Цените на жилищата скочили с 6,3%. Рекордьор – Пловдив

Данните са за третото тримесечие на миналата година
31
Цените на жилищата скочили с 6,3%. Рекордьор – Пловдив
Снимка: Булфото

Цените на жилищата в България са нараснали с общо 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Монитор".

Най-сериозен скок има регистриран при новопостроените жилища – 7,2%. При старите жилища пък е отчетено повишение от 5,8%.

Спрямо второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са нараснали с 0,8%, като отново ръстът е по-висок при новопостроените жилища.

Най-силен годишен ръст през третото тримесечие на 2018 г. е отчетен не в столицата София, а в Пловдив – 9,6%. Интересно е, че там цените на съществуващите жилища растат почти два пъти по-бързо в сравнение с новите жилища, съответно 11,5% и 6,2%.

Цените на жилищата в Бургас са отбелязали годишен ръст от 7,4% през третото тримесечие, а в София годишното повишение е от 7%.

Във Варна и Русе цените на жилищата отбелязват годишен ръст от 6,6%, а в Стара Загора повишението на годишна основа достига 4,4 за третото тримесечие.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Стоев преди 1 месец
Журналистите! Не знам колко ви плащат за реклама, но доста пресолихте манджата с иначе прекрасният град Пловдив.
26
0
 
1
 
! Отговори
АХА преди 1 месец
До Реалност

Поевтиняха много неща за последните 15 години:
Спад цените на имотите 2009-2013, телевизорите доста поевтиняха и изобщо техниката, дрехи, мебели, авточасти и т.н. Факт е, че храните поскъпват и комунално битовите услуги.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалност

Ами аз съм виждал да поевтиняват. Виж цените през 2007 и 2012 на недвижимите имоти, все още някои са по ниски от 2007-2008. Другото което поевтиня или стана достъпно са колите - втора употреба и мн др неща. Като предлагането надхвърли търсенето, цените падат. А вече е надхвърлено, но още не се усеща по цени, поради ниски лихви и спекула.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дo 9
Нормално, новодомците масово продължават да се водят от Аскуу, Смолян, Пазарчузец и околията
23
8
 
21
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
До Анонимен

Абстрахирайки се от всичко имам само 1 въпрос (не е заяждане). Аз съм на 31 години и за тях не съм виждал нещо в България да поевтинява. Не говоря за никакви логики, те тука не важат тия неща :D
22
3
 
14
 
! Отговори
Деян преди 1 месец
Пловдив с тия нови заводи и с работната ръка която дойде тук значително порасна.Вярно е,много се строй,много се купуват,но цените са безобразно високи.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те растат, растат, ама после как ще падат. Значи, за да растат трябва да има причини - демография, икономика, доходи. Това е! Няма ли ги - нещата дългосрочно са ясни. Айде сега вие кажете кое от тези неща е наред в БГ. Краткосрочна причина за ръст - заеми! И евентуално ръст на наемите - т.е. пак икономика и доходи. Значи, нещата имат някаква логика на развитие. Дългосрочно! Защото краткосрочно се случва пълна лудн.ица от време на време както е видно.
20
1
 
13
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Инвестицията в жилище в София е сигурен доход от наем всеки месец (при положение, че имате пари в банка), защото вече имаме не един прецедент на фалирали банки и може да изгорят събраните парички. Да не говорим и, че с вдигането на цените на всичко и инфлацията въпросните събрани пари се обезценяват. Затова може и много да се спори дали по-високата цена на жилището няма да се компенсира от инфлацията. Не е оферта обаче да се купува със загробващ кредит с неясни условия след година.
19
7
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Не е вярно това.Населението на Пловдив е с 3000 души по-малко, отколкото през 2009г.Купуват се жилища,но стоят празни .
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължава бягството от село към града.
17
3
 
22
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
През 1989 година си купих двустайно жилище на 10 години, което струваше 40 средни месечни заплати. През 2016 година го продадох, вече на 37 години за 140 средни месечни заплати. Скъпо ли е или не?
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не са цени на имоти, а феодализъм в действие.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужким глад мизерия в Бг а накрая скок в покупки и продажби 2 милиарда изхарчил народа за празниците срещу нова година интерестното сякаш всичко се случва с вълшебна пръчка!
14
2
 
18
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Не сравнявай краставици с домати. Вземи сеедната заплата преди 50 години,вземи стойността на потребителската кошница съпоставена с цената на кв.м и тогава сравнявай.Жилище,което не може да се изплатиш за 10 години е скъпо.
13
7
 
6
 
! Отговори
еха мечти у софия преди 1 месец
До Аз
Явно ти си от пишамн продавачите у София, че пишеш глупости, къща било над 1 милион бла бла алоооо господине да не би къща у София да си купиш за 100 000 евро а. Много ясно, че има къщи в Мюнхен за 6 милиона. Сега дай да си говорим истината у Берлин има и 6000 евро за кв.м да кажем Кудам центъра но това е се едно да кажеш София Докторски паметник ???. За около 2500 евро може да си купиш в готин квартал за живеене в Берлин
12
19
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Цените ще се вдигат винаги
Нагоре две напред една назад. Вземете цените на имотите 50 ходини назад, да не очаквате че след 10г ще имате цените както по бай тошово време? Сега са по 1000 евро панелката след 10г я 1500-2000 евра. Квадрата в германия е доста повечко, за 2 ойро ще си купиш гараж в някое немско село или изоставена барака. Я виж в предгадията колко са в затворени комплекси и тогава говори, как е 1,5млн ойро за къща 200 квадрароса в затворен комплекс (мюнхен)
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2018 беше от най успешните в живота ми.

Я сподели опит малко, аз винаги съм отворен да науча нещо ново.
10
5
 
30
 
! Отговори
Kristian преди 1 месец
Някой пак си измислял данни.
Третото тримесечие за първи път има отчетени спад на цените в два града като в останалите не са мраднали спрямо второто!
ПР измислените статите поради паниката продължава с пълна сила!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално. Софията се задръсти от хора, вече по-малко се преселват. Следващият е Пловдив. Годишно десетки хиляди продават къщите и нивите си по селата и се вливат в новите гета "Оазис" и т.н.
8
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2018 беше от най успешните в живота ми $$$$$$ а 2019 ще е още по успешна
По3драви на всички клошове в БГ, и тази година няма да стигнете по далеч от панелната килия защото родения да пълзи не може да лети! Които е способен да успява в БГ кат мен, го може и в Западна Европа, и на другия край на света Ав$ тралия, доказано от личен опит, дано разберете някой ден защо сте лузари и дано тоя ден дойде 2019 защото when you change the way you look at things, the things you look at change
Поздрав отСидни