Цените на жилищата скочили с 6,3%. Рекордьор – Пловдив

Данните са за третото тримесечие на миналата година
31
Цените на жилищата скочили с 6,3%. Рекордьор – Пловдив
Снимка: Булфото

Цените на жилищата в България са нараснали с общо 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Монитор".

Най-сериозен скок има регистриран при новопостроените жилища – 7,2%. При старите жилища пък е отчетено повишение от 5,8%.

Спрямо второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са нараснали с 0,8%, като отново ръстът е по-висок при новопостроените жилища.

Най-силен годишен ръст през третото тримесечие на 2018 г. е отчетен не в столицата София, а в Пловдив – 9,6%. Интересно е, че там цените на съществуващите жилища растат почти два пъти по-бързо в сравнение с новите жилища, съответно 11,5% и 6,2%.

Цените на жилищата в Бургас са отбелязали годишен ръст от 7,4% през третото тримесечие, а в София годишното повишение е от 7%.

Във Варна и Русе цените на жилищата отбелязват годишен ръст от 6,6%, а в Стара Загора повишението на годишна основа достига 4,4 за третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
48
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Реалността е, че в София няма за продан жилища, каквито се търсят. Обикновено се продават жилища на първи и последен етаж, които не всеки е готов да купи. Второ, обикновено към жилищата няма места за паркиране, а това стана проблем в София през последните години заради презастрояването и платените зони за паркиране.Трето, обикновено жилищата които не са на първи и последен етаж и имат паркомясто са в нови блокове, където ти продават 100 квадрата,а те отговарят на 60-70 квадрата в старите сгради
6
2
 
31
 
! Отговори
Тишо от село преди 5 години
Докато има търсене ще има и безумни цени.Я да спрат да купуват да видите как и продавачите ще намалят цените,за брокерите не ми се говори че ми става лошо само като им видя ухилените физиономий.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един имот струва толкова колкото можеш да му вземеш, имай си къщи на село и в центъра на града в прованса апартамент за 200 кв.м. но като няма кой да им даде цена какво правиш
4
2
 
48
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Главните участници в надуването на балона, банки, имотни агенции и строителни фирми.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече имам две масивни двуетажни ктщи на село с дворове и градини, празни. От тази година и два два тухлени апартамента в центъра на малък областен град - и те ще са празни... И повечето къщи на село са празни. И в града има останали 10-15% от апартаментите обитаеми (на центъра!). Т.е. не мога и да продам имотите... И чета за скачащи цени и т.н. Демек, навиват ме и аз да оставя на децата си излишен имот, в София, както сега аз имам от баби и родители в село и град. Мерси. Няма да стане.
2
5
 
46
 
! Отговори
така е преди 5 години
Високите цени са тавана!И се надуват съзнателно!Реалните цени са далеч по-ниски!
1
2
 
47
 
! Отговори
еха мечти у софия преди 5 години
От алчност скоро ще минем по цени и Германия в Берлин средна цена е между 2000 -2500 евро на кв. Е вече и в София виждам такива цени на кв. м. около 2000 евро. Да знам има цени и от 800 евро на кв. м в София ама за панелка в краен квартал :))))