"Дишай" – филм без край, чакащ финал вече 30 г. в Русе

Въздухът в града продължава да се замърсява
7 яну 2019 16:15,
30
"Дишай" – филм без край, чакащ финал вече 30 г. в Русе
Снимка: Pinterest, архивен кадър от филма "Дишай"

Това е една история на 30 години. История, която така и не вижда своя край. История, която започва през 1987 г. и е запечатана в документалния филм "Дишай" на режисьора Юри Жиров. 

Годината е 1987 г. На 23 септември в Русе пред Паметника на свободата се връзват червените връзки на новоприетите пионери. Градът за пореден път е обгазен от завода в Гюргево (Румъния), който замърсява въздуха предимно с хлор и хлорни съединения.

Церемонията не е спряна, въпреки че децата не могат да дишат, някои припадат, а други използват червените си връзки като защита пред лицето. Това провокира шест майки да излязат на мирен протест, за да привлекат вниманието на местната и централната власт.  Те повеждат още 500 русенци пред сградата на Окръжния комитет на Комунистическата партия.

Още по темата

30 години по-късно историята е почти същата, а героите в нея - малко сменени. Проблемът с мръсния въздух в Русе, обаче, все така си стои, а протести имаше и към края на 2018 година.

Според европейския индекс за качеството на въздуха, в Русе само 30 от последните 100 дни са били с приемливо качество на въздуха, пишат от "Дойче Веле".

Само преди месец близо 800 недоволни граждани излязоха на протест, за да се борят срещу качеството на въздуха, който дишат.

Един от основните замърсители в града днес е френският завод за производство на автомобилни части. Заради газовете, които отделя, предприятието е било гробявано многократно и то за суми от над 800 000 лева.

Според експертите на РИОСВ, той не е единственият виновник за лошото качество на въздуха в Русе, а данните са потвърдени и от Общината. След направен подробен анализ става ясно, че 67% от замърсяването с фини прахови частици се дължи на битовото отопление, около 30% на транспорта в града и останалите 3% - на промишлени замърсители.

През пролетта на 2019 година жителите на Русе отново ще излязат на протест.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Едни пърдятт - други се мъчат да дишат...
28
2
 
3
 
! Отговори
Мототехника преди 5 години
До МНЕНИЕТе колкото ГЭРП са десни, толков аи заводът е френски...
27
4
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Вижте какво се случва - през 1987 имаше протести за въздуха в Русе - Соца реши проблема за два месеца - завода в Гюргево беше спрян и въздуха чист . Сега се оказа че българи предатели са вкарали вълка в кошарата ни - френския завод е одобрен от ГЕРБ и в лицето на НОНА КАРАДЖОВА - министър на околната среда .Което ме кара да се съмнявам че завода е *френски* колкото националната лотария е Национална .
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РусияАбе еййй мaлоумнико!
25
0
 
2
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До РусияИди подишай в Норилск - мястото с най-лош въздух с света - благодарение на пионката на *** Дерипаска.И провери какво правят лукойл в България - изсипват си помията в защитени области и никой не смее да ги пипне.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявай се да прожектират филма "Дишай" и в Пловдив - на откриването на Европейската столица на културата!Ще събере овациите на публиката!Е, местните патрони никак няма да са доволни, ама то е ясно защо!НАЙ-МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ!
23
7
 
4
 
! Отговори
Русия преди 5 години
"Един от основните замърсители в града днес е френският завод за производство на автомобилни части." Фашистите винаги където идат тровят и убиват ТОВА НЕ Е СЛУВАЙНО.
22
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Вече и в 'кината' в София!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тинтири МинтириПак не четете статията - @След направен подробен анализ става ясно, че 67% ОТ замърсяването с фини прахови частици - това е процента от замърсяването с фини прахови частици, което си е главния проблем. Това, което смърди как така не успяха вече две години да го докажат откъде - аман от теории на конспирациите.
20
1
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
през онези год.всеки град си имаше поне един завод с комин бълващ безотговорно отрова над новите панелни квартали и тогава никой не смеееше да вдигне глава и потърси отговорност от партийните лидери а дори и да го направи жалбата отива в коша или му се обясняваха някакви небивалици че за народа ще трябва да търпиднес времената са други и хората имат смелостта да излязат открито и изразят недоволство но манталитета на управляващите остава същия непукистки
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мислеща.С цялото ми уважение към вашия проблем, защо не се съберете няколко стотин човека пред завода? Сигурен съм, че тия, които го управляват, ще напълнят гащите. А може и собствениците да се появят...
18
0
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Какво сте се хванали за тези 67%? Ако този "анализ" беше верен, то тогава излиза, че Русе няма никакъв проблем с въздуха. Или ще ми кажете, че всички в Русе се топлят на въглища? А в Пазарджик и Сунгурларе са все на климатици?По-долу мнението на "Мислеща до 3" е най-точно. През лятото когато се прибера в Русе и заспя на отворен прозорец, посред нощ вонята направо ме събужда и вече е късно да затворя. А не се издържа. Местя се в другата стая, където още не е осмърдяно.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София поне се освободи от Кремиковци. Че и от там идваха доста проблеми. Комунистите на най-плодородните полета бяха построили такива "заводи" да цапат почвата, като КЦМ в Пловдив. И това не е случайно.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алергиите са новата болест. Навсякъде около нас е химия, на работното място, навън в града дишаш този въздух.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдно време и Чернобил не се е случил според някои, които са регулирали информацията. Разбирам носталгията по младостта на някой, но не я бъркайте с нещо повече.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези печки много замърсяват значи. То едно време всички са били на печки и въздухът е бил чист. Как така?
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДобре де, нали замърсителя беше завод в Русе. Сега пък стана пак Гюргево.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мислеща до 3Оплачи се на арменския поп, навремето ако се бяхте оплакали и Кремъл например можеше да закрие тоз завод със един жест само, ама сега ще чакаш да излезе филма. После един куп бюрократи да ти кажат със ледено изражение на лицето, че нищо не може да се направи, щото според Истамбулската конвенция, правилника на ООН, директивите на НАТО и СИВ ЮНЕСКО и Варшавският договор и Световната банка нищо не може да се направи.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мислеща до 3Никой не казва, че те не замърсяват, но все пак цифрите и анализите няма как да отречем, а те са красноречиви - 67% от замърсяването с фини прахови частици се дължи на ... Най-малкото ТЕЦ-а ни е на въглища и мазут и като прибавим и печките на дърва и въглища и затова сме на тази позиция в Европа по чистота на въздуха. Друг е въпроса, че нещо не толкова вредно мирише и го усещате, а друго по-вредно не и не се оплаквате от него - мисля е ясно кое кое е.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам ако тогава беше демокрация и румънците бяха пуснали един хлорен облак кой щеше да е виновен демокацията или румънците или комунистите какво общо има една политическа система със замърсяването от някой завод. Сега като е демокрация пратете Костов да диша демокрация със хлор щото синият хлор демокрация е полезен за разлика от червения хлор.