
 
34
 
! Отговори
K.... преди 5 години
Прекланям се пред три неща дърво желязо и магнит ,но пред децата до 6 годишна възраст също защото дотогава не са на училище ...