Ще забогатеем ли? От днес: По-високи заплати, но и по-високи цени...

Ще бъде ли новата 2019 дори по-лоша от 2018 година?
1 яну 2019 19:35, Нели Христова
130

От днес българинът е една идея по-богат. Минималната работна заплата вече е 560 лева, а по-високи възнаграждения са предвидени и в бюджетния сектор, и за учителите.

За сметка на това обаче се увеличават някои цени. Ще се вдигне ли стандартът на живот на българина или положението ще си остане същото?

"Жена ми, да е жива и здрава, прави една сметка, колко пари ни трябват за храна. Оказва се, че ни трябват, ние сме 2-ма души, децата са отделно, трябват ни 250-260 лева", споделя Никола Добрев, пред Bulgaria ON AIR, на 90 години, работил в международния отдел на Локомотив София. Говори френски и немски език. Пенсията му е 272 лева.

През месец май плащал 15 лева за вода. Сметките обаче постепенно станали непосилни.Ноември месец платил 46 лева за студена вода.

Работещите в бюджетния сектор очакват 10% увеличение на заплатите, учителите – 20%, а хората с минимална работна заплата ще получават с 50 лева повече спрямо миналата година.

От 1 юли минималната пенсия ще се увеличи с малко над 10 лева и ще стане 219 лева.

Но добрите новини са до тук. От днес се качва цената на водата в 27 български града - с между 5 и 25 стотинки. Ще поскъпне и природният газ с 3,5%, но това за сега няма да се отрази на цената на парното, топлата вода и тока.

Проф. Ганчо Ганчев не е оптимист за следващата година. Според него, тя ще е смята, почти същата като 2018 за България, но малко по-лоша. Най-вече заради негативните външноикономически тенденции.

"Нарастването на потреблението ще се забави. Можем да очакваме едно относително забавяне и влошаване на основните макроикономически параметри. При ниски инвестиции, при относително изоставане на капитала, ние не можем да очакваме високи темпове на растеж", коментира Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Ганчев фактът, че през 2018 са се родили по-малко бебета в сравнение с миналата година е показателен за икономическото състояние на българина. Когато има бебета, сметките не са проблем, а животът е по-добър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигането на минималната не е проблем за работодателя, ако има много хора на минималната ще уволни определен брой от тях, а останалите ще трябва да работят с по-голямо натоварване и да поемат тяхната работа за същата заплата, освен това в бъдеще няма да коригира тези които са на добри заплати. Така че, за работодателите и бизнеса е все едно дали вдигат МРЗ.
15
18
 
7
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До това води всяко увеличение на МРЗ - инфлация и безртаботица.Нещо което се случва ВСЕКИ път.Левият популизъм е лошо нещо , ама масата хора се хваща всеки път.
14
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте във Франция какво стана - хем ядоха бой, хем ги поливаха с маркучи с вода и сълзотворен газ, хем нищо не получиха - 100 евро увеличеие на минималната, което реално е около 40 евро чисти, все едно тук в България да я вдигнат с 8 лева. А, и обещаха им следващите 6 месеца да не им вдигат данъците - много щедро, но след 6 месеца...
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е в уславията на стагфация т.е. нивото на ифлацията надвишава това на икономиеския растеж.
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, роби, що не раждате деца, да вдигат и те потреблението? Ние кой ще щавим след десетина години, а? Почвайте да раждате веднагически!
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавам да чакам 500 лева пенсия от патриотите,обещаха!
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалната инфлация е от порядъка на 50%.Поне в София.Погледнете някоя останала стара касова бележка от преди 4г.
9
0
 
15
 
! Отговори
българо татар преди 5 години
Започвам повече да крада! Ще компенсирам по -високите налози!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече повишават водата, толкова повече пестя със счупения ми водомер - ура! :)
7
2
 
24
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
М да, толкова забогатях че се наложи да си отворя още една банкова сметка, защото първата взе да прелива. Гледам че и комшииката има подобен проблем, вече втори път хвърля торби през балкона.
6
1
 
39
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Урааа увеличават пенсиите с десет лева,моля кажете добър туроператор мисля да замина на почивка с бабата.
5
0
 
33
 
! Отговори
Това не са заплати преди 5 години
Това са минимални социални помощи, които дори за стандарта на живот в България са малки, не според мен, а в БаН го изчисляват .
4
1
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
По-високи цени и по-високи заплати означава само едно - ИНФЛАЦИЯ !
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват си европейски заплати по 1000 2000 евро нето за нов работник с 600 700 лв не става
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девет кожи ще ни съдерат , а по 20 лв. ще дадат !1
1
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млад човек не си ли намери работа за 2000-3000 нето да емигрира