Чудо край Чупрене! Ски-зона (700 дка, 14 писти) в бедния Северозапад

Хората в околността са доволни от градежа й, ще има работа
4 яну 2019 14:15,
63
Чудо край Чупрене! Ски-зона (700 дка, 14 писти) в бедния Северозапад
Снимка: pixabay

Чупрѐне е село в Северозападна България, в подножието на Стара планина. То е административен център на община Чупрене, област Видин. Населението му е около 523 души. Разположено е на 20 километра от град Белоградчик и на 70 километра от град Видин. Намира се на 13 километра от границата с Република Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони – топли дни и прохладни нощи.

Нова ски зона ще бъде издигната именно там. Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата срещу еколоценката на Общия устройствен план на бъдещетата туристическа и ски зона "Миджур".

Жалбата бе на Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. АПБ е член и на коалицията "За да остане природа в България", която е едно с политическа партия "Зелените".

"Еколозите" блокираха чрез съдебни жалби всички инвестиционни намерения в зимния туризъм в България. В случая на ски зона "Миджур" екологичната оценка е готова от август 2017 г., а окончателното решение на ВАС е от 27 декември 2018 година.

В мотивите си магистратите са категорични, че твърденията на АПБ за нарушение на две европейски директиви и Закона за биоразнообразието са неоснователни – експертният екип, изготвил оценката, е спазил всички нормативни актове, пише в. "Монитор".

По този начин най-бедния регион в Европа може да се сдобие с модерен зимен курорт.

По план ски зона "Миджур" трябва да е на площ от 700 декара, с 14 трасета за алпийски ски спорт с обща дължина 16 км. Заложено е създаването на три учебни плаца, като площадките им ще осигуряват целодневен престой на начинаещите скиори, край тях ще има заведение в комбинация със ски училище, детска занималня, място за наем на оборудване.

Предвидени са още няколко обекта – въжен парк, ролбан-трасе за зимно и лятно плъзгане с шейни върху тръбна конструкция, пейки и маси за кратковременен престой по туристическите пътеки, места за пикник, беседки. Ще бъдат създадени панорамни изгледни площадки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
Goran преди 5 години
До Тома БелевГората се изсича безскрупулно и се изнася систематично, лицемерно е да се твърди, че няколко писти са екологична заплаха,меко казано двулично.
61
0
 
4
 
! Отговори
Белчев преди 5 години
Ком е на 100 км ... Защо не се развива?
60
3
 
7
 
! Отговори
Природозащитник преди 5 години
Ега пукне Тома Белев по скоро ,че да обърнем повече внимание на природата .Само не разбрахме какво точно пречи пистата на рисовете ,които са изчезнал вид преди години.Май става въпрос за ПАРИЧКИ.Тия природопаричници е ясно че са нищо друго освен изнудвачи .ПСИХОПАТИ да умрете.
59
0
 
11
 
! Отговори
Иво преди 5 години
До SmurfАз съм от там и мога да ти кажа, че пътя е прекрасен. Чисто нов е, ремонтиран и зимата е не само почистен, но и напълно сух.Мястото е страхотно и ако наистина не случи това ще съм много ама наистина много щастив, защото природата е уникална, пазят се традициите, има няколко селячески събора, панаир, Белоградчик е близо, пълно е с къщи за гости и почивката там би била преживяване един път.А за въздуха и водата няма да говоря - феноменални са.
58
6
 
21
 
! Отговори
Едо преди 5 години
САМО ПО СЕБЕ СИ, НАЧИНАНИЕТО ЗАСЛУЖАВА ГОРЕЩО ОДОБРЕНИЕ! НО! АКО, МАСОВИЯТ БЪЛГАРИН НЕ МОЖЕ ДА СИ ЗАВЕДЕ СЕМЕЙСТВОТО С, ПРИМЕРНО, 3 ДЕЧИЦА, ТОГАВА, КАКВО ПРАВИМ?! И МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ТОВА В БЪЛГАРИЯ Е ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО! 3 000 000 МЛАДИ БЪЛГАРИ ИЗБЯГАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЯГАТ ОТ, ПОЗНАЙТЕ ОТ КОГО! НИКОЙ НЕ БЯГА ОТ ХУБАВО! И ЗА КАКЪВ ДЯВОЛ МИ СА ЧУЖДЕНЦИТЕ, КОГАТО БЪЛГАРИЯ СЕ ТОПИ! ЗАРАДИ МАФИОТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ ИЗЧЕЗВА! ЗАТОВА, ЗА ДА СПАСИМ РОДИНАТА СИ, ДА ВЪВЕДЕМ ПРЯКА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ!
57
24
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Прекрасно място за туризъм и спорт, комунистите го бяха заградили като гранична зона, за да пазим Южния фланг на руските ни поробители.
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тома БелевКакво ли ще кажат в Страсбург за нарко сборището Беглика фест и дейноста ви в района на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ И ЧАТЪМА? Щом е за "еко" нужди, майната и на природата ама ако друг трябва да прави бизнес - не може.
55
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До макКато чета коментари като твоя ми става много тъжно как изпростяха доста хора в моята родина. Заради хора с промити мозъчета, цели региони буквално умряха, а кухи *** като теб ликуват и искат още - какво е това? Пример за сектански фанатизъм, водещ до лудост. Тревичките, дръвчетата, зайчетата и т.н. не са важни, важни са единствено и само хората - това си го набийте в зелените кратуни, преди да е станало късно за вас!
54
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имах власт щях да изгоря публично на клада Тома Белев, такива антибългари, закоравели рекетьори, заслужават само най-лошото!
53
31
 
7
 
! Отговори
Тома Белев преди 5 години
Не се радвайте,има съд в Страсбург!
52
7
 
14
 
! Отговори
бай хой преди 5 години
Виждам кафето по 5лв. Хахааа..
51
2
 
24
 
! Отговори
Гринго преди 5 години
ЧУПРЕНЕ Е НОВОТО ЧЕПЕЛАРЕ !
50
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте я на Геаргиу ! Той поне знае как се прави, че тоя Жирардели тая година се усра в Банско.
49
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е Банско, дали Витоша, дали Сюткя не се ли наведеш пред Тома Белев няма бизнес.
48
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, ха да им е честито, на Чупренци. Гледм по ТВ-то, една вече плете терлици и чорапи за туристите. Ето, икономиката потръгва. Само с пистите, дан'стане, като в онова село с петте баби и фитнес залата. Да си ги имат за спомен от демокрацията.
47
32
 
23
 
! Отговори
мак преди 5 години
Като чуя за такива намерения сещам се за съсипване на околната среда, за някой богаташ приближен до властта, който може да си позволи да инвестира, за концесии, за презастрояване и други такива. Дано да греша за бъдещите чудесии в Чупрене.
46
9
 
14
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Нищо няма да стане ... ски курорт отлично а пътя до Чупрене как е ...става ли за пътуване. Колко часа ще се пътува от София до Чупрене да речем това някой помисли ли го
45
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След мафиотското кметуване на синия кмет Иван Ценов ,едва ли Видин ще има отново десен кмет!
44
5
 
32
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Не знам на кого викаш червен!Ама ако те видя тебе ще те боядисам червен!А ако някой от партииците посмее да агитира във Видин-жална му майка! За 40 години всичките вкупом нищо не направиха само грабеха и съсипваха.Заприличали сме на Припят-нямаме нито един завод работещ.Видин е едно огромно гробище нищо повече не съществува и не работи!Не сме нито червени,нито сини-никой не ни е помогнал,никой нищо не е направил за града и никого не искаме да видим преди и след изборите!
43
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Я по-добре се информирай колко мандата са изкарали кметове от БСП в град Видин ,примерно!Само 1/един/но за сметка на това СДС,ОДС,имат три мандата !Първият демократично избран кмет е Дени Каменов от СДС-4год.В началото на новия век д-рИ.Ценов изкара 8год.И в момента кметс на Видин не е от БСП!В Монтана почти винаги кмета е от СДС!