Мъж загина на път за връх "Ботев", падна в пропаст

Тръгнал по пътека, която е изключително опасна през зимата
6 яну 2019 17:10,
24
Мъж загина на път за връх "Ботев", падна в пропаст
Снимка: pixabay.com

Мъж на средна възраст е загинал на път за връх Ботев. Това потвърди кметът на град Калофер Румен Стоянов пред "Фокус".

Загиналият мъж е от Карлово, бил е опитен планинар, но се е подхлъзнал и паднал в пропаст.

Инцидентът е станал на 40 минути път от хижа "Рай", в началото на Тарзановата пътека.

Кметът на Калофер посочи, че това е лятна пътека и през зимата преминаването й е изключително рисковано. Със загиналия мъж е бил друг турист, който се е върнал в хижата. Предстои той да бъде разпитан от полицията за инцидента.

Румен Стоянов допълни, че се очаква екип на Планинска спасителна служба да открие и да свали тялото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещастието се е случило не заради липса на подготовка или самонадеяност, напротив. Доколкото разбрах, двамата са се връщали именно заради влошилото се време, били са с котки, обаче при слизането неволно е закачил едния зъб за гетата и заради това е паднал. Понякога тези неща просто не могат да бъдат избегнати, за съжаление.На мен обаче друго не ми дава мира - след като още не са открили тялото, откъде са сигурни, че е загинал?
19
0
 
0
 
! Отговори
и преди 5 години
До 96546Има такъв депозит, казва се планинска застраховка и повечето планинари имат
18
1
 
16
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Като най - хубав спомен от студентските си години, ще ми останат преходите в планината.Бяхме колеги ентусиасти. Набелясвахме си маршрут според възможностите на "най - слабият" и пеехме, смеехме и се закачахме.Който дреме само пред компютъра, губи невероятно много!Сега извратиха всичко-Рилски езера го превърнаха в място за алкохолици и аморални люде.
17
1
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Опитният пранинар се съобразява с нрава на планината.Абе да ти кажа, че времето специално в Стара планина се променя буквално за минути. Така че, както казва "52лв....",най-добрият вариант е да те води опитен планинар (особено зимата). Всичко останало е глупост на "смелчаците". Има си туристически дружества като "Родни балкани", които организират преходи, включително и зимата.
16
3
 
14
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Днес бях в Стара Планина на около 850 м надморска..... Беше екстремно. Силен снеговалеж и голям вятър. А нагоре не ми се мисли. Хапнахме,пийнахме и надолу преди да се стъмни. Всичко е ток. Тези подхлъзвания стават защото има замръзнали вади с вода под снега. Оттамм. Става страшно ;)
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които сам си го търси си го намира в един от романите си ДИКЕНС чрез героя си е казал всеки е сам ковач на своята си съдба
14
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, на тия студове си стойте у дома на червено вино и тънко мезе. Къде по тия баири бе. Аман от ексцентрици и авантюристи. Оня ден един тичал до Черни връх по нощите, изкара хижарите виновни. Те хората се видяли в чудо.
13
5
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Чий го дири по това време на връх Ботев? Уви, от всеки не става Тарзан! Бог да прости загиналия, съболезнования на близките! Жалко! С морето и планината шега не бива!
12
0
 
16
 
! Отговори
65567 преди 5 години
До ТозиОбита към Балкана не изключва разумното поведение и отговорността към спадители и спешни лекари. Опитният пранинар се съобразява с нрава на планината.
11
14
 
13
 
! Отговори
96546 преди 5 години
Това е пълна безотговорност и наглост, а не инцидент! Случката е п редизвикана от самонадеяността на "опитния" планинар. А вторият ще го побъркат от разпити дали не го е бутнал нарочно. никакви плаинари не са такива самонадеяни и безотговорни същества! да спрем да пилеем ресурс за спасяването на самонадценили се туристи, скиори, пътешественици. Предварително да внасят депозит за риска и само тогава спасителите да тръгват.
10
3
 
22
 
! Отговори
52лв и 33стотинки преди 5 години
Излизането в планината изисква внимателно планиране и ако планираш сериозно изкачване особено зимата по маршрут който не ти е ясен то за целта се включваш в група или групата ви взема планински водач човек който познава маршрута и е минавал по него многократно. Затова подобна табела е безмислена.... ходенето в планината зимата не като идеш до магазина четейки табелите по улицата...
9
12
 
17
 
! Отговори
аъ преди 5 години
не им ли писна да ходат, къдет не им е работа
8
5
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
До 52лв и 33стотинкиНе съм съгласен; планината е място за всеки желаещ, а не за затворен кръг от просветени, които да се предупреждават за опасни маршрути от уста на уста, докато другите ***. Иначе съм съгласен, че табелите сами по себе си не са решение, но са часст от систематичен подход за защита на здравето и безопаснотта на всички планинари, независимо от тяхната подготовка или досег до кръг от "просветени планинари".
7
5
 
21
 
! Отговори
52лв и 33стотинки преди 5 години
Валентине ти явно си от тези дето живеят от табела на табела по бележка до бележка....Ако отиваш в планината за да четеш табелите и по тях да планинарстваш значи не ти е там работата...там табелата не като бележката на *** на хладилника какво да ядеш...така че не пиши глупости...
6
0
 
36
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Ясно е че си пишман планинар, истинския планинар не се страхува от снегове, студове и там подобни.Важното е не дали си мъж, планинар или не, а да оценява рисковете и да вземаш правилните решения! Пишман ама жив!А що се отнася до Тарзановата пътека, тя на места "липсва" лятно време, а е почти невъзможно да се премине по нея зимата без осигуровка и добра екипировка. Най-малкото "котки" и пикел!Бог да прости човека, сигурно е бил добър, като всеки планинар!
5
26
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
"Кметът на Калофер посочи, че това е лятна пътека и през зимата преминаването й е изключително рисковано."А кметът или който е отговорен дали си е направил труда да сложи една табелка указваща на незнаещите, че пътеката е само за през лятото? Ето така чиновниците убиват хора - с бездействие. А една *** табелка можеше да предотрврати трагедията вместо сега постфактум кметът да обяснява защо е умрял човекът вместо да го предотврати.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Нямаше ли да е по- добре да беше доживял до старини, макар и със "сърце на заек", отколкото да загина на средна възраст, но "като мъж" ?
3
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да го прости! Но има една мъдра поговорка : "Да би мирно седяло, не би чудо видяло"!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоз тръгнал дето не му е работа!Всеки ден четем за подобни!Бог да прости
1
5
 
57
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
Редовно гледам камерите в планините от сайта на ПСС. Днес на връх Ботев нищо не се виждаше-сняг, виелица и мъгла. Не знам, какво удоволствие може да ти достави да отидеш там в това време и то през Тързановата пътека, която е опасна дори лятото в перфектни условия. Тоя народ тотално откачи ?! Оня ден един се качва на Черни връх по къси ***, гол до кръста, днес тръгват към Ботев по Тързановата пътека. Планината не прощава неуважение, особено пък Стара планина. Жалко !