Учителка и синът й останаха без дом... влязоха в общински приют!

Жилището им е продадено след смъртта на съпруга на жената
31 дек 2018 14:45,
75
Учителка и синът й останаха без дом... влязоха в общински приют!
Блага Беберова и синът й Илия. Снимка: "24 часа"

Пенсионираната учителка от Пловдив Блага Беберова и синът й Илия са настанени в общинския приют, след като останаха без дом. Собственото им жилище е продадено след смъртта на съпруга на педагожката, дългогодишен директор на СУ "Софроний Врачански". Сумата била разпределена между Илия, който е с психично заболяване, и двете му сестри.

"Парите свършиха бързо и двамата със сина ми се озовахме на улицата. Известно време нощувахме в чакалнята на Централна гара", обяснява 70-годишната Блага. По думите й сцените, на които са станали свидетели през нощите във фоайето, били страшни и срамни. Някои от бездомниците правели секс, а други се напивали до припадък.

"Пред очите ни обраха безпомощен сляп човек, но не посмяхме да се намесим от страх. Нямахме и телефон, за да се обадим на полицията", разказва Блага. Социални работници им съдействали да влязат в приюта под тепетата, където ще посрещнат Нова година заедно с още 30 бездомници. Заведението е пълно, 120 души без покрив чакат на опашка, за да бъдат настанени, ако се освободи място.

Майката и синът мечтаят да си наемат квартира, но се съмняват, че ще успеят да спестят от пенсиите си. Двамата вземат общо 373 лв. месечно, пише "24 часа". В общинския подслон могат да останат 3 месеца. След това трябва да си търсят друго място. В момента заведението е пълно с бездомници, прибрани от улиците на града с полиция и Спешна помощ.

"Голямата беда е, че болшинството са алкохолици. През първите няколко дни се опитват да спазват забраната да не пият в приюта, но после пак хващат чашката. Нанасят щети в помещенията и сме принудени да ги отстраним", коментира управителят Димитър Семерджиев. Наскоро патрулка докарала мъж, бедстващ на студа. Още същата вечер той разбил тоалетната и повредил кранчета, а след това избягал.

"Хората, които остават в приюта имат добри условия. Стаите са с по две легла, има парно и топла вода. Осигуряват се дрехи за преобличане, както и обяд", уточнява управителят. Той признава, че средствата не стигат за закуска и вечеря.

Държавната субсидия е малка - 7 лева на ден. В сумата се включват разходите за ток, вода, отопление, заплати на персонала. От няколко години общината дофинансира издръжката. Приютът разчита и на спонсори. С тяхна подкрепа м.г. са били подменени вратите на стаите на втория етаж. За Нова година фирми са предоставили продукти за трапезата в подслона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: домприютучителка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
1
 
! Отговори
MEN преди 5 години
DO TUK DOKARA ,,DEMOKRAZIJATA,, DAZE U4ITELITE.
63
4
 
2
 
! Отговори
alpha преди 5 години
последвайте примера им, продавайте всичко, бъдете роби докрай.
62
2
 
14
 
! Отговори
Теди преди 5 години
Не е трябвало да продават жилището си - 2 дъщери не могат ли да им помогнат с нещо . Живота е скъп и парите се топят като сняг .
61
8
 
3
 
! Отговори
Bali преди 5 години
До АнонименTova sa BULGARITE
60
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми изглежда на истина да похарчи парите. Просто си е намерила връзка и сега е с още едно жилище.. Уредила се е по втория начин.
59
7
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
По всяка вероятност дъщерите са от първия брак на бащата.Жената е възможно също да има психическо или друго заболяване и затова се е стигнало до там.
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо друго има. Нова , че е учителка , задължително ли се урежда с държавно жилище.
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запад ще изкарате, че изобщо няма закони... Не можели да изгонят наемателите, моля ви се! Изгонват ги и отатък отиват ако не си плащат. 99% от бедните са такива, заради собствените им мало умни решения. Никой не ги е ограбил, сами са си продали жилището и изхарчили парите.
56
2
 
21
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Хора, оправете си нещата приживе - запазено право на ползване на моя съседка я спаси от изгонване на улицата - прехвърля апартамента на дъщеря си, тя почива от рак, зетят и внукът искат да я изгонят и да продават. Жената плачеше на двора. Питам я, имаш ли запазено право на ползване? Тя - да. Не могат да те изгонят тогава. Четете, питайте
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено жилище не се отнема.
54
3
 
11
 
! Отговори
Иван Маджаров преди 5 години
До АнонименЛесно става! Като е подадена молба до съда за подялба и публична продан, не можеш нищо да направиш, освен ако нямаш много пари. Тайните търгове и съдебно-имотната мафия те ***, каквото и да направиш..
53
2
 
10
 
! Отговори
Троян преди 5 години
7 лева на ден на човек в приюта, а в затворите колко дават???
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Алекс 52До държавата е! Така е на Запад и щом сме част от ЕС би трябвало да сме под един и същи стандарт! На Запад всеки е отговорен за себе си след като стане на 18 години и по закон не отговаря за родители, братя, сестри и вуйчовци! Ако родителите са задлъжнели не карат децата им да плащат след тяхната смърт.
51
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо законите в *** не пазят социално слабите?? На запад не могат да те изгонят от жилище (дори и продадено, купуват го с наемателя) докато общината не те настани! Какви са тези български закони? За това ли да се гордеем че сме българи и да гледаме тази "конституционна" неправда и безхаберие??Една истинска държава се познава по отношението и към възрастни/болни граждани/животни/природа! Какво е то у нас???
50
5
 
33
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Има две живи дъщери, които са допуснали майка им да спи на гарата.Няма какво повече да се каже по въпроса. Не е до общество, не е до пенсии. От човек до човек е.
49
4
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Абсолютно прав е даскал Пандо,но такива като 45 които още не се бръснат и нямат и един ден трудов стаж,,знаят всичко" за пенсиите.Ех мишка та си ти пъпчиви пубере.
48
2
 
12
 
! Отговори
Saki преди 5 години
След като са продали жилището сигурно са живели по квартири и заради това са свършили парите. А дали сестрите са ги метнали да се договорят с купувача по висока цена ,а реално сделката да я минат на ниска и така дела на майката и сина да е бил символичен.
47
3
 
13
 
! Отговори
Бонбони Мерси преди 5 години
Това, което държавата прави с тези хора е един нежен геноцид. 7лв...?
46
17
 
4
 
! Отговори
ДО 40 от пенсионер преди 5 години
Ти зададе ли си въпроса защо двама души единият от които учителка взимат ОБЩО 370 лв?Колко са работили,как са се осигурявали? По разпоредба на чл.84 от КСОмайката трябва да получава и 20% от пенсията на починалия си съпруг.Директора колко е получавал?Защо са си продали жилището? Айде стига вече с това самарянство и това хленчене.Кой се пенсионира в днешно време с 200 лева пенсия? Тук има нещо гнило и хлапетиите трябва да попитат,или ако могат да помислят защо това е така.
45
2
 
7
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
До фероА съпругът АКО е бил директор на голямо училище пенсията може и да се доближава до максималната...