Чудо край Чупрене! Ски-зона (700 дка, 14 писти) в бедния Северозапад

Хората в околността са доволни от градежа й, ще има работа
4 яну 2019 14:15,
63
Чудо край Чупрене! Ски-зона (700 дка, 14 писти) в бедния Северозапад
Снимка: pixabay

Чупрѐне е село в Северозападна България, в подножието на Стара планина. То е административен център на община Чупрене, област Видин. Населението му е около 523 души. Разположено е на 20 километра от град Белоградчик и на 70 километра от град Видин. Намира се на 13 километра от границата с Република Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони – топли дни и прохладни нощи.

Нова ски зона ще бъде издигната именно там. Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата срещу еколоценката на Общия устройствен план на бъдещетата туристическа и ски зона "Миджур".

Жалбата бе на Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. АПБ е член и на коалицията "За да остане природа в България", която е едно с политическа партия "Зелените".

"Еколозите" блокираха чрез съдебни жалби всички инвестиционни намерения в зимния туризъм в България. В случая на ски зона "Миджур" екологичната оценка е готова от август 2017 г., а окончателното решение на ВАС е от 27 декември 2018 година.

В мотивите си магистратите са категорични, че твърденията на АПБ за нарушение на две европейски директиви и Закона за биоразнообразието са неоснователни – експертният екип, изготвил оценката, е спазил всички нормативни актове, пише в. "Монитор".

По този начин най-бедния регион в Европа може да се сдобие с модерен зимен курорт.

По план ски зона "Миджур" трябва да е на площ от 700 декара, с 14 трасета за алпийски ски спорт с обща дължина 16 км. Заложено е създаването на три учебни плаца, като площадките им ще осигуряват целодневен престой на начинаещите скиори, край тях ще има заведение в комбинация със ски училище, детска занималня, място за наем на оборудване.

Предвидени са още няколко обекта – въжен парк, ролбан-трасе за зимно и лятно плъзгане с шейни върху тръбна конструкция, пейки и маси за кратковременен престой по туристическите пътеки, места за пикник, беседки. Ще бъдат създадени панорамни изгледни площадки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и връх Ком решиха преди 25 години да го правят ски курорт, но все още е "пущиняк". Просто собствениците на големите ски-курорти в България не дават възможност за развитие на други центрове. А Миджур е тепе в сравнение с Ком.
41
0
 
28
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Трябва и тунела под "Петрохан" да се направи до тогава. Иначе в петък вечер като тръгнеш към пистата, през прохода ще бъде страшно задръстване.
40
2
 
31
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Добре е да се направи. Вярно, ще развали рахата на изчезналия преди 70 години рис, на зелената кукумявка, на синия кайман и пр. несъществуващи животни, но за хората може да е по-добре.Обаче, има ли дотам някаква пътна мрежа или само черни горски пътища? Да не излезе бетонен строеж в нищото, на каквото сме се нагледали вече навсякъде по планини и равнини. Да не е просто поредната перачница за пари?
39
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви писти бе?Оставете ги тези червени ...уци в Северозапада да изпукат от глад бе!Като им направите писти и станат туристическа дестинация да не мислите, че ще работят тия мързели?
38
4
 
17
 
! Отговори
AZ123 преди 5 години
До Анонимен 20Не разсъждавай моля те, тези неща са ти сложни. Като разбереш какво е разходно покривен модел на пенсионната система в България, като разбереш кой изплаща пенсиите и от къде се вземат парите за това, като разбереш преки и косвени данъци какво са и каква им е връзката примерно с туризъм, хотели, потребление и ддс и формиране на бюджет, тогава ще разбереш, че на баба Пенка заплатата много и зависи от подобни положителни новини.
37
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Кайво е еколоценка , нещо като оценка с кол
36
6
 
18
 
! Отговори
Кутев преди 5 години
Дрогари плюйте по-мощно де, така ли се бяхме разбрали.
35
7
 
10
 
! Отговори
ЦИРКАДЖИЯ преди 5 години
14 писти на 16 километра, нещо не е наред ...... преписват преписват и не мислят ...
34
7
 
11
 
! Отговори
ЦИРКАДЖИЯ преди 5 години
До Калеко АлекоВсе *** ти е в УСТАТА!ВРАЦА НЕ КАЦАТ ГАРГИ защото таквиз като тебе са изяли мършата!Кмет на Враца е от ГЕРБ!Кмет на Монтана е вече 3 мандат от ДСБ!Кмент на Видин е ... научи се да четеш ..... имаш компютър!
33
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се строят само неща, които стават за ядене. Пътища и ски писти не стават за ядене.
32
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Категорично съм против. Ски пистите не се ядат.
31
16
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Че тя Курнелка нали по едно време се изцепи в парламента, че вече тече референдум за отцепване на "Северозапада" към Мамалигарско, само че съзнателно или не допусна грешка на езика и обърка Румъния с раССия ... !!!
30
6
 
48
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Типичпо по байганьовски само негативизъм във коментарите, на българите и марсианците да дойдат да ни помагат все тая, за бъргарина е важно да има смарт теревизор във полусрутената му колиба, да има последен модел смартфон! А на заболекър не е ходил от 3ти клас! *** народ
29
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На червените *** им дай завод да има. Един нов кремиковци или радомир примерно. Това разбират работнико-селяците под истинска работа, а не някакви си лиготии, като софуерни инженери, адвокати, финансисти или други "които нищо не произвеждат"!!!!Дай им пушек, пепел и сгур те така са свикнали.Ама иначе са против скизона, щото не щадяла природата, ....като един завод!
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току виж някой останал да живее в Серверозападна България, че изгледите бяха да стане най-обширната ненаселена територия в Европа. Само БеЛев и един мъжки мечок се разхождат там и се опитват да се размножават час по час.
27
14
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Анонимен ... Абе то хубаво - АЕЦ, стига да не е по съвеЦка технология от времето на СеСеСерето ... !!!
26
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко АлекоАЕЦ е бъдещето. Туризма една криза и всичко фалира както в Гърция.
25
8
 
30
 
! Отговори
Kristin@ преди 5 години
В България всеки краде и това е основен проблем, но не може заради това редица проекти да биват спирани и саботирани, защото разбираш ли бай Иван ще гепи нещо от нова ски зона...ама иначе няма никаква ски зона, нали..и регионът ще си остане забравен от Бога. С Банско добре направиха , защото ако нямаше развит туризъм там щеше да е поредното обезлюдено село
24
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно тия неща ще се строят от някой шайкаджия с европейски пари. От това бедния северозапад няма да стане по-богат. Ще се открият 10-тина работни места за чистачки, камериерки , щерпи и прочие. И какво от това?
23
6
 
33
 
! Отговори
opt_news преди 5 години
Поздравления на съда, който е отхвърлил жалбата на неадекватните зелени. Дано наистина да се направи тази ски зона, ще й се радват не само българите, а и сърбите, за които ще е много близо.