Мъжкото хоро – само за калоферци, ако трябва и с охрана!

Ако имало и външни хора, нямало да да се пребори за ЮНЕСКО
100
Мъжкото хоро – само за калоферци, ако трябва и с охрана!
Снимка: Булфото, архив

Ако трябва, ще наема частна охранителна фирма, която да опази мъжкото хоро в река Тунджа в Калофер. И полиция ще има. Гостите ни са добре дошли, но трябва да изчакат първо местните мъже да изпълнят обичая и чак след това да влизат във водата. Това обяви кметът на Калофер Румен Стоянов, който всяка година на Богоявление лично води мъжкото хоро в родния си град, цитиран от"Монитор".

"Трябва първо калоферци да влязат в реката, да си изпълнят ритуала и след това вече да влиза който ще. Този път ще направя така, че отвсякъде да има охрана и да не допускаме външни хора в Тунджа", бе категоричен Румен Стоянов. Той припомни, че правилото в реката да нагазят първо кореняците, не е ново. Проблемът бил обаче, че гостите изобщо не се съобразявали с това. Външните могат да влязат в реката чак, след като кръстът бъде хванат.

Обикновено обаче те нагазвали в река Тунджа почти заедно с мъжете от Калофер и така проваляли обичая. Неговото изпълнение вече трета година се наблюдава стриктно от пратеници на ЮНЕСКО. "Поне пет години може да отнеме наблюдението на ритуала ни. В последните две години от организацията пращаха двама унгарци, които наблюдаваха как изпълняваме мъжкото хоро. Но и те ни казаха, че ако в реката влизат външни хора, няма да успеем да се преборим в ЮНЕСКО", уточни Стоянов.

Емисарите на организацията обръщали внимание дори на най-дребните подробности в изпълнението на ритуала. "Те самите миналата година казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци. Иначе го бъркате – това им бяха думите. Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайди, но влизането им в реката било по друг начин. Калоферското мъжко хоро е единствено в света – това ми казаха унгарците", заяви кметът на Калофер.

Затова и Румен Стоянов, и останалите калоферци, не искат мъже от други градове да развалят ритуала им. Повечето от гостите не знаели нито коя песен изпълняват калоферци, нито текста й, нито защо точно тази мелодия пеят мъжете. Някои от външните били пияни, а други крещели или нецензурни фрази, или фенски припеви на любимите си футболни отбори.

Изключения няма да се правят дори ако гостите са облечени в народни носии, са категорични мъжете от Калофер. "Само местни мъже могат да играят леденото хоро в река Тунджа. Никой друг. Призоваваме и молим всички гости, пък макар и трезвени или в носии, да стоят настрани, докато трае ритуалът ни. Когато ние приключим, да заповядат те в реката", призоваха за кой ли път мъжете от подбалканския град.

"На 6 януари 2018г. пак развалиха хорото. Аз стоях отзад и вардех другите, а част от външните влязоха, почти едновременно с нашите мъже, от ниска част на брега преди мостчето. Затова сега ще го направя там със заграждения, с ленти, за да не може оттам да се влиза в реката. Ще извикам и охрана. Няма да оставя така нещата", обясни кметът на Калофер. Той уточни, че ще въведе и стриктни правила за фоторепортерите, за да не бъдат допускани на тясното мостче над реката хора, които снимат само за удоволствие, за да качат после снимките си в социалните мрежи.

На Богоявление 2018 в река Тунджа нагазиха над 500 мъже. Те бяха "водени" от малчугани на възраст около 10 години. Всички пеят народната песен "Залюбила е Василка" под акомпанимента на гайдарите от Народно читалище "Христо Ботев". Всички са облечени в народни носии с типичната за града връхна дреха "гимена фанела". Уникалното е, че за калоферци няма значение кой мъж ще хване кръста. Който и да го хване, го подава на най-малкия участник в леденото хоро. Според поверието ледената вода на реката по време на мъжкото хоро не разболява, а точно обратното – калява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
11
 
! Отговори
zvezdichka преди 5 години
Веднъж в годината и в Калофер ще дойдат хора, да напълнят хотелчетата, кръчмите, да изхарчат някой лев, да оживят площадите... и кметът с тоя тон ще ги посрещне, с бълнуванията как нямало да ги включат н ЮНЕСКО щото бай Онзи така казал ( а унгарецът всъщност на какъв език си е говорил с кмета ? ;), със заграждения.Аз със сигурност не бих се върнала... дори, за да погледам как калоферци се затварят в битовизмите и егоизмите си и се самоизолират от света. Едното пиянство им остава...
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичай превърнат в пиянско посмешище. Кво нибзанимавате изобщо?
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То през комунизма и църква е нямало. Въпроса ти, не е за тука . Питай си партията майкаа :)))
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неслучайно е местен обичай, като ударението пада върху МЕСТЕН.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво
13
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да се знае как се е пръкнал този обичай!В старо време един калоферец бил толкова пиян ,че паднал в реката и взел да играе!И всяка година калоферци отбелязват смелата постъпка на своя съселянин!
12
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така трябва да бъде. На всякъде по света е така. Именно за това е ритуал и се вярва в нещо. Тези хора вярват в това и го правят стотици гпдини. Не някой мухал дошъл от големия град да си направи снимки във водата за ФБ. Искате традициите да се ги има в България, а сами ги погазвате. Като всипко в България. Искате като в Германия , а сами не спазват законите. Искате да е чисто, а сами цапате.
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Затриването на българските традиции става с изчезването на българина!Какво ни е виновно някакво НПО ,та от година се раждат по-малко българчета?А,и тези които се раждат в повечето случай ги кръщават с имена нямащи нищо общо с българските традиции!
10
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сте големи Българи, защо не ходите в Калофер цяла година ? Ами ходите в Гърция ?Като ходите само за 1 ден ...Ще уважавате традициите на тези хора. Ако не ви харесва ..Не отивайте. Те без вас живеят, така или иначе :))) Аман от "българи" от София .
9
34
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имали нормални хора които се удивляват и възхищават от туzeмския обичай на калоферци?Тричене на кучета,кукери,врачки ,баячки и какви ли още не странни обичай ,които нямат нищо общо с Православната ни вяра!Заради такъв малоyмен светоглед сме на това дередже!
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете хората да си направят обичая!И без това при рязка смяна на температурата на тялото може да се схванете или гътнете.
7
33
 
15
 
! Отговори
Сеирджия преди 5 години
От българско, по българско! Тия пияни г.зове да вземат и кучета да тричат, зер, това си е изконно БЪЛГАРСКИ обичай!Няма нужда да вземат деца със себе си, тя простотията генно се предава.
6
9
 
28
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Това обяснява много неща за плебса останал да живее на територията:"Някои от външните били пияни, а други крещели или нецензурни фрази, или фенски припеви на любимите си футболни отбори."
5
10
 
39
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Така и трябва... това е традиция и е тъппо да се омасскарява с некви пиандуррници решили да шляпат във водата. Добро решение и не само сега, а постоянно... Гледаш, стройни мъжаги в носии във водата и до тях се наредили некви пийняци се лендзотат...
4
9
 
49
 
! Отговори
Братя преди 5 години
Оставете хората намира! Най-лесно да им се натресете! Па й каймака да им оберете, не видяхте ли, че гонят рекорд за Юнеско, натрапници!!
3
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки един от тези показва, че може да жули домашно вино в промишлени количества и след това да се бухне у реката за да изтрезнее набърДЖЕ.
2
44
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-страшното е, че и деца 15-15 годишни влизат в реката. Дали и те не са лочили вино заедно с бащите дядовците и чичовците си преди да влязат във водата?
1
50
 
29
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Да ви имах "големия проблем" калоферски. Е то бива простотия, ама това надхвърля всичко. Кой ще влезе първи в реката, като в детската градина. Пфу.....