Ще забогатеем ли? От днес: По-високи заплати, но и по-високи цени...

Ще бъде ли новата 2019 дори по-лоша от 2018 година?
1 яну 2019 19:35, Нели Христова
130

От днес българинът е една идея по-богат. Минималната работна заплата вече е 560 лева, а по-високи възнаграждения са предвидени и в бюджетния сектор, и за учителите.

За сметка на това обаче се увеличават някои цени. Ще се вдигне ли стандартът на живот на българина или положението ще си остане същото?

"Жена ми, да е жива и здрава, прави една сметка, колко пари ни трябват за храна. Оказва се, че ни трябват, ние сме 2-ма души, децата са отделно, трябват ни 250-260 лева", споделя Никола Добрев, пред Bulgaria ON AIR, на 90 години, работил в международния отдел на Локомотив София. Говори френски и немски език. Пенсията му е 272 лева.

През месец май плащал 15 лева за вода. Сметките обаче постепенно станали непосилни.Ноември месец платил 46 лева за студена вода.

Работещите в бюджетния сектор очакват 10% увеличение на заплатите, учителите – 20%, а хората с минимална работна заплата ще получават с 50 лева повече спрямо миналата година.

От 1 юли минималната пенсия ще се увеличи с малко над 10 лева и ще стане 219 лева.

Но добрите новини са до тук. От днес се качва цената на водата в 27 български града - с между 5 и 25 стотинки. Ще поскъпне и природният газ с 3,5%, но това за сега няма да се отрази на цената на парното, топлата вода и тока.

Проф. Ганчо Ганчев не е оптимист за следващата година. Според него, тя ще е смята, почти същата като 2018 за България, но малко по-лоша. Най-вече заради негативните външноикономически тенденции.

"Нарастването на потреблението ще се забави. Можем да очакваме едно относително забавяне и влошаване на основните макроикономически параметри. При ниски инвестиции, при относително изоставане на капитала, ние не можем да очакваме високи темпове на растеж", коментира Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Ганчев фактът, че през 2018 са се родили по-малко бебета в сравнение с миналата година е показателен за икономическото състояние на българина. Когато има бебета, сметките не са проблем, а животът е по-добър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
14
 
! Отговори
Тиктак преди 5 години
Никога не сме били и няма да сме,погледнете защо богатите страни са такива и откъде са влачили
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са вдигали заплатите в частния сектор оъ години, но сега се вдигат осигуровкитв за мутрите. Честито! Ненаядоха се!
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пазарният принцип не е социален,особено при наличието на монополи
33
1
 
34
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Живот с под 3000 лева на месец на човек, е компромис и битка за оцеляване. Всичко останало отпада,човек е *** и скот!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или върнете социализма (ама вече не може) или оставете икономиката да се развива на пазарните принципи без регулация. Соца си беше добра изпитана система и работеше, имаше си и недостатъци както всяка система и затова не я искаха хората, сега какво искат, сега пък капитализма не им харесва, ще го регулират по социалистически - хем свобоеден пазар, хем социалиаъм ще го регулира - ми не става, никъде не става. Или да се смени системата или да работи както трябва на пазарен принцип.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анониментъй като гледам само смяната на масло и подстригването са по-скъпи,тоест услугите,другото си е на наште цени,е , аз съм съгласен да плащам скъпи услуги ако взимам тамошната заплата
30
0
 
8
 
! Отговори
стягайте колана преди 5 години
место за дупkине остана ...
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко е бургера в Исландия, колко е бургера в Исландия?
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Австралия, а как е в Австралия, колко са наемите и мерезетата в Австралия?
27
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейските заплати са такива,защото наемът на европейците е 800 евро,смяна на масло на колата 80 евра,подстригване 15 евра,бургер 1.5 евро,вечеря в ресторант 15 евро и т.н....Няма как да вземате европейски заплати,а цената на труда да остане с настоящото статукво.Има сложна икономическа закономерност,която включва фактора ТРУД
26
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези с които работят на минимална работна заплата обикновено харчат всичко. Така че ако им се повиши веднага ще отидат на пазара да ги похарчат, което моментално ще доведе до увеличение на цените от търговците. В същото време раоботодателите ще уволнят определен брой хора за да запазят печалбата си, защото сега трябва да плащат повече заплати, така че вредите са повече отколкото ползите.
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези вашите соц капиталисти изобщо на ясно ли са как се прави икономика, и създава стандарт на живот за народа. Нито са наясно нито някога ще им стане ясно. За тях единствената цел е обществените поръчки да попаднат в точните ръце и при точните фирмички. По този начин се присвояват пардон обидих ги усвояват милиони европейски парички. Някой направил ли си е труда да пресметне колко милиарда присвоиха пардон усвоиха точните фирмички. Вярвам а съм и убеден че няма такива които да са пресметнали.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко е минималната в Норвегия, колко е минималната в Норвегия?
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ, НЯМА ДА ЗАБОГАТЕЕМ, НЯМА И ДА БЪДЕМ БОГАТИ.Дават ви 50 лева отгоре заплатата, вдигнаха Гражданската със 100 и през 2019 със сигурност ще има ново увеличение и не само на нея ами всичко друго ток,вода,парно,хранителни стоки, Живота в България става доста скъп за жалост и хората ще продължат да напускат държавата ни, година след година населението намалява.А нашите лидери така и не се трогват от това говорят си техните неща и това е !СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА!.
22
0
 
29
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
В Гърция минималната е 700 евро
21
0
 
28
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Извод - реалните доходи спадат.
20
0
 
21
 
! Отговори
Алоо журналя преди 5 години
Файда никва.... В Гръция - минималната е близо 400 евро?! а тук?????
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите в *** осигуряват на четири или шест часа боли ги *** колко е минималната,е как искате да останат хора тука!!!
18
3
 
35
 
! Отговори
Хазната преди 5 години
В хазната може да има много повече пари, ако фирмите спрат да укриват даннъци. Хранителните вериги, като Кауфланд, Билла, Лидл и др. не плащат нито стотинка даннъци в България, а изкарват милиони за ден, защото фирмите им се водят в Германия. Кога ще се променят законите и всичко да се декларира.
17
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам една мечта за новата година.всички русофили предатели да заминат в рассия и да останат там до второто пришествие