Бобошево без аптека – малко хора, малко пари…

Единственият фармацевт в малката община заминава за София
7 яну 2019 08:30,
9

Без аптека остана Община Бобошево, област Кюстендил. Единственият фармацевт в малката община заминава за столицата. Сега на хората от градчето и близките села се налага да пътуват до по-големите градове, за да купуват лекарствата си.

От края на миналата година единствената аптека в Община Бобошево е затворена. Вече няма фармацевт, който да я обслужва, въпреки че има лекари, които да изписват рецепти.

За набавянето на медикаментите си, жителите на общината изминават километри до Дупница и Благоевград.

Има недостиг на специалисти в малките населени места из цялата страна, тъй като всеки предпочита големия град.

"По принцип е трудно, защото ние нямаме местни хора, които имат необходимото образование, за да отворят аптека. Нямаме магистър- фармацевти, така да се каже и малките градчета са неатрактивни, не заради друго, а зари по- малкия брой население и заради по- малките печалби в този бизнес", коментира пред Bulgaria ON AIR кметът на Бобошево Крум Маринов.

Все пак за хората от Бобошево има надежда, защото аптеката отново ще заработи. Има нов кандидат за позицията фармацевт, който след оформянето на необходимите документи, ще започне работа.

Но освен, че ще работи в общинската аптека, е готов да си купи имот и да живее в малкото градче. Дотогава кметските наместници ще купуват и доставят лекарства на възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Този проблем се решава лесно. Общината вади 300-400 лева и пуска един допълнителен граждански договор с аптекаря. И с печалбата от лекарствата ще я докара до една средна заплата за страната.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не липсата на специалисти е причината.Липсата на мотивация- печалба е причината. В малките градчета няма хора, няма клиенти. В големите градове е аптека до аптека, зад гишето се бутат и настъпват 4-5 аптекарки, ама не отиват да работят в малките населени места.Цялата провинция е пред обезлюдяване.Обаче "независимата" медия Днес политугодно извърта инфото- нямало специалисти!?
5
2
 
19
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Споко бе, като измрат болните, няма да има проблем. Герб така решават проблемите. Е да пратят агенцията дето изтреби домашните животни на хората, имат опит. Ще започнат и с останалите хорица.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се притесняват скоро и лекари няма да имат. В страната общо практикуващите лекари са намалели с 1/3 , а средната им възраст е само 60 години.
3
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гласуват за Бсп така им се пада. Ако Цецка Цачева беше станала Президент днес в Бобошево щеше да си имат поне четири аптеки.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марешки да отвори незабавно аптека в Бобошево, ама и той избяга от аптечния бизнес и се настани в политико-петролния бизнес.
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при банкянския еднокнижен скот. Видими резултати.